Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Gulyáskrém házilag recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 9 főre
» 2 liter házi gulyáskrémhez:
» 1.5 kg befőző paradicsom
» 1.5 kg kápia paprika
» 2 db hegyes erős paprika (opcionális)
» 0.5 kg vöröshagyma
» 1 közepes zeller
» 1 nagyobb fej fokhagyma
» 1 mokkáskanál őrölt bors
» 1 mokkáskanál őrölt kömény
» 1 mokkáskanál morzsolt zeller levél
» 0.5 mokkáskanál morzsolt petrezselyem levél
» 3 mokkáskanál fűszerpaprika
» 3 babérlevél
» 3 evőkanál konyhasó
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsuk meg, a paprikákat csumázzuk ki, hogy mag ne maradjon bennük. A hagymát, a paprikákat, a fokhagymát, a zellert, a zöld fűszereket (a babérlevél kivételével) zöldségaprítón pépesítsük, majd mehet egy lábasba a vegyes pép. A paradicsomot paradicsom paszírozón nyomjuk át, így megszabadulhatunk a héjtől és a magoktól. Akinek nincs ilyenje, az forró vízben meghámozhatja a paradicsomokat a lecsónál leírtak szerint. Ez esetben a paradicsomot is pépesítsük a zöldségaprítóban, majd hozzákeverhetjük a többi péphez. Lassú tűzön főzzük össze az egészet. Minél több levet elfőzünk róla, annál sűrűbb lesz. Mi nagyjából másfél órát főztük. Ezt követően halásszuk ki belőle a babérleveleket, és már tölthetjük is forrón az előzőleg tisztára mosott üvegekbe. Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a száraz dunsztból, ellenőrizzük, hogy minden kupak homorú-e. Ha nem, akkor ugyanis nem alakult ki az üvegben a tartóssághoz elengedhetetlenül fontos vákuum. Ez azt jelentheti, hogy a kupak nem zár rendesen. Az ilyen üvegekről vegyük le a kupakot, majd mikróban, vagy aki azt nem szereti, lábasban forralja újra a gulyákrémet, majd töltse vissza az üvegbe és egy másik kupakkal lezárva újra tegye száraz dunsztba. Ha minden kupak szépen be van horpadva, akkor mehetnek a kamra polcára.

Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol egy-két hónapot ki kell bírnia, de ha megfelelő méretű üvegekbe töltöttük, akkor nem kell ennyi ideig felbontva állnia. Ami az erős paprikát illeti: mi kihagytuk, mert nem mindenki bírja a családban. De természetesen ha hozzáadjuk, akkor még közelebb fog állni az igazi gulyás ízhez. Ha mégis tartósítószerrel szeretnénk eltenni, akkor nátrium benzoátot tegyünk hozzá a tasakon megjelölt adagolás szerint. Mi nem tettünk bele tartósítószert. Nekünk ezekből a hozzávalókból kicsit több, mint két liter házi gulyáskrémünk lett, amit 4 db 500 ml-es üvegbe tettünk el.

Megjegyzés / tipp:

A paprikához: mi kápia paprikát tettünk bele, így elég édes lett. A bolti gulyáskrém tubusára az van írva, hogy fűszerpaprika van benne. Azonban ennek köszönhetően a bolti gulyáskrémen két íz érezhető: a só, és a kesernyés fűszerpaprika, mi úgy gondoljuk, ezzel a recepttel sokkal finomabb gulyáskrém készíthető. Akinek pedig több fűszerpaprika íz kell bele, az adagolhat hozzá többet. Kóstolgassa mindenki főzés közben és pótolja, ami neki hiányzik belőle. De cukrot, ha nem muszáj, ne tegyünk bele. Így is nagyon sok a cukor az élelmiszerekben...
1 komment 26 ember kedveli lilagondolatok
2015.10.09 17:27
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
misike65 2015.10.10. 19:13 (#1)
Ezt kifogom próbálni!!
Címkék
zöldségeket tisztítsuk, paprikákat csumázzuk, zöld fűszereket, babérlevél kivételével, paradicsomot paradicsom, forró vízben, lecsónál leírtak, többi péphez, előzőleg tisztára, száraz dunsztból, ilyen üvegekről, másik kupakkal, kamra polcára, erős paprikát, igazi gulyás, tasakon megjelölt, hozzávalókból kicsit, bolti gulyáskrém, bolti gulyáskrémen, kesernyés fűszerpaprika, recepttel sokkal, adagolhat hozzá, tartósítószerrel, hozzákeverhetjük, zöldségaprítóban, élelmiszerekben, tartósítószert, paradicsomokat, babérleveleket, zöldségaprítón, fűszerpaprika, gulyáskrémünk, természetesen, tartósítószer, fűszerpaprika, hozzávalókból, meghámozhatja, fűszerpaprika, fűszerpaprika, gulyáskrémhez, petrezselyem, paradicsomot, köszönhetően, ellenőrizzük, paradicsomot, gulyáskrémen, tartóssághoz, gulyákrémet, liter házi gulyáskrémhez, befőző paradicsom, kápia paprika, vöröshagyma, közepes zeller, nagyobb fokhagyma, mokkáskanál őrölt bors, mokkáskanál őrölt kömény, mokkáskanál fűszerpaprika, babérlevél, evőkanál konyhasó,
Ötperces túrós
0 komment 19 ember kedveli
Zürichi gombás borjú, rösztivel !
0 komment 6 ember kedveli
Mogyorókrémes,csokis rolád
0 komment 5 ember kedveli
Lucskos káposzta-ahogy én szeretem-
0 komment 12 ember kedveli
Hentes sertésborda
0 komment 8 ember kedveli
Gesztenyés Tallér
0 komment 2 ember kedveli
Pogácsa óvári sajttal
0 komment 3 ember kedveli
Pulykaaprólék leves
0 komment 2 ember kedveli
Sertéssült-grillen-
0 komment 8 ember kedveli
Füstölt sajtos lencseleves
0 komment 8 ember kedveli
Hamis túrós
0 komment 4 ember kedveli
Karajba göngyölt velő rántva
0 komment 1 ember kedveli
Sex on the beach (hűsítő női koktél)
0 komment 4 ember kedveli
Csülökpörkölt bográcsban
1 komment 16 ember kedveli
Majonéz paleo
0 komment 2 ember kedveli
Rózsafánk
2 komment 15 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.