Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Karamellás, mandulás kalács recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 5 főre
» A tésztához:
» 1,5 dl tej
» 10 dkg (kb. 5 evőkanál) kristálycukor (barnacukor is lehet)
» 3 dkg élesztő
» 50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet)
» 8 dkg rama margarin
» 10 dkg vékony lapocskákra vágott hámozott mandula (készen így kapható)
» 5-6 dkg mazsola
» 2 tojás
» A tetejére:
» 6 dkg rama margarin
» 6 evőkanál (kb. 10 dkg) méz
» 2 evőkanál kristálycukor (barnacukor is lehet)
» 10 dkg vékony csíkokra vágott hámozott mandula (készen így kapható)
» A töltéshez:
» 3 dkg rama margarin
» 5 evőkanál kristálycukor (barnacukor is lehet)
» 1 kiskanál őrölt fahéj
» A forma kikenéséhez: margarin és liszt
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

1. A tejet a cukorral és a margarinnal addig melegítjük, míg az utóbbiak fölolvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet - miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle - tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük.

2. Ezalatt a tetejére való margarint, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túlkaramellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával! Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, margarinnal kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk.

3. A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20 x 40 cm-esre lapítjuk, 3 dkg olvasztott margarinnal megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás, majd 10-12 darabra vágjuk.

4. Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 fok, légkeveréses sütőben 180 fok) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés / tipp:

Elkészítés ideje: 1 óra 45 perc

igen finom
0 komment 3 ember kedveli zsoka08
2011.12.12 14:33
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
fele rétesliszt, margarinnal addig, utóbbiak fölolvadnak, élesztőt belemorzsoljuk, lisztet –, élesztős keverékkel, edény falától, tetejére való, tésztát enyhén, tészta gyúrásánál, fahéjjal összekeverjük, tésztára szórjuk, bejglit szokás, mézes mandulára, közepesnél kicsit, sütőből kivéve, meggömbölygetjük, fölhengergetjük, belemorzsoljuk, világosbarnára, meglisztezett, kristálycukor, előmelegített, kristálycukor, összekeverjük, kristálycukor, evőkanálnyit, tortaformába, belisztezett, összegyúrjuk, légkeveréses, kikenéséhez, margarinnal, margarinnal, margarinnal, fölolvadnak, lapocskákra, melegítjük, rétesliszt, Elkészítés, mazsolával, kelesztjük, tésztához, élesztő, rama margarin, mazsola, tojás, tetejére, rama margarin, evőkanál, töltéshez, rama margarin, kiskanál őrölt fahéj,
Bögrében sült süti 5 perc alatt MIKRÓBAN
0 komment 11 ember kedveli
Gombás zsemle /vacsora/
0 komment 7 ember kedveli
Meggyes mascarponés kígyórétes
0 komment 2 ember kedveli
Epres hideg túrógombóc
0 komment 1 ember kedveli
Mézes puszedli
3 komment 7 ember kedveli
Gulyáskrém házilag
1 komment 26 ember kedveli
Tojásmentes bukták lekvárral töltve
0 komment 7 ember kedveli
Tócsni cukkinivel és fokhagymával
0 komment 6 ember kedveli
Sült almacsemege
0 komment 1 ember kedveli
Citromos-diós torta
0 komment 1 ember kedveli
Erdei gyümölcsökkel töltött palacsinta
0 komment 1 ember kedveli
Mini eperbomba.
0 komment 2 ember kedveli
Erzsébet királyné tortája
0 komment 3 ember kedveli
Szalámi szelet
1 komment 14 ember kedveli
Báránycomb-szalonnás kelbimbóval.
0 komment 1 ember kedveli
Narancsos kacsasült
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.