Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Csülök pékné módra recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 1,5-2 kg sertéscsülök
» 0,5 kg vöröshagyma
» 1,8 kg burgonya
» 4 gerezd fokhagyma
» só
» őrölt fekete bors,majoránna,töröttpaprika
» Szalonna
» zsír
» 1.2 dl sör
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A csülköt jól megmosom, majd mély lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Jól megsózom, hogy a főzés során beszívja. Felforralom, majd lassú tűzön 1 illetve 1,5 óráig főzöm.
Hagyom egy kicsit kihűlni, majd ha már olyan hőmérsékletű, akkor kicsontozom (ha jó, akkor szinte magától elválik a csonttól). Egyenletes darabokra vágom.
Miközben a csülök még fő, addig a burgonyát megpucolom, és k.b. kis ujjnyi vastag karikákra vágom. A hagymát is megpucolom, félbevágom, majd a feleket vastagabb szeletekre vágom. A fokhagymát is megtisztítom, apróra vágom, vagy fokhagymanyomón áttöröm. Egy nagyobb tálba teszem a hagymát és a burgonyát.
A sertés zsírt kicsit megolvasztom, annyira, hogy össze lehessen keverni a fűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezem borssal, sóval, majorannával és pirospaprikával. Miután jól elkevertem a folyékony zsírt a fűszerekkel, ráöntöm a hagymával elkevert burgonyára, és jól összerázom, hogy mindenhová jusson a fűszeres zsírból. Pataki tálba halmozom a fűszeres/hagymás burgonyát.
Erre egyenletesen rárakom a csülök darabokat, és rászórom a fokhagyma felét. Végül abból a vízből, amiben a csülök főtt, k.b. 1 dl-t aláöntök, és aláöntöm a sört is. Rárakom a Pataki tál tetejét, és hideg sütőbe helyezem. Ezután k.b 1 órát sütöm.
Az 1 óra elteltével megnézem, megpuhult-e annyira, hogy elkezdhessem a pirítást. Ha igen, akkor leveszem a Pataki tál fedelét, rárakom a szalonna szeleteket, és a fokhagyma másik felét is rászórom, majd további 40-55 percig sütöm fedő nélkül.
Megjegyzés / tipp:

Mint minden kerámia sütőedényt a Pataki tálat is árztassuk be sütés előtt 1 órára hidegvízbe.

Köretnek még kiváló hozzá egy adag mézes vörösboros párolt káposzta.

Szóval a holnaptól diétázók figyelmébe melegen ajánlom.
1 komment 30 ember kedveli gzax
2011.12.21 18:10
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
foci46 2012.01.23. 11:32 (#1)
Jövő hétvégén megcsinálom, aztán beszámolok róla.
Címkék
főzés során, kicsit kihűlni, burgonyát megpucolom, feleket vastagabb, nagyobb tálba, sertés zsírt, folyékony zsírt, hagymával elkevert, fűszeres zsírból, csülök darabokat, fokhagyma felét, csülök főtt, szalonna szeleteket, fokhagyma másik, adag mézes, holnaptól diétázók, fokhagymanyomón, pirospaprikával, töröttpaprika, elkezdhessem, megolvasztom, egyenletesen, hőmérsékletű, megtisztítom, sertéscsülök, majorannával, Felforralom, fűszerekkel, fűszerekkel, kicsontozom, vöröshagyma, figyelmébe, félbevágom, burgonyára, Egyenletes, megpucolom, összerázom, elkevertem, fűszerezem, mindenhová, elteltével, szeletekre, sertéscsülök, vöröshagyma, burgonya, gerezd fokhagyma, Szalonna, zsír,
Bolognai muffin
0 komment 1 ember kedveli
Rántott szilva
0 komment 6 ember kedveli
Tiroli Almás rétes
0 komment 6 ember kedveli
Tigris piskóta
0 komment 4 ember kedveli
Fűszeres banános muffin
0 komment 4 ember kedveli
Túrógombóc kukoricadarával
0 komment 6 ember kedveli
Baileys házilag
10 komment 168 ember kedveli
Karalábé krémleves
0 komment 3 ember kedveli
Húsvéti tojástorta
0 komment 5 ember kedveli
Bolánói rakottas
0 komment 5 ember kedveli
Kapros túrófasírt zöldborsós kölessel
0 komment 10 ember kedveli
Wokban sült sertés csíkok.
0 komment 4 ember kedveli
Sajtos pogácsa
0 komment 12 ember kedveli
Narancsos-bólé-
0 komment 6 ember kedveli
Sárgarépa főzelék
0 komment 1 ember kedveli
Tojás palacsinta
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.