Fogás: desszert, Alkalom: farsang, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: könnyű
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tízpercre félretesszük.
2. A tojások sárgáját különválasztjuk, a vajat felolvasztjuk.
3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.
4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát fél órát kelesztjük.
5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.
6. Az olajat olyan edénybe tesszük, amit le lehet fedni. Ez lehet fazék vagy serpenyő, a lényeg, hogy annyi olaj legyen benne, hogy a fánkok lebegni tudjanak benne.
7. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés LEFELÉ legyen az olajban! Ezután lefedjük 2-3 percre.
8. Két-három perc után a fedőt leemeljük, és ha aranyszínt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük.
9. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük őket porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Jó étvágyat!
A mérce 2,5 dl-es bögre.
Nem szívja meg magát olajjal.
|
|
|
|
1 komment
|
14 ember kedveli
|
feviroza
2015.02.21 12:41
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
         
|
|
|
menusgabor |
2015.03.30. 16:26 (#1) |
|
 |
|
| |
|
|
|
langyos tejet, tálba öntjük, tojások sárgáját, vajat felolvasztjuk, tojások sárgájával, olvasztott vajjal, ujjunkkal mélyedést, olajat olyan, fánkok lebegni, olaj felhevül, mélyedés LEFELÉ, fedőt leemeljük, másik felét, mélyedésekbe pedig, különválasztjuk, belemorzsoljuk, papírtörlővel, konyharuhával, felolvasztjuk, mélyedésekbe, félretesszük, megfordítjuk, beleszórjuk, porcukorral, szaggatóval, olvasztott, kelesztjük, sárgájával, olvasztott, finomliszt, aranyszínt, meghintjük, szaggatunk, lisztezett, tízpercre, porcukrot, leemeljük, felfutott, felületen, ujjunkkal, bögre langyos, kocka friss élesztő, bögre porcukor, bögre finomliszt, tojás sárgája, olaj sütéshez,
|
|
|
|
|