Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Szalagos farsangi fánk recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: farsang, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 7 főre
» 500 g búzaliszt (BL55)
» 200 ml tej (2,8%-os)
» 40 g élesztő
» 50 g porcukor
» 60 g olvasztott vaj
» 5 db tojássárgája
» olaj
» baracklekvár
» porcukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Megjegyzés / tipp:

21 db fánkhoz kellenek ezek a mértékek.
0 komment 9 ember kedveli benyu1
2011.12.23 10:35
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
szalvétákkal fedett, serpenyőben olajat, edénybe tesszük, langyos tejet, élesztőt pedig, másik edénybe, lisztre öntsük, élesztős tejet, olvasztott vajat, tojások sárgáját, fakanállal keverjük, asztalra kivéve, tészta megkelt, maradék tésztát, fánkok közepét, forró olajban, első oldalukat, második lényeges, lyukas felét, másik oldalukra, fánk lebegjen, serpenyő aljára, kész fánkokat, szalvétával fedett, baracklekvárral, elvékonyítjuk, szalvétákkal, folyamatosan, tojássárgája, Előkészítünk, baracklekvár, megfordítjuk, megfordítjuk, vastagságúra, összegyúrjuk, kiszaggatjuk, pihentessük, szalvétával, porcukorral, serpenyőben, kiszúróval, maradjanak, olvasztott, kinyújtjuk, fakanállal, szaggassuk, gyorsabban, olvasztott, adagokban, leszórjuk, búzaliszt BL55, 28%-os, élesztő, porcukor, olvasztott, tojássárgája, olaj, baracklekvár, porcukor,
Habkönnyű sóskifli
2 komment 8 ember kedveli
Muffin joghurttal
0 komment 5 ember kedveli
Erdélyi zsiványpecsenye puliszkával
0 komment 1 ember kedveli
Töltött csirkemell
0 komment 16 ember kedveli
Csupros mákos
0 komment 5 ember kedveli
Egyszerű padlizsánkrém
1 komment 2 ember kedveli
Tabáni saláta
0 komment 5 ember kedveli
zsemle (paleo)
0 komment 5 ember kedveli
Lecsó virslivel
0 komment 2 ember kedveli
Mézes pulykacomb
2 komment 5 ember kedveli
Borsóleves vajas galuskával.
0 komment 5 ember kedveli
Sex on the beach (hűsítő női koktél)
0 komment 4 ember kedveli
Betyár batyu
0 komment 7 ember kedveli
Puliszka gombával gazdagon
0 komment 6 ember kedveli
Bajadéra szelet
0 komment 35 ember kedveli
Bounty kehely
0 komment 4 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.