Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Majonézes céklasaláta recept Kedvelt receptek
Fogás: köret, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» 60 dkg cékla
» 5 ecetes csemegeuborka
» 2 nagyobb savanykás alma
» 2 dl majonéz
» 2 dl tejföl
» só, bors
» 1 citrom leve
» 1,5 dl víz
» 20 g zselatin
» A díszítéshez:
» 5 dkg vaj vagy natúr krémsajt
» 1 csokor petrezselyemzöld
» 6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz, karácsonyra, szilveszterre, vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás is lehet.
A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük.
200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez. A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük.
A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk,
a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni. Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük. Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla.
Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk.
A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére.
Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.
Megjegyzés / tipp:

A céklát mindig süssük, és ne főzzük, mert sütve megmarad a teljes íze, finom édes lesz!
1 komment 10 ember kedveli lilagondolatok
2014.12.05 11:27
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
frenco69 2015.01.06. 14:35 (#1)
Már -már kezdem azt hinni kedves "lila",hogy magában egy kis szakács rejtőzik! Nagyon ügyes!
Címkék
sült céklából, megszokott céklasaláta, húsvéti sonka, ünnepi asztalon, céklákat alaposan, fóliát leszedve, többi céklát, meghámozott almákat, céklához keverjük, citrom levével, tejfölt elvegyítjük, zselatinos folyadék, oldalán körben, tűzről levéve, egészhez vegyítjük, dobozba öntjük, folpackot róla, vajat vagy, sajtkrémet csipet, saláta tetejére, céklát mindig, csemegeuborkákat, petrezselyemzöld, ellenőrizhetjük, összeforgatjuk, különlegesebb, Hidegtálakhoz, összekeverjük, szilveszterre, csillagcsöves, csemegeuborka, elegyengetjük, Megkóstoljuk, céklavirágot, félretesszük, kísérőjeként, Meglocsoljuk, karácsonyra, meghámozzuk, Mindegyikbe, céklasaláta, dobozformát, díszítéshez, díszítéshez, szeletekből, elvegyítjük, meghámozott, cékla, ecetes csemegeuborka, nagyobb savanykás alma, majonéz, tejföl, bors, citrom leve, zselatin, díszítéshez, vagy natúr krémsajt, csokor petrezselyemzöld,
Isteni eledel
0 komment 24 ember kedveli
Lusta rétes
0 komment 10 ember kedveli
Gyors egyszerű sajtos pogácsa
0 komment 28 ember kedveli
Avokádós Ráksaláta
0 komment 3 ember kedveli
Citromos-borsos rostélyos...
0 komment 1 ember kedveli
Csirkés paella
0 komment 10 ember kedveli
Tócsi
0 komment 8 ember kedveli
Csokis muffin
0 komment 7 ember kedveli
Vienetta
0 komment 8 ember kedveli
Brassói
0 komment 2 ember kedveli
Rakott burgonya (padlizsánnal, bárányhússal)
1 komment 4 ember kedveli
Babsaláta
0 komment 4 ember kedveli
Bajai halászlé
3 komment 4 ember kedveli
Törökmézes mogyorós ostya
0 komment 2 ember kedveli
Vajas-petrezselymes burgonya
0 komment 4 ember kedveli
Hús nélküli töltelék.
0 komment 4 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.