Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Birkapörkölt bográcsban recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 1.5kg ereses=birka">birka ereses=színhús">színhús 2-3cm eres kockára vágva
» 40.dkg füstölt szalonna
» 3-4 nagyobb fej hagyma
» 3.db.paprika
» 3-4db. paradicsom
» egy egész fej fokhagyma
» 4 evőkanál pirospaprika
» 1 evőkanál köménymag
» 2-3.dl száraz vörösbor
» só
» erőspaprika
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Végig lassú (kis) tûzön, parázson készül az étel !

A szalonnát apró kockára vágom, és kisütöm a zsírját. Beledobom egy darabban a bőrét is. Erre kerül az apróra vágott vöröshagyma és TV paprika. Addig pirítom, folyamatos keveréssel, amíg üveges nem lesz a hagyma.
Mehet bele az apróra vágott paradicsom, és az összezúzott fokhagyma. Egy-két percig ezt is pirítom, majd rászórom a köménymagot és a pirospaprikát, jól elkeverem, és beleteszem az összevágott húst, és megsózom.
Folyamatosan kevergetve addig pirítom, amíg ki nem fehéredik a hús.
Addigra általában a hús (elsősorban a só hatására) levet ereszt, ebben párolódik tovább, persze időnként meg kell keverni, rázogatni. Ha van rá mód (bográcsnál is) érdemes fedőt tenni rá, és az alatt párolni.
Ha lesülne zsírjára, akkor kevés vízzel (ami nem lepi el a húst) fel kell engedni. Mindig csak rövid lé, szaft legyen alatta.
Azért ne felejtsd el közben kevergetni. Illetve megkóstolni, hogy elég sós lett-e.
Addig kell párolni, amíg a hús még rugalmas ugyan, de már puha.

Megjegyzés / tipp:

Utolsó felöntés a vörösborral történik, de ezzel már csak egy-két percig rotyogjon, és húzzuk le a tûzről.
Aki szereti az erőset, az az utolsó felengedés előtt tegyen bele erős paprikát.
Köretnek főtt burgonya, galuska, tarhonya illik hozzá a legjobban, de akár magában, finom friss házi kenyérrel is finom
Na meg nem árt némi savanyúság is hozzá,
0 komment 9 ember kedveli xamada
2011.12.20 08:22
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
szalonnát apró, apróra vágott, összezúzott fokhagyma, összevágott húst, alatt párolni, vörösborral történik, pirospaprikát, Birkapörkölt, pirospaprika, Folyamatosan, megkóstolni, összevágott, vörösborral, erőspaprika, összezúzott, vöröshagyma, köménymagot, felengedés, paradicsom, savanyúság, bográcsban, paradicsom, kevergetni, folyamatos, keveréssel, bográcsnál, kevergetve, beleteszem, általában, rázogatni, Beledobom, párolódik, füstölt szalonna, nagyobb hagyma, paprika, 3-4db paradicsom, egész fokhagyma, evőkanál pirospaprika, evőkanál köménymag, száraz vörösbor, erőspaprika,
Szabolcsi almás máktorta
0 komment 3 ember kedveli
Paprikás csirkemell.
1 komment 11 ember kedveli
Sárgarépa-krémleves
0 komment 3 ember kedveli
Kekszes kókusztekercs
0 komment 8 ember kedveli
Királyhalom !
0 komment 9 ember kedveli
Boszorkányok vére-koktél-
0 komment 5 ember kedveli
Gombás ragu
0 komment 3 ember kedveli
Páratlan töltött alma
0 komment 2 ember kedveli
Ázsiai quinoa saláta
0 komment 1 ember kedveli
Szezámmagos kockák
0 komment 5 ember kedveli
Cappuchino szelet
0 komment 4 ember kedveli
Lusta rétes
0 komment 10 ember kedveli
Fűszeres sertéskaraj rántva
0 komment 1 ember kedveli
Babapiskótás diókocka
0 komment 6 ember kedveli
Tejeskávé kicsit másképp
0 komment 2 ember kedveli
Füstölt csülök babos káposztával
0 komment 13 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2022 TVN.HU Kft.