Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Sólet recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: születésnap, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 60-70 dkg bab
» 1 szál füstölt libakolbász
» 1 marék gersli
» 1-2 nagy evőkanál libazsír
» 1 fej reszelt vöröshagyma
» 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
» 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
» fehérbors
» curry
» szerecsendió
» borsikafű
» szurokfű
» 70-80 dkg füstölt libamell
» 70 dkg csontos marhaszegy
» 40 dkg felsál
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A sólet legelső szabálya, hogy csak sok emberre érdemes főzni. Kevés sólet nem sólet. Amit most leírok, legalább nyolc emberre készül.
A második szabály (nálam), hogy legyen benne tarkabab, apró fehér bab és nagy lóbab. De lehet több is.
A harmadik szabály, hogy jó sóletot csak libazsírral lehet készíteni. Olaj nem létezik, koleszterinre gondolni tilos! (Bár a libazsír tele van telítetlen zsírsavakkal.)
A tálalás előtt 2 nappal beáztatunk kb. 60-70 dkg vegyes babot. Egy éjszakán és egy nappalon át áztatjuk, a felszínre került szemet leszedjük. Majd a nedves babot beletesszük egy nagy lapos lábosba, aminek fedele is van, de behelyezhető a sütőbe is.
A babba a következőket keverjük: 1 marék gersli (lánynevén: hántolt árpa), 1 fej reszelt vöröshagyma (célszerű lefagyasztva reszelni, mert akkor kevésbé könnyeztet), a húsok zsírosságától függően 1-2 nagy evőkanál libazsír. Fűszerezzük még kevés sóval (mert a füstölt húsok eléggé sósak), 5-6 gerezd zúzott fokhagymával, 2-3 evőkanál őrölt pirospaprikával, kiskanálnyi törött fehérborssal, curry-vel, szerecsendióval, végezetül borsikafűvel és szurokfűvel (ezek csökkentik a bab kellemetlen puffasztó hatását).
Most jöhetnek a húsok! A sóletba nagyon fontos a füstölt hús és jó, ha csontos hús is kerül bele. Én a következőket teszem bele: 70-80 dkg füstölt libamell, 70 dkg csontos marhaszegy, 40 dkg felsál, 1 szál füstölt libakolbász. A húsokat nagy darabokra vágjuk, a kolbászt kb. 10 centis darabokra szeleteljük és lehúzzuk a bőrét.
Az egészet összekeverjük a lábosban és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Betesszük a sütőbe. 170-180º C-on kb. 3 órán át fedő alatt sütjük. Akkor megnézzük, a vizet, ha nagyon kevés, pótoljuk. Ha csak kicsit süllyedt a vízszint a babok teteje alá, ne adjunk hozzá többet, mert leveses lesz! A felső babszemeket alulra keverjük.
És itt álljunk meg egy pillanatra! Azt láthatjuk, hogy vastag rétegben áll a sólet tetején a liba- és kolbászzsír. Ezt nem kéne megenni. Érdemes tehát kb. 5 percig pihentetni a babot, majd egy függőleges nyelű merőkanalat belemerítgetni annyira, hogy a pereme fél milliméterrel a felszín alá menjen. A zsír lassan belecsorog a kanálba, de a finom leve a lábosban marad. Szedjünk le így minden zsírt: össze fog gyűlni 2-3 deci. Azt dobjuk ki!
Miután sikeresen lezsíroztuk a sóletunkat, addig sütjük tovább, amíg a bab teljesen puha nem lesz.
Ha a bab megpuhult, a sóletot eltesszük egy napig pihenni. Addigra a bab beszívja a zsíros-csontleves nedvességet. Másnap már csak melegíteni kell a sütőben. Akkor az igazi.
Megjegyzés / tipp:

Csak több személyre!!!
0 komment 3 ember kedveli andrash11
2013.10.13 23:07
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
sólet legelső, második szabály, harmadik szabály, libazsír tele, tálalás előtt, felszínre került, nedves babot, nagy lapos, következőket keverjük, húsok zsírosságától, füstölt húsok, sóletba nagyon, következőket teszem, húsokat nagy, egészet összekeverjük, babok teteje, felső babszemeket, sólet tetején, függőleges nyelű, zsír lassan, finom leve, lábosban marad, sóletot eltesszük, napig pihenni, zsíros-csontleves nedvességet, pirospaprikával, szerecsendióval, belemerítgetni, koleszterinre, zsírosságától, összekeverjük, milliméterrel, lefagyasztva, borsikafűvel, zsírsavakkal, pirospaprika, behelyezhető, következőket, következőket, fehérborssal, fokhagymával, szerecsendió, vöröshagyma, beletesszük, libakolbász, kellemetlen, nedvességet, szurokfűvel, kolbászzsír, szeleteljük, kiskanálnyi, szál füstölt libakolbász, marék gersli, nagy evőkanál libazsír, reszelt vöröshagyma, gerezd zúzott fokhagyma, evőkanál őrölt pirospaprika, fehérbors, curry, szerecsendió, borsikafű, szurokfű, füstölt libamell, csontos marhaszegy, felsál,
Panna cotta
0 komment 3 ember kedveli
GOMBÁVAL TÖLTÖTT BURGONYAFALATOK!
1 komment 7 ember kedveli
Tojásos nokedli különlegesen elkészítve.
0 komment 12 ember kedveli
Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel.
0 komment 4 ember kedveli
Ravioli tejszínmártásban.
0 komment 5 ember kedveli
Hógolyó torta.
0 komment 5 ember kedveli
Sonkagulyás
0 komment 3 ember kedveli
Sertésmáj-nyárson sütve-
0 komment 6 ember kedveli
Gesztenye rolád
0 komment 5 ember kedveli
Töltött káposzta puliszkával
1 komment 2 ember kedveli
Hering-lazac tekercs
0 komment 1 ember kedveli
Fonott foszlós kalács
0 komment 3 ember kedveli
Aranyrizzsel rakott karalábé
0 komment 1 ember kedveli
Charlotte torta-túróval és barackkal...
1 komment 32 ember kedveli
Medvehagyma főzelék -csirkemellel.
0 komment 11 ember kedveli
Sport szelet
0 komment 4 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.