Fogás: desszert, Alkalom: húsvét, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Egy kevés langyos tejben egy kevés porcukorral együtt feloldjuk az élesztőt; egy kevés lisztet hozzákeverve puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
A maradék lisztet a porcukorral együtt egy gyúródeszkára szitáljuk; hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a rumot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat, valamint a kovászt; majd mindebből kelt tésztát készítünk; mindaddig gyúrjuk, míg a felszíne selymesen fényes lesz. Golyót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, ezekből is golyót formázunk, és letakarva rövid ideig (kb. fél órát) tovább kelesztjük. Ezután hurkákat sodrunk belőlük, majd 3-3 hurkából copfot fonunk.
A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bekenjük a tetejüket tojássárgájával.
Ezután addig kelesztjük, míg a másfélszeresére duzzad, majd újra bekenjük tojássárgájával; végül megszórjuk leveles mandulával, még egy kicsit tovább kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
|
|
|
|
0 komment
|
4 ember kedveli
|
dorcih
2012.04.06 19:50
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
kevés langyos, kevés porcukorral, kevés lisztet, tetejét beszórjuk, maradék lisztet, porcukorral együtt, gyúródeszkára szitáljuk, kézmeleg vajat, maradék tejet, felszíne selymesen, fonott kalácsokat, tetejüket tojássárgájával, másfélszeresére duzzad, kicsit tovább, tojássárgájával, tojássárgájával, másfélszeresére, előmelegített, gyúródeszkára, tojássárgáját, sütőpapírral, tojássárgája, hozzákeverve, aranysárgára, tojássárgája, citromhéjat, porcukorral, porcukorral, hozzáadjuk, kelesztjük, kelesztjük, kelesztjük, megszórjuk, mandulával, kelesztjük, kelesztjük, kalácsokat, formázunk, beszórjuk, készítünk, sima liszt, élesztő, porcukor, tojássárgája, nagy stampedli, citrom reszelt héja, vaníliás cukor, Tetejére, tojássárgája, Szóráshoz, leveles mandula,
|
|
|
|
|