Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Birkapörkölt bográcsban recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 1.5kg ereses=birka">birka ereses=színhús">színhús 2-3cm eres kockára vágva
» 40.dkg füstölt szalonna
» 3-4 nagyobb fej hagyma
» 3.db.paprika
» 3-4db. paradicsom
» egy egész fej fokhagyma
» 4 evőkanál pirospaprika
» 1 evőkanál köménymag
» 2-3.dl száraz vörösbor
» só
» erőspaprika
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Végig lassú (kis) tûzön, parázson készül az étel !

A szalonnát apró kockára vágom, és kisütöm a zsírját. Beledobom egy darabban a bőrét is. Erre kerül az apróra vágott vöröshagyma és TV paprika. Addig pirítom, folyamatos keveréssel, amíg üveges nem lesz a hagyma.
Mehet bele az apróra vágott paradicsom, és az összezúzott fokhagyma. Egy-két percig ezt is pirítom, majd rászórom a köménymagot és a pirospaprikát, jól elkeverem, és beleteszem az összevágott húst, és megsózom.
Folyamatosan kevergetve addig pirítom, amíg ki nem fehéredik a hús.
Addigra általában a hús (elsősorban a só hatására) levet ereszt, ebben párolódik tovább, persze időnként meg kell keverni, rázogatni. Ha van rá mód (bográcsnál is) érdemes fedőt tenni rá, és az alatt párolni.
Ha lesülne zsírjára, akkor kevés vízzel (ami nem lepi el a húst) fel kell engedni. Mindig csak rövid lé, szaft legyen alatta.
Azért ne felejtsd el közben kevergetni. Illetve megkóstolni, hogy elég sós lett-e.
Addig kell párolni, amíg a hús még rugalmas ugyan, de már puha.

Megjegyzés / tipp:

Utolsó felöntés a vörösborral történik, de ezzel már csak egy-két percig rotyogjon, és húzzuk le a tûzről.
Aki szereti az erőset, az az utolsó felengedés előtt tegyen bele erős paprikát.
Köretnek főtt burgonya, galuska, tarhonya illik hozzá a legjobban, de akár magában, finom friss házi kenyérrel is finom
Na meg nem árt némi savanyúság is hozzá,
0 komment 9 ember kedveli xamada
2011.12.20 08:22
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
szalonnát apró, apróra vágott, összezúzott fokhagyma, összevágott húst, alatt párolni, vörösborral történik, pirospaprikát, Birkapörkölt, pirospaprika, Folyamatosan, megkóstolni, összevágott, vörösborral, erőspaprika, összezúzott, vöröshagyma, köménymagot, felengedés, paradicsom, savanyúság, bográcsban, paradicsom, kevergetni, folyamatos, keveréssel, bográcsnál, kevergetve, beleteszem, általában, rázogatni, Beledobom, párolódik, füstölt szalonna, nagyobb hagyma, paprika, 3-4db paradicsom, egész fokhagyma, evőkanál pirospaprika, evőkanál köménymag, száraz vörösbor, erőspaprika,
Paradicsomsaláta
0 komment 6 ember kedveli
Tócsni
0 komment 5 ember kedveli
Croissant
0 komment 8 ember kedveli
Isteni eledel
0 komment 24 ember kedveli
Szezámmagos gomba
0 komment 1 ember kedveli
Diós palacsinta-csokiöntettel-
0 komment 9 ember kedveli
Spenótos sztrapacska, juhtúrós mártással
0 komment 5 ember kedveli
Parajos túrókocka füstölt sonkával
0 komment 2 ember kedveli
Habos almás - nagyon finom
1 komment 88 ember kedveli
Marhanyelv mandulamártással
0 komment 1 ember kedveli
Poharas kinder pingui
0 komment 5 ember kedveli
hagymás pogácsa
0 komment 6 ember kedveli
Narancslekvár
0 komment 8 ember kedveli
Töltött hagyma
0 komment 4 ember kedveli
Rakott padlizsán.
0 komment 2 ember kedveli
Pikáns csirkeragu
1 komment 6 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2023 TVN.HU Kft.