Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Töltött-káposzta. (Valódi kolozsvári módon.) recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 6 főre
» Kovászos káposzta levél
» Savanyúkáposzta
» 1/2 kg kövér sertéshús
» 1/2 kg sovány marhapecsenye
» 1/4 kg sertés oldalas
» 1/4 kg marhahús, (dagadó)
» Pár darab liba vagy pújka aprólék
» 12 dkg rizskása
» Tejfel
» Bors, só, paprika ízlés szerint
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Minden személyre számítsunk két tölteléket; minden egyes töltelékhez egy középnagyságú káposzta levelet; de nyáron sokkal jobb a töltött káposzta, ha kovászos káposztából készíthetjük. A káposzta leveleknek vágjuk le végig az ormóját és töltsük meg a következő töltelékkel: 6 személyre vegyünk fél kiló sovány marha-pecsenyét és fél kiló kövér sertés húst; ezeket deszkán vagdaljuk jól össze; tegyünk bele egy jó kávéskanál tört borsot, sót és 12 deka rizskását; mindezt gyúrjuk, vegyítsük jól össze és akkor osszuk el a deszkán annyi csomócskába, a hány tölteléket akarunk készíteni. A káposzta leveleket bal kezünk tenyerére fektessük és a közepére tegyük a töltelékcsomót, akkor sodorjuk össze a káposzta levelet és a két üres végét ujjunk hegyével tömjük befelé a húshoz. Így lehető szilárd és csinos tölteléket formálhatunk; ha a töltelékek mind készen vannak, egy gömbölyded cserép fazéknak, - mely ne legyen nagyobb 3 literesnél, - tegyünk az aljára egy jó nagy marék felvágott savanyú káposztát. A töltelékeket rakjuk szép sorba a fazékba és felébe újra tegyünk annyi apró káposztát, hogy a töltelékeket elfedje; arra megint tegyünk egy negyed kiló sertés oldalast, negyed kiló marhahús dagadót és egy pár darab liba vagy pulyka-aprólékot. Ezeket újra fedjük be apró káposztával, míg a fazék tele lesz, akkor öntsünk reá meleg vizet; a káposztalé azért nem ajánlható, mert igen savanyú. De a hol a nagyon sav-anyu káposztát szeretik, alkalmazhatják a levét is reá. Aztán csendes tűzön főzzük két óráig, minden negyedórában töltsük tele vízzel és rázzuk fel, a fazék fülénél fogva - egy konyha ruhával megfogva a forró fazekat, mert kanállal keverni nem szabad. Ebbe egy csepp rántást sem szabad tenni. Ha jól megfőtt, készen van.
Megjegyzés / tipp:

Egy hétig is eláll hideg helyen tartva és minden melegítés után még jobb-jobb lesz; tálalni úgy kell, hogy az apró káposztát a tálba alulra rakjuk, a töltelékeket pedig szépen koszorúba a tál széle felé, a húst meg felhalmozva a tál közepébe. A levébe kell tejfelt habarni; e habarást tálaláskor öntsük reá.
0 komment 11 ember kedveli projo2
2013.04.13 02:09
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
középnagyságú káposzta, töltött káposzta, káposzta leveleknek, következő töltelékkel, deszkán annyi, hány tölteléket, káposzta leveleket, közepére tegyük, káposzta levelet, töltelékek mind, gömbölyded cserép, töltelékeket rakjuk, töltelékeket elfedje, negyed kiló, fazék tele, káposztalé azért, nagyon sav-anyu, fazék fülénél, konyha ruhával, forró fazekat, csepp rántást, apró káposztát, tálba alulra, töltelékeket pedig, levébe kell, Savanyúkáposzta, alkalmazhatják, töltelékcsomót, marhapecsenye, középnagyságú, töltelékeket, készíthetjük, formálhatunk, töltelékeket, negyedórában, töltelékeket, csomócskába, káposztával, káposztából, felhalmozva, töltelékkel, töltelékhez, számítsunk, tölteléket, kávéskanál, tálaláskor, káposztalé, kolozsvári, tölteléket, töltelékek, gömbölyded, Kovászos káposzta levél, Savanyúkáposzta, kövér sertéshús, sovány marhapecsenye, sertés oldalas, marhahús dagadó, rizskása, Tejfel, Bors paprika ízlés szerint,
Zöldborsós omlett ömlesztett sajttal
0 komment 1 ember kedveli
Hercli
0 komment 6 ember kedveli
Almáspite
0 komment 13 ember kedveli
Halászlé ahogyan a szomszédtól lestem el.
0 komment 17 ember kedveli
Mézes csirkeszárnyak
0 komment 1 ember kedveli
Mákvirág kalács
0 komment 1 ember kedveli
Sajtkrémes fokhagymaleves
0 komment 1 ember kedveli
Cukros saláta
0 komment 4 ember kedveli
Sonkagulyás
0 komment 3 ember kedveli
Ananászos Pulykamell
1 komment 5 ember kedveli
Legegészségesebb ital!
0 komment 3 ember kedveli
Házmester szelet
0 komment 16 ember kedveli
Céklaleves gerslis húsgombóccal.
0 komment 5 ember kedveli
Csokis gesztenyegolyó
5 komment 158 ember kedveli
Sárga szerelmes levél /hűvös időben ajánlott készíteni/
0 komment 4 ember kedveli
TÁRKONYOS KRUMPLILEVES
2 komment 6 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.