Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Székelykáposzta recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 1.kg.savanyú káposzta
» 60.dkg sertés comb vagy lapocka
» 4.dl tejfel ami 20%-kos
» 3.db közepes vöröshagyma
» 1 evőkanál pirospaprika
» 1.db zöldpaprika
» 2.db paradicsom
» 3 evőkanál liszt
» 1 kanál zsir vagy vaj
» paprika
» só
» bors
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A káposzta levéből egy pohárnyit féreteszünk, majd egy kis vízzel átöblítjük, kinyomkodjuk a káposztát.
A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
Egy nagy (4 literes) lábasba beleszórjuk a káposzta felét, rátesszük az oldalast és beterítjük a káposzta másik felével.
Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, és kb 2 óra alatt puhára főzzük.
Közben felkockázzuk a hagymát és a sertéscombot.
A hagymát a zsíron megdinszteljük.
A húst hozzáadjuk és fehéredésig saját levében dinszteljük.
Rászórjuk az őröltpaprikát, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Beletesszük a sót, a pirosaranyat, a felszeletelt zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot.
A pörköltet kb 90 perc alatt megfőzzük.
Összekeverjük a káposztával és kb 15 perc alatt összefőzzük.
Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk, rászórjuk az őröltpaprikát.
A rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a káposztát.
Hozzáadjuk a tejföl felét, összeforraljuk.
Amennyiben nem találjuk elég savanyúnak, a félretett káposztalével tovább ízesíthetjük.
Megjegyzés / tipp:

A tejföl másik felét tálaláskor használjuk.
3 komment 13 ember kedveli brezdergott
2012.01.24 16:31
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
brezdergott 2012.01.27. 14:17 (#3)
Kedves Varga Tibor!
Ha mind ezeket amiket leírtál beletesszük, akkor már nem ez a neve a receptnek ,hanem ez .
(Füstölt hússal készült Erdélyi kolozsvári Székelykáposzta)
vargatibor 2012.01.25. 20:38 (#2)
Bocs, nem komment vadászat lenne: de elírtam:

nem mennyi vacsi - hanem MENNYEI vacsi
vargatibor 2012.01.25. 20:36 (#1)
Ajánlok hozzá némi kolozsvári szalonnát, füstölt tarját és füstölt szárazkolbászt - legjobb ha mindegyikből apróra vágva is szórunk a pörköltbe, és a másik felét minden említett alapanyagnak nagyobb darabokban is belefőzzük.

Igaz így sokkal költségesebb- de teltebb ízt ad, és ha épp nem káposztára vágyunk- ebéd után, vacsorára - akkor a belefőtt szalonnát kenyérrel hagymával tálalva- mennyi vacsi lesz belőle.
(Persze a székelykáposzta részeként is felettébb laktató - talán így lesz belőle kolozsvári székelykáposzta, ha igaz.)

Ha a füstölt áruktól sósabb lenne, egy két fej krumplit egészben ha belefőzünk, elveszi a sós ízt , és teltebb lesz az íze - ám ha lefagyasztanánk , akkor a krumpliit vegyük ki belőle előzőleg, mert az felolvadva már nem az igazi.

Jó étvágyat
Címkék
káposzta levéből, pohárnyit féreteszünk, csontok mentén, káposzta felét, káposzta másik, zsíron megdinszteljük, húst hozzáadjuk, felszeletelt zöldpaprikát, hámozott paradicsomot, zsiradékon zsemleszínűre, tejföl felét, félretett káposztalével, tejföl másik, Székelykáposzta, sertésoldalast, összeforraljuk, megdinszteljük, őröltpaprikát, őröltpaprikát, Összekeverjük, zsemleszínűre, káposztalével, feldaraboljuk, felkockázzuk, pirospaprika, paradicsomot, ízesíthetjük, kinyomkodjuk, sertéscombot, felszeletelt, pirosaranyat, zöldpaprikát, Beletesszük, beleszórjuk, káposztával, felengedjük, Elkészítjük, féreteszünk, összefőzzük, savanyú káposzta, sertés comb vagy lapocka, tejfel 20%-kos, közepes vöröshagyma, evőkanál pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, evőkanál liszt, kanál zsir vagy, paprika, bors,
Sajttal és sonkával töltött csirkemell
0 komment 4 ember kedveli
Könnyű citromos sütemény
0 komment 1 ember kedveli
Epres-mentás mini torta.
0 komment 2 ember kedveli
Mézes süti
0 komment 3 ember kedveli
Hamburgerzsemle
0 komment 13 ember kedveli
Gyors és egyszerű Tiramisu
0 komment 7 ember kedveli
Császármorzsa kakaóval
0 komment 4 ember kedveli
Töltött káposzta sült oldalassal és puliszkával
0 komment 3 ember kedveli
Mandulás-kapros penne
0 komment 1 ember kedveli
Aszaltszilvás csirkemell
0 komment 4 ember kedveli
Csokis meggyes
0 komment 17 ember kedveli
Hagyma krémleves snidlinggel
1 komment 1 ember kedveli
Házilag marinált lazac friss salátával és graten öntettel
0 komment 2 ember kedveli
NUTELLÁS MUFFIN
0 komment 4 ember kedveli
Pásztorpite
0 komment 40 ember kedveli
almás zseb
0 komment 8 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2017 TVN.HU Kft.