Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Cimetkrofni recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 1 kg liszt
» 6 tojás
» 6 dl tejföl
» 5 dkg élesztő
» 2 evőkanál cukor
» 10 dkg vaj
» csipetnyi
» fahéjas porcukor a hintéshez
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Az 1 kg lisztbe teszünk 6 tojássárgáját, csipetnyi sót. 6 dl tejfölbe elkeverünk 2 kanál cukrot, majd ebben felfuttatunk 5 dkg élesztőt. Kelt tésztaszerűt dagasztunk a lisztes tésztával együtt. 10 dkg vajat 3 felé osztunk. A tésztát kinyújtjuk, picit megolvasztjuk a vaj harmadát, és ezzel megkenjük a kinyújtott tésztát. Következik a tészta hajtogatása, melynek módjára ügyeljünk!! A kinyújtott tésztát hosszában középig behajtjuk jobbról és balról is, majd ezt félbe hajtjuk. Hagyjuk 20 percig pihenni. Újra nyújtjuk, és a második darab vajjal megkenjük, és hajtjuk a tésztánkat az előbb leírtak szerint. Ismét pihentetjük 20 percig. Harmadszorra ismét nyújtjuk, vajjal megkenjük, hajtjuk, és ismét 20 percig pihentetjük tésztánkat. Ezt követően kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kockára vágjuk, a krofni sütőformára hajtjuk, majd fehér babapertlivel rákötjük tésztánkat, és bő, forró zsírban rózsaszínre sütjük.
Megjegyzés / tipp:

Még forrón fahéjas porcukorba mártogatjuk. De lehet kakaóporba meghempergetni, és kémmel is tölthetjük!
2 komment 2 ember kedveli moncsika77
2013.06.07 13:32
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
nagyim 2013.07.29. 08:24 (#2)
Kedves valakik. Nem azzal van baj, aki ezt leírta, hanem aki ezt még ki is akarja ebben a formában próbálni. Mi az a babapertli? És miért kell kötözni? Elszalad?. Ez a recept egyébként egy sima hajtogatós pogácsa édes mása. De azért jobb a pogi mása, mert sütőben is süthető, és leveles. Vagy akár krumplival, és krokett lesz. Én kb.ra kimérek 40 dkb lisztet, abba csapott kávés só, kb.egy evő cukor /megnyalintom ezt a keveréket, s érzem hogy sótlan, cukortalan stb./ Ebbe szórok egy szárított élesztőt /ezt is úgy szoktam, hogy háromnegyedét, a többit másik sütésnél felhasználom/, majd kb.10 dkb. margarinnal elmorzsolom. Ezután kb. 2-3 evő tejföl, 1 tojássárga, kutyulom. Még száraz, tejet öntögetem bele, de közben 3-4-szer az olajos üvegből is löttyintek kb. egy evőkanálnyit. Mikor ragad, újra pici lötty. Kb. 15 perc alatt meg van, mert épp csak kisimítgatom. Az állaga olyan, hogy tenyerembe veszem akkor kicsit megindul lefelé, mintha folyni akarna, de soká esik le. Ha nagyon folyós akkor liszt jön hozzá, ha véletlen kemény, akkor tej. Tál melegvízbe állítom, fél óra alatt feljön duplára. Deszkára teszem átgyúrom, kinyújtom. Ha luxus, akkor vajjal kenegetem, ha nem akkor az olaj is megteszi. Ilyenkor lehet rá reszelni citromot, narancsot, vagy akár gyürmölcsdarabot is bele. Hajtani jobbról középig-balról középig, majd ketté. Pihen 10-15 percet. Ezt lehet akár 5-6-szor is ismételni, nem kell mindig kenni, mert a hajtogatástól lesz leveles, gyúráskor beleöntögetett olajtól. Aki öreg mint én, azt ismeri a régi rongyos kiflit. Ez olyasmi lesz, ha sütjük sütőben. Ha eleget hajtogattad, pihent akkor kb.ujjnyira nyújtod, s azt csinálsz vele amit akarsz.Hurkát, kereket, beleteszel valamit, felcsavarod. A tepsiben még áll kb. 15 percet /huzat ne érje/. S aztán beteszed a sütőbe, kb. 180 fokon, lesed hogy jön fel,s pirul.Akkor kész. Közben egy pohárban kb. fél deci tejet picit cukrozol, ha szereted a fahéjat azt teszel bele. Ha megsült a tészta kiveszed, ezt a tejet a tenyeredbe öntögetve ráfröcskölöd. Nagyon fog gőzölni a tészta, de imádja a hűvös fröcsit. Utána békén hagyod míg nagyon forró. Ezt a locsolást minden sütinél lehet. Sós sütinél csak sima csapvízzel locsolom. Finom puha, omlós, sok napig friss a locsolástól. Hát ennyit babapertliről. Ezt a tésztát is lehet olajban sütni, akkor egy fritőzféle kosarat /vagy fritőzben tiszta olajban/ beleteszek az olajba, beszórom a tésztát, hosszúkásan, kereken ahogy tetszik. A kosárral kiveszem, cukorba, dióba, mákba, stb.ki mivel szereti hempergeti. Sose értettem, a "fél-deka"-s receptet. A kelt tészta lényege, hogy hagyd teljesen megkelni, jó duplája legyen. Mikor kiszaggatod, akkor a tepsiben is kell még állnia. /huzatot ne kapjon, azt nem szereti./ pille könnyü lesz. Itt a vége, fuss el véle.Üdv.
scheva 2013.06.11. 09:07 (#1)
Babapertlivel? Rákötözni? Tudnál feltenni képet a sütiről?
A gugliban csak egyszerű fánkok láthatók
Címkék
lisztes tésztával, tésztát kinyújtjuk, kinyújtott tésztát, tészta hajtogatása, második darab, előbb leírtak, krofni sütőformára, meghempergetni, megolvasztjuk, tojássárgáját, babapertlivel, Harmadszorra, felfuttatunk, tésztaszerűt, hajtogatása, pihentetjük, vastagságra, pihentetjük, mártogatjuk, rózsaszínre, sütőformára, Cimetkrofni, tölthetjük, dagasztunk, kinyújtott, tésztánkat, porcukorba, kakaóporba, kinyújtjuk, tésztánkat, tésztánkat, Következik, elkeverünk, liszt, tojás, tejföl, élesztő, evőkanál cukor, csipetnyi, fahéjas porcukor hintéshez,
Kaszinótojás
0 komment 7 ember kedveli
Pudingos-fahéjas almaleves
0 komment 4 ember kedveli
Vendégváró szelet
0 komment 5 ember kedveli
Zöldbab főzelék hagymával
0 komment 1 ember kedveli
Isler dióval
0 komment 6 ember kedveli
Csokis mákos pite
0 komment 9 ember kedveli
Barackos-körtés piskóta
0 komment 4 ember kedveli
Tejespite
0 komment 6 ember kedveli
Túró fagylalt
0 komment 1 ember kedveli
Alexander sütemény
0 komment 7 ember kedveli
Lábtörlő
1 komment 17 ember kedveli
Csirkecomb székely módra
1 komment 9 ember kedveli
13-kanalas.
0 komment 15 ember kedveli
Diós-banános piskóta
0 komment 4 ember kedveli
" Ízek orgiája " steak.
0 komment 2 ember kedveli
Sajtos-tejszínes szarvacska
0 komment 7 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.