Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Birkapörkölt bográcsban recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 1.5kg ereses=birka">birka ereses=színhús">színhús 2-3cm eres kockára vágva
» 40.dkg füstölt szalonna
» 3-4 nagyobb fej hagyma
» 3.db.paprika
» 3-4db. paradicsom
» egy egész fej fokhagyma
» 4 evőkanál pirospaprika
» 1 evőkanál köménymag
» 2-3.dl száraz vörösbor
» só
» erőspaprika
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Végig lassú (kis) tûzön, parázson készül az étel !

A szalonnát apró kockára vágom, és kisütöm a zsírját. Beledobom egy darabban a bőrét is. Erre kerül az apróra vágott vöröshagyma és TV paprika. Addig pirítom, folyamatos keveréssel, amíg üveges nem lesz a hagyma.
Mehet bele az apróra vágott paradicsom, és az összezúzott fokhagyma. Egy-két percig ezt is pirítom, majd rászórom a köménymagot és a pirospaprikát, jól elkeverem, és beleteszem az összevágott húst, és megsózom.
Folyamatosan kevergetve addig pirítom, amíg ki nem fehéredik a hús.
Addigra általában a hús (elsősorban a só hatására) levet ereszt, ebben párolódik tovább, persze időnként meg kell keverni, rázogatni. Ha van rá mód (bográcsnál is) érdemes fedőt tenni rá, és az alatt párolni.
Ha lesülne zsírjára, akkor kevés vízzel (ami nem lepi el a húst) fel kell engedni. Mindig csak rövid lé, szaft legyen alatta.
Azért ne felejtsd el közben kevergetni. Illetve megkóstolni, hogy elég sós lett-e.
Addig kell párolni, amíg a hús még rugalmas ugyan, de már puha.

Megjegyzés / tipp:

Utolsó felöntés a vörösborral történik, de ezzel már csak egy-két percig rotyogjon, és húzzuk le a tûzről.
Aki szereti az erőset, az az utolsó felengedés előtt tegyen bele erős paprikát.
Köretnek főtt burgonya, galuska, tarhonya illik hozzá a legjobban, de akár magában, finom friss házi kenyérrel is finom
Na meg nem árt némi savanyúság is hozzá,
0 komment 9 ember kedveli xamada
2011.12.20 08:22
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
szalonnát apró, apróra vágott, összezúzott fokhagyma, összevágott húst, alatt párolni, vörösborral történik, pirospaprikát, Birkapörkölt, pirospaprika, Folyamatosan, megkóstolni, összevágott, vörösborral, erőspaprika, összezúzott, vöröshagyma, köménymagot, felengedés, paradicsom, savanyúság, bográcsban, paradicsom, kevergetni, folyamatos, keveréssel, bográcsnál, kevergetve, beleteszem, általában, rázogatni, Beledobom, párolódik, füstölt szalonna, nagyobb hagyma, paprika, 3-4db paradicsom, egész fokhagyma, evőkanál pirospaprika, evőkanál köménymag, száraz vörösbor, erőspaprika,
Lusta túrós
0 komment 13 ember kedveli
Zellerkrémleves kolbász chipssel
0 komment 3 ember kedveli
Karamellás, mandulás kalács
0 komment 3 ember kedveli
Füstölt busa...
0 komment 5 ember kedveli
Csirkemell burgonyás sörtésztában
0 komment 22 ember kedveli
Almás kalács
0 komment 1 ember kedveli
Tejszínes cseresznyés muffin
0 komment 5 ember kedveli
Vega töltött cipó...
0 komment 2 ember kedveli
Töltött kacsasült...
0 komment 6 ember kedveli
Savanyúság-karfiol és brokkoli-
1 komment 15 ember kedveli
Hamis rétes
0 komment 8 ember kedveli
Bodzás-túrós pite.
0 komment 4 ember kedveli
Túrókrémes piskótatekercs
1 komment 12 ember kedveli
Zellerkrémleves sváb gombóccal
0 komment 2 ember kedveli
Aszalt szilvával töltött pulykamelltekercs sajtmártással
0 komment 1 ember kedveli
Glögi.finn szilveszteri ital
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.