Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Gőzgombóc recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 5 főre
» tésztához
» 500 g liszt
» 3 dl tej
» 2,5 dkg élesztő
» 1 tk kristálycukor
» csipet
» 1/2 citrom reszelt héja
» 1 tojás
» 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)
» töltelék
» kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár
» tetejére
» 10 dkg őrölt mák
» 5 dkg porcukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
Megjegyzés / tipp:

költség: 800 Ft
költség egy főre: 160 Ft
elkészítettem: 3 alkalommal
0 komment 3 ember kedveli tigerx27
2012.04.11 00:01
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
gombócok kenéséhez, langyos tejben, cukorral felfuttatjuk, tálba szitáljuk, felfutott élesztőt, megkelt tésztát, szűrőbetétbe vagy, megfelelő méretű, lábasban vizet, párolóbetét alja, kész gombócokat, ellenőrizhetjük, beleszúrásával, konyharuhával, kristálycukor, szilvalekvárt, tésztadarabok, elkészítettem, Elkészültüket, szűrőbetétbe, meglocsoljuk, szilvalekvár, teáskanálnyi, felfuttatjuk, rakosgatjuk, kényelmesen, gyöngyözzön, párolótálba, párolóbetét, mindegyiket, mérsékeljük, citromhéjat, olvasztott, letakarjuk, dagasztjuk, hozzáadjuk, véletlenül, tésztához, liszt, élesztő, kristálycukor, csipet, citrom reszelt héja, tojás, töltelék, sűrű szilvalekvár, tetejére, őrölt, porcukor,
Hideg gyömölcskocsonya torta
0 komment 3 ember kedveli
Bacon-ös tejszínes halragu
0 komment 1 ember kedveli
Gyümölcsök
1 komment 9 ember kedveli
Epertorta
0 komment 5 ember kedveli
Aszalt szilvás-karamellás pulyka
0 komment 2 ember kedveli
Máglyarakás
0 komment 4 ember kedveli
Dübbencs
0 komment 5 ember kedveli
Padlizsánkrém piritósra !
0 komment 9 ember kedveli
Töltött gombafejek-kirántva-
1 komment 16 ember kedveli
Születésnapi palacsintatorta
0 komment 4 ember kedveli
Borzas karajszelet
0 komment 15 ember kedveli
Pikáns Tojáskrém
0 komment 12 ember kedveli
Kolbászleves
0 komment 1 ember kedveli
Sajtos rúd másként
0 komment 14 ember kedveli
Gesztenyekrémleves
0 komment 4 ember kedveli
Túrós pogácsa tejföllel
0 komment 10 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.