Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
nyírségi gombócleves! recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 75 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 40 dkg borjú vagy sertéslapocka
» 1-1 sárgarépa, fehérrépa,
» fél karalábé
» kis darabka zeller
» olaj,só,bors
» vegeta
» 10 dkg zöldborsó
» 10 dkg gomba
» 15 dkg karfiol
» 1-2 ek. liszt
» 2 dl tejszin vagy tejföl
» fél citrom leve
» gombóchoz:
» 30 dkg burgonya
» só, bors, szerecsendió
» 8-10 dkg liszt
» 1 tojás
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A borjúhúst kockákra vágom, és egy kevés olajon fehéredésig sütöm.Közben a zöldségeket megtisztítom,egyforma nagyságúra felvágom, majd a húshoz adom, és még néhány percig pirítom..A borsó, a karfiol és a gomba csak a főzés végén kerül bele.1.5 liter vízzel fölöntöm, fűszerezem, felforralom, majd fedő alatt kis lángon puhára főzöm.

Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzöm,meghámozzuk, és áttöröm.
Amikor kihűlt, liszttel meg a tojással összegyúrom, megsózom, megborsozom, reszelt szerecsendióval fűszerezem.
Diónyi apró gombócokat formálok belőle és a lobogó levesbe teszem. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt, meg a fölszeletelt gombát is hozzáadom és addig főzöm, míg minden megpuhul.

Közben a maradék vajból és lisztből világos rántást készítek a levest ezzel sűrítem be.. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarom, végül citromlével ízesítem.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Megjegyzés / tipp:

ez a leves igen laktató,de nagyon finom.
Igaz elég sokáig kell fözni, de megéri.

Jó étvágyat hozzá !
1 komment 5 ember kedveli ibolya58
2012.02.11 17:40
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
cathy222 2012.02.12. 18:50 (#1)
Az egyik legfinomabb leves! En ugy szoktam csalni, hogy fagyasztott nudlit vagok le apro gombocoknak, es ezt fozom bele, de ez csalas, tudom. Ugy az igazi, ahogy a recept is irja.
Címkék
borjúhúst kockákra, kevés olajon, zöldségeket megtisztítom, húshoz adom, gomba csak, főzés végén, burgonyát héjában, tojással összegyúrom, lobogó levesbe, apró rózsáira, fölszeletelt gombát, maradék vajból, levest ezzel, tűzről levéve, tejszínnel elkevert, leves igen, tojássárgájával, szerecsendióval, petrezselyemmel, sertéslapocka, megtisztítom, szerecsendió, fölszeletelt, felforralom, citromlével, összegyúrom, megborsozom, meghámozzuk, zöldségeket, gombócleves, fehéredésig, Tálaláskor, nagyságúra, tejszínnel, gombócokat, megszórjuk, fűszerezem, fűszerezem, gombóchoz, hozzáadom, gombóchoz, burgonyát, borjú vagy sertéslapocka, sárgarépa fehérrépa, karalábé, darabka zeller, olajsóbors, vegeta, zöldborsó, gomba, karfiol, liszt, tejszin vagy tejföl, citrom leve, gombóchoz, burgonya, bors szerecsendió, liszt, tojás,
Francia hagymás pite
0 komment 4 ember kedveli
Rakott apró hús
0 komment 6 ember kedveli
Szalagos fánk
1 komment 11 ember kedveli
Tócsni,zöldséggel és sajttal...
6 komment 12 ember kedveli
Császármorzsa...
0 komment 17 ember kedveli
Muszaka
0 komment 6 ember kedveli
Pangasius édesburgonyával
0 komment 1 ember kedveli
Pangasius brokkolival
0 komment 1 ember kedveli
Erdei gyümölcsökkel töltött palacsinta
0 komment 1 ember kedveli
Majorannás csirkecomb
0 komment 3 ember kedveli
Karácsonyi tojáslikőr
0 komment 2 ember kedveli
Burgonya fűszeres-tejfölös szószban
0 komment 7 ember kedveli
Zellerleves pirított zsemlekockával
1 komment 7 ember kedveli
Mákos túrós kocka
1 komment 10 ember kedveli
Túrós kifli
0 komment 3 ember kedveli
Lajcsi szelet
0 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2019 TVN.HU Kft.