Regisztráció  Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Mézeskalács karácsonyfa-ahogy én készítem- recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 75 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 1 kg liszt
» 4 dl porcukor
» 2 kávéskanál szódabikarbóna
» 2 kávéskanál fahéj
» 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
» csipet
» 10 margarin
» 3 egész tojás
» 2 és fél - 3 dl méz
» ha díszítjük: egy tojásfehérje
» 6 evőkanál kristálycukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:


A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven meglisztezhetjük. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából vágjunk egy kisebb darabot, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtsuk ki. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. Közepesen forró sütőben sütjük, de vigyázni kell hogy meg ne égjen, mert nagyon gyorsan sül. A sütések között a tepsit nem kell újra bezsírozni, csak esetleg egy kicsit meglisztezni.
A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük. Ezután a zacskó sarkára vágunk egy kis lyukat. A díszítésbe bevonhatjuk a család apraja nagyját, jó kis karácsonyi hangulatot teremthetünk vele.

Miután elkészítettük a mézeskalács tésztánkat, neki is kezdhetünk a karácsonyfa készítésének. Tíz csillagra lesz szükségünk, úgy, hogy a csillagok csökkenő méretűek legyenek. Szupermarketekbe lehet kapni különböző méretű tészta szaggatókat, de ha mégsem lenne kéznél, akkor sütőpapírból készítsünk sablonokat, tegyük a tésztára és késsel vágjuk ki a sablon körül. Ha már meg van mind a tíz csillag, akkor tegyük be az előmelegített sütőbe. Közbe készítsük el a díszítéshez szükséges mázat. A karácsonyfát úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb csillag tetejét kenjük be mázzal és ragaszuk rá a következő csillagot csökkenő sorrendbe és folytassuk, így tovább, az utolsó csillagnak a tetejét ne kenjük be mázzal, majd csak készítsünk rá valami szép kis díszítést. A fenyőfánk széleit kis pöttyökkel is díszíthetjük akár.
Megjegyzés / tipp:

A karácsony egyik legszebb szimbóluma közé tartozik a karácsonyfa. Ezzel a recepttel nem csak örökzöldként díszítheti otthonod, hanem süteményként is.
3 komment 187 ember kedveli szelidszeder
2011.12.15 04:37
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
tvnati 2012.11.18. 12:39 (#3)
Nekem is nagyon tetszik, nem baj, ha nincs karácsony, szívesen megeszem most is!
reparepa 2012.06.17. 17:59 (#2)
Nagyon szép
vicuska25 2012.01.07. 08:07 (#1)
Ez gyönyörű!
Címkék
tojásfehérje6 evőkanál, porszerű anyagokat, közepébe öntjük, elején félretesszük, kidolgozáskor gyúrjuk, deszkát bőven, sütemény felülete, tésztából vágjunk, kisebb darabot, sütések között, kicsit meglisztezni, kisütött formák, kemény habhoz, zacskó sarkára, díszítésbe bevonhatjuk, család apraja, mézeskalács tésztánkat, karácsonyfa készítésének, csillagok csökkenő, sablon körül, előmelegített sütőbe, díszítéshez szükséges, legnagyobb csillag, következő csillagot, utolsó csillagnak, fenyőfánk széleit, karácsony egyik, Szupermarketekbe, meglisztezhetjük, szódabikarbóna, összedolgozzuk, belemorzsoljuk, előmelegített, kristálycukor, elkészítettük, összekeverjük, kidolgozáskor, összeállítani, tojásfehérjét, Kiszaggatjuk, díszíthetjük, süteményként, tojásfehérje, készítésének, Előfordulhat, díszíthetjük, teremthetünk, félretesszük, karácsonyfát, nejlonzacskó, meglisztezni, kilisztezett, sütőpapírból, liszt, porcukor, kávéskanál szódabikarbóna, kávéskanál fahéj, kávéskanál őrölt szegfűszeg, csipet, margarin, egész tojás, díszítjük tojásfehérje, evőkanál kristálycukor,
Rakott apró hús
0 komment 6 ember kedveli
Borivók pecsenyéje
1 komment 11 ember kedveli
Holland almatorta
0 komment 4 ember kedveli
Narancsleves habgaluskával-ahogy én készítem-
0 komment 14 ember kedveli
Vaníliás eperleves
0 komment 3 ember kedveli
Erdélyi céklaleves.
0 komment 5 ember kedveli
Mexikói tésztasaláta
0 komment 2 ember kedveli
Gyümölccsel töltött palacsinta
0 komment 4 ember kedveli
Friss kevert saláta
0 komment 2 ember kedveli
Boszorkány ujjak
0 komment 2 ember kedveli
Aranygaluska
0 komment 7 ember kedveli
Paprikás, brokkolis spagetti húsgolyókkal
0 komment 1 ember kedveli
Almás rakott csirkemell...
0 komment 28 ember kedveli
Fűszeres töltött palacsinta
0 komment 2 ember kedveli
Lisztmentes almatorta
0 komment 3 ember kedveli
Rántott sonkás-sajtos gombóc
0 komment 10 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2017 TVN.HU Kft.