Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Sertéskocsonya recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 180 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 9 főre
» 4 db sertésköröm (lehetőleg szép fehér első körmöt)
» kb. 1/2 kg sertéslapocka
» vagy egy kicsontozott csülök
» egy kevés füstölt hús
» egy kisebb füstölt kolbász
» 4 főtt tojás
» 1 db petrezselyemgyökér (fehérrépa
» 5-6 gerezd fokhagyma
» 1 db kisebb vöröshagyma
» 15-20 szem feketebors
» 1 teáskanál pirospaprika
» ízlés szerint
» kb. 4 liter víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A kocsonyahúst mossuk meg. Ha szőrös, gázlángon perzseljük le, vagy borotváljuk meg. Főzhetjük kuktafazékban, vagy egyszerű fazékban. Ha kuktában főzzük, akkor a főzési idő kb. 2 óra, egyszerű fazékban főzve a főzési idő kb. 6 óra. A megtisztított hozzávalókat hideg vízbe tegyük fel a tűzre. Inkább kevesebb sót tegyünk bele, a végén tegyünk hozzá még sót, semmint elsózzuk. Amikor felforrt szedjük le a habját és a kuktát csak ezután zárjuk le, és takaréklángon főzzük kb. 2 óra hosszat. Egyszerű fazékban is kis tűzön főzzük, úgy hogy csak nagyon gyengén forrjon, annak érdekében, hogy a kocsonyalé szép tiszta legyen. A főzés közben elpárolgó vizet időnként pótoljuk. Kuktában főzve a lé sajnos egy kissé zavaros lesz, de ez csak szépséghiba.

Amikor a kocsonya megfőtt, szűrjük le a levét, és merőkanállal szedjük le a zsírját. Egy kis tányérba vegyünk ki a léből egy keveset és tegyük hideg helyre. Ha nem dermedt meg, a léhez tegyünk egy tasak „étkezési zselatint”. Ismét melegítsük fel a levet, és jól keverjük össze a zselatinporral. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, ha nem, most sózzuk utána. A kocsonyahúst rakjuk tányérba vagy fedeles dobozba, belekarikázva a benne főtt parasztkolbászt, lehet főtt tojás karikákat is tenni bele és csemege ubi karikákat is díszítésnek, /még melegen szedjük ki a húsból a csontokat/ és merjük rá a kocsonyalevet. (A megfőtt hagymát és a répát dobjuk ki.)
Tegyük hűtőgépbe vagy hasonlóan hideg helyre.
Megjegyzés / tipp:

A kocsonya lényege, hogy a levében elegendő menyiségű zselatin legyen. Legtöbb zselatin a bőrös húsokban van. Ilyenek a sertésköröm, csülök, farok, fül és bőrke.

Vehetünk előrecsomagolt konyhakész fagyasztott kocsonyahúst általában 2 kilogrammos csomagolásban. Aki szereti a füstölt hús ízű kocsonyát, főzhet bele füstölt húst (comb, lapocka vagy füstölt kolbászt). Legegyszerűbben ebből a csomagolt kocsonyahúsból készíthetünk kocsonyát, de vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát (friss húst, vagy esetleg füstöltet) is.

Vagy vehetünk a húsboltban 4 db sertéskörmöt (lehetőleg szép fehér első körmöt) és az eladóval vágassuk hosszában kétfelé. Vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát, vagy egy kicsontozott csülköt, egy kevés füstölt húst, és esetleg egy kisebb füstölt kolbászt.
Én a börkét, fülét, farkát nem szeretem! A sárgarépától meg édeskés lesz.
0 komment 7 ember kedveli lilagondolatok
2014.11.14 00:11
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
kicsontozott csülök, kevés füstölt, kisebb füstölt, kocsonyahúst mossuk, megtisztított hozzávalókat, végén tegyünk, kuktát csak, kocsonyalé szép, főzés közben, kissé zavaros, kocsonya megfőtt, léhez tegyünk, tasak „étkezési, kocsonyahúst rakjuk, benne főtt, megfőtt hagymát, répát dobjuk, kocsonya lényege, levében elegendő, bőrös húsokban, csomagolt kocsonyahúsból, eladóval vágassuk, kicsontozott csülköt, parasztkolbászt, Legegyszerűbben, Sertéskocsonya, zselatinporral, kocsonyahúsból, előrecsomagolt, kuktafazékban, megtisztított, kocsonyalevet, csomagolásban, belekarikázva, takaréklángon, sertéslapocka, kocsonyahúst, sertéskörmöt, merőkanállal, készíthetünk, sárgarépától, kocsonyahúst, kicsontozott, hozzávalókat, pirospaprika, kicsontozott, kocsonyahúst, vöröshagyma, kilogrammos, sertéslapocka, vagy kicsontozott csülök, kevés füstölt hús, kisebb füstölt kolbász, főtt tojás, gerezd fokhagyma, kisebb vöröshagyma, szem feketebors, teáskanál pirospaprika, ízlés szerint, liter víz,
MÉZES KACSACOMB VELE SÜLT KRUMPLIVAL
0 komment 4 ember kedveli
Ausztrál répás sütemény
0 komment 13 ember kedveli
Fokhagyma krémleves
0 komment 7 ember kedveli
Scsí leves Barátom kedvence
0 komment 12 ember kedveli
Zöldséges-sonkás aszpik
0 komment 5 ember kedveli
gombafasirt
0 komment 1 ember kedveli
Bújtatott fasírt
0 komment 3 ember kedveli
Vaníliás Muffin
2 komment 7 ember kedveli
Gazdag palacsinta
0 komment 10 ember kedveli
Kolbászos-virslis paprikás krumpli
0 komment 3 ember kedveli
Fehérrépa püré
0 komment 1 ember kedveli
Töpörtyűs pogácsa
1 komment 8 ember kedveli
Foltos mákos
2 komment 12 ember kedveli
Mustáros-zöldséges csirkemell
0 komment 2 ember kedveli
Királyhalom !
0 komment 9 ember kedveli
Sárgaborsókrémleves
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.