Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Diós, mákos beigli recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 5 főre
» 50 dkg liszt
» 5 dkg porcukor
» 2 dkg élesztő
» 2 tojás sárgája
» 1 dl tej
» só
» 25 dkg margarin
» A töltelékhez:
» 5 dkg méz
» 5 dkg mazsola
» 1 dl víz
» édes morzsa
» őrölt fahéj
» reszelt citromhéj
» 20 dkg mák
» 20 dkg dió
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!
Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.

Forrázott mák- vagy diótöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, s gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, második soron is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

A szép beigli márványozott, egyenletes formájú, tartós sütemény.
Megjegyzés / tipp:

Édesanyám receptje
6 komment 231 ember kedveli zsoka08
2011.12.12 14:36
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
frenco69 2013.10.20. 16:20 (#6)
Nagyon ügyes!
53ilona 2013.08.22. 15:53 (#5)
Én is szoktam csináni minden karácsonyra,csak azzal a különbséggel,hogy 1 kg.liszttel...
csobyzoli 2013.03.10. 14:01 (#4)
... én annyit tennék még hozzá, hogy a töltelék készítés karamell készítéssel kezdődik. A karamellt tejjel felengedjük, és többi összetevővel össze főzzük. Víz nem kell bele. Viszont fontos a rumba áztatott mazsola, kis méz, a mákhoz egy kis magozott meggy és eper lekvár is mehet... Az igazi bejgli soha nem marad egyben, mindig kihasad! (Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom)
tvnati 2012.11.18. 12:42 (#3)
A mákos jöhet, meg egy kis diós is
kondacsistvanne 2011.12.24. 13:14 (#2)
Néhány technikai dolgot kivéve,ez egy jó recept! 1:Milyen kémiai folyamat által lesz a mézből cukor,amelyből szirupot kell főzni?":2:Érdekes a matematikai végeredmény,nem egyezik a töltelék,és a tészta súlya.Tehát nem egyenlő a súly.Amúgy tényleg jó recept!
szelidszeder 2011.12.12. 15:25 (#1)
Nagyon tetszik,kár hogy én ezt már néhány nappal ezelőtt a blogomba felraktam....Karácsonyi beigli... 2011-12-07 07:41:04
szerda.
Címkék
margarinnal elmorzsoljuk, tojás sárgáját, tejben feloldott, forrázott tölteléket, cukorral feltesszük, tűzről lehúzva, őrölt fahéjat, diótöltelék hasonló, forrázott töltelékek, megfelelő súlyúra, töltelék súlya, tészta súlyával, pihentetett tésztát, tésztára helyezzük, tészta három, tojás megszáradt, szép beigli, megszurkáljuk, Hurkapálcával, linzertésztát, mozdulatokkal, megszórhatjuk, sütőcukorral, elmorzsoljuk, aranysárgára, egyenletesen, márványozott, feltekerjük, eligazítjuk, meglapítjuk, Sütőlemezre, diótöltelék, margarinnal, Kivirgoljuk, felfuttatni, diótöltelék, pihentetett, Hozzáöntjük, eldolgozott, elkészítjük, készítenénk, töltelékhez, pihentetjük, liszt, porcukor, élesztő, margarin, mazsola, édes morzsa, őrölt fahéj, reszelt citromhéj,
Tiroli Almás rétes
0 komment 6 ember kedveli
sült burgonya
0 komment 17 ember kedveli
Resztelt máj
0 komment 4 ember kedveli
Káposztás sonkás palacsinta !
0 komment 9 ember kedveli
Málnás kakaós kevert süti
0 komment 2 ember kedveli
Palacsinta porcukorral
0 komment 1 ember kedveli
Részeg Izidor
0 komment 2 ember kedveli
Aszalt szilvás-cseresznyés bejgli
0 komment 10 ember kedveli
Házi vermut
0 komment 12 ember kedveli
Manci néni túrós pitéje
0 komment 13 ember kedveli
Fokhagymás krumpli tükörtojással
0 komment 3 ember kedveli
Kozákvér
1 komment 2 ember kedveli
Cukkinis lapcsánka (tócsni)
1 komment 13 ember kedveli
Káposztalé-leves székelyesen
1 komment 7 ember kedveli
Csirkemell hagymás sajtmártással
1 komment 15 ember kedveli
Majorannás krumplifőzelék
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.