Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Húsvéti rumos fonott kalács recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: húsvét, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 6 főre
» 50 dkg sima liszt
» 5 dkg élesztő
» 8 dkg porcukor
» 8 dkg vaj
» 5 tojássárgája
» kb. 1,5 dl tej
» egy nagy stampedli rum
» ½ tk só
» egy citrom reszelt héja
» 1 cs vaníliás cukor
» Tetejére:
» tojássárgája
» Szóráshoz:
» leveles mandula
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Egy kevés langyos tejben egy kevés porcukorral együtt feloldjuk az élesztőt; egy kevés lisztet hozzákeverve puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
A maradék lisztet a porcukorral együtt egy gyúródeszkára szitáljuk; hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a rumot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat, valamint a kovászt; majd mindebből kelt tésztát készítünk; mindaddig gyúrjuk, míg a felszíne selymesen fényes lesz. Golyót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, ezekből is golyót formázunk, és letakarva rövid ideig (kb. fél órát) tovább kelesztjük. Ezután hurkákat sodrunk belőlük, majd 3-3 hurkából copfot fonunk.
A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bekenjük a tetejüket tojássárgájával.
Ezután addig kelesztjük, míg a másfélszeresére duzzad, majd újra bekenjük tojássárgájával; végül megszórjuk leveles mandulával, még egy kicsit tovább kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.
Megjegyzés / tipp:

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
0 komment 4 ember kedveli dorcih
2012.04.06 19:50
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
kevés langyos, kevés porcukorral, kevés lisztet, tetejét beszórjuk, maradék lisztet, porcukorral együtt, gyúródeszkára szitáljuk, kézmeleg vajat, maradék tejet, felszíne selymesen, fonott kalácsokat, tetejüket tojássárgájával, másfélszeresére duzzad, kicsit tovább, tojássárgájával, tojássárgájával, másfélszeresére, előmelegített, gyúródeszkára, tojássárgáját, sütőpapírral, tojássárgája, hozzákeverve, aranysárgára, tojássárgája, citromhéjat, porcukorral, porcukorral, hozzáadjuk, kelesztjük, kelesztjük, kelesztjük, megszórjuk, mandulával, kelesztjük, kelesztjük, kalácsokat, formázunk, beszórjuk, készítünk, sima liszt, élesztő, porcukor, tojássárgája, nagy stampedli, citrom reszelt héja, vaníliás cukor, Tetejére, tojássárgája, Szóráshoz, leveles mandula,
Currys hagymaleves húsgombóccal
0 komment 1 ember kedveli
Töltike-
1 komment 18 ember kedveli
Sütőben sült rántotthús
0 komment 25 ember kedveli
Almás morzsás muffin !
1 komment 4 ember kedveli
Charlotte royal
0 komment 3 ember kedveli
Krumplis pogácsa
0 komment 21 ember kedveli
Csirkésrétes sajtkrémmel.
0 komment 4 ember kedveli
Erdei gyümölcsleves
1 komment 5 ember kedveli
Kopasztészta 2
0 komment 2 ember kedveli
Sárgarépa ital
1 komment 11 ember kedveli
Mézes zserbó...
2 komment 100 ember kedveli
Cappuccino szelet
0 komment 3 ember kedveli
Cukkini stefánia recept
0 komment 20 ember kedveli
Könnyű citromos sütemény
0 komment 1 ember kedveli
Gyümölcsös joghurt szelet
0 komment 3 ember kedveli
Erdei gyümölcsös pulyka
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.