Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Vegetáriánus lencsés hurka recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 75 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 9 főre
» 1-1 arányban lencse és fehér rizs szükséges (pl.3 bögre)
» 3 fej hagyma
» 2 fej fokhagyma
» pirospaprika ízlés szerint, mint a pörköltbe
» só
» majoranna
» késhegynyi bors
» olaj
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

1-1 arányban lencse és fehér rizs szükséges. ( pl. 3 bögre egyikből-másikból, ez egy nagy tepsibe való, nagy mennyiség lesz)
A lencséből (beáztatás nélkül) pörköltet kell készíteni.
Felteszem lábosban vízbe a dinsztelt hagymát, mindig a lencse mennyiségétől függ elég sok szükséges, elég sok (2-3 fej) fokhagymát préselőn átnyomva, (általában még a rizsbe is szoktam külön mind a két hagymából tenni) majoránnát, sót, egy késhegynyi fehérborsot, olajat Amikor felforrt, beletenni a lencsét. Félrehúzva hagyni, dagadni, majd a szétmállásig kell főzni. A főzés végén kellő mennyiségű pirospaprikát beletenni, hogy jó pörkölt íze legyen, és szükséges olajat. Ha szükséges a végén, utána lehet tölteni még vizet és olajat. Vigyázni kell a lencsepörkölt állagára, olyan sűrű kell, hogy legyen, hogy mivel a főzés után még meg kell turmixolni, egy sűrű masszát kell, kapjunk.

- Ezzel párhuzamosan a rizst, forró vegetás vízbe tenni, fedővel letakarni, és hagyni duzzadni. Mikor már megpuhult, bele lehet tenni még dinsztelt hagymát és fokhagymát préselve, ízlés szerint.

- A lencse masszát és a rizst össze kell keverni, és hagyni, hogy esetleg a lencse massza hígabb állapotát, a rizs még felszívhassa. Végeredményben egy tömör tölteléket kell kapnunk. Szükség képen utána ízesítjük az egészet, mindenki a szájíze szerint, hagymával, fokhagymával, még pirospaprikával vegetát szórunk rá, esetleg olajat még, ha szükséges. Meghinteni a végén szükség szerint egy kis liszttel, hogy egy kicsit masszívabb legyen az állománya, ez fogja össze az egészet.

-Egy nagy tepsibe sütőpapírt tenni és beleönteni a hurkatölteléket. A tepsi tetejére az első 25 percig alufóliát, tenni, majd levenni, és tovább sütni, míg megpirul egy kicsit a teteje. (a sütők hőmérséklete mindenkinél más, ki kell kísérletezni. Én a maximumon sütöm végig.) Nem előmelegített sütőben!
-Amikor készen van hagyni, kihűlni teljesen, majd kiborítani egy tálcára és darabolható.
Teljesen májashurka íze van.
A pontos adatait a hurkának nem lehet megadni, ez olyan, hogy ízlés dolga, a hentes is úgy készíti, ahány hentes annyiféle hurka van.
Megjegyzés / tipp:


-Két éve még úgy készítettem, hogy celofánpapírban sütöttem az alábbiak szerint, és ezért lett szép hengeres, mint egy óriás hurka. De sajnos a celofánok minősége teljesen tönkre ment, az egyik esetben ráolvadt, máskor széttört rajta, olyan lett mintha üvegtörmeléket szórtam volna rá. Mindkét esetben, sajnos már nem lehetett már meg enni a finom hurkicát. Pedig nagyon látványos volt, mert benne pirosra sült a hurka. Ezért szükséges a tepsibe beleönteni, és egyben megsütni, míg jó celofánt nem találunk.

(A celofános készítés módja: Amikor készen van a töltelék, a tepsibe tenni 2 celofánpapírt, külön-külön beletenni a töltelék felét, olyan beigli formában, a tetején összehengergetni a fölösleges celofánt, és hústűkkel átszúrni, hogy ne menjen szét a töltelék. Maradjon egy szép beigli forma.
Tepsibe kell végrehajtani a műveletet, így ezennel benne is marad.
Jó meleg sütőben összesütni az egészet, míg kívül egy kicsit megpirosodik a celofán alatt a töltelék.

Teljesen ki kell hűlnie, csak akkor vehető le a celofán. 4 felé vágva, fóliába csavarva, mélyhűtőben tárolható.)
0 komment 5 ember kedveli lilagondolatok
2014.10.28 11:29
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
nagy tepsibe, dinsztelt hagymát, lencse mennyiségétől, késhegynyi fehérborsot, szétmállásig kell, főzés végén, lencsepörkölt állagára, főzés után, sűrű masszát, lencse masszát, rizst össze, lencse massza, tömör tölteléket, szájíze szerint, végén szükség, kicsit masszívabb, tepsi tetejére, sütők hőmérséklete, maximumon sütöm, pontos adatait, alábbiak szerint, óriás hurka, celofánok minősége, egyik esetben, finom hurkicát, tepsibe beleönteni, celofános készítés, tepsibe tenni, töltelék felét, tetején összehengergetni, fölösleges celofánt, szép beigli, kicsit megpirosodik, celofán alatt, összehengergetni, pirospaprikával, celofánpapírban, hurkatölteléket, üvegtörmeléket, Végeredményben, celofánpapírt, mennyiségétől, előmelegített, pirospaprikát, lencsepörkölt, kísérletezni, pirospaprika, fokhagymával, hőmérséklete, szétmállásig, párhuzamosan, felszívhassa, végrehajtani, megpirosodik, Vegetáriánus, készítettem, darabolható, fehérborsot, mindenkinél, mélyhűtőben, hagyma, fokhagyma, majoranna, késhegynyi bors, olaj,
Csirke kicsit másképpen
0 komment 7 ember kedveli
Tárkonyos pulykaragu leves
0 komment 1 ember kedveli
Mustáros-zöldséges csirkemell
0 komment 2 ember kedveli
Eszterházy-torta
0 komment 14 ember kedveli
Borscs.
0 komment 3 ember kedveli
Vörösboros resztelt csirkemáj...
0 komment 20 ember kedveli
Tejszínes-paradicsomos-édesköményes spagetti.
0 komment 1 ember kedveli
Csirkecomb répával, hagymával !
0 komment 4 ember kedveli
Almás rétes
0 komment 3 ember kedveli
Havas tátra -krémes-
1 komment 3 ember kedveli
Sajtos-sonkás karaj tekercsek.
0 komment 6 ember kedveli
Cseresznyés- krémes expressz torta
0 komment 1 ember kedveli
Tejes kakaós almás kocka !
0 komment 18 ember kedveli
Zöldséges baconos fánk !
0 komment 3 ember kedveli
Fenyőrügy frissítő ital
0 komment 11 ember kedveli
Fonott csirkemell paradicsomsalátával
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.