Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Méteres torta recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 9 főre
» A tésztához: 6 tojás
» 38 dkg. liszt
» 38 dkg. porcukor
» 1 1/2 dl. meleg víz, 1 evőkanál meleg víz
» 1 1/2 dl. étolaj, 1 evőkanál étolaj
» fél csomag sütőpor.
» A krémhez:
» 1 liter tej
» 20 dkg. vaj,
» 20 dkg. porcukor
» két csomag pudingpor, egy puncsízű, és egy vaniliaízű.
» A mázhoz:
» 3 evőkanál kakaó
» 8 dkg. por cukor
» 2 evőkanál tej,
» 8 dkg. vaj
» 1 evőkanál csokoládés pugingpor.
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A tészta elkészítése:
A hat tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. Kimérünk 38 dkg porcukrot, és 38 dkg lisztet. Ez utóbbit elkeverjük fél csomag sütőporral.
A sütőformát: két őzgerincsütőt, jól kizsírozzuk, és kilisztezzük.
Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a tésztamassza, jól felmelegedjen.
A hat tojás sárgáját 38 dkg porcukorral kikeverünk. Keverés közben apránként hozzáadjuk a 1 1/2 dl. meleg (vigyázat nem forró) vizet.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a 1 1/2 dl. étolajat. Az egészet jól elkeverjük, és kétfelé osztjuk.
Habverővel felverjük a hat tojás fehérjét, és felét az egyik fél adag masszához adjuk. Ezt őzgerincsütőbe öntjük.
A másik fél adag masszához hozzákeverünk 1 evőkanál étolajat, 1 evőkanál meleg vizet, és a tojáshab maradék felét. Összekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük a habot, és a másik őzgerincsütőt megtöltjük vele. Ezután a két őzgerincformát betesszük a felforrósított sütőbe.
Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt tészta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a tészta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a tészta, akkor készen van.
Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a tölteléket.
A két pudingporból és a tejből, 4 - 4 evőkanál cukorból elkészítjük a pucspudingot, és a vaniliás pudingot. Egy kicsivel kevesebb tejet tegyünk a pudingba, mint a pudingpor leírásán van, hogy elég sűrű legyen a krém. A pudingokat kihűtjük.
A vajat a maradék porcukorral kikeverjük, és felét a puncs, felét a vaniliapudingba tesszük. Mindkettőt jól elkeverjük.
Amikor a tészta megsült, megvárjuk míg teljesen kihül, és keresztben, ujjnyi vastag darabokra vágjuk.
Felváltva megkenjük a vaniliakrémmel az egyik darabot, majd a következőt pucskrémmel, és egymáshoz ragasztjuk. A tésztát is váltogatjuk, sima piskóta után kakaós piskótát veszünk. Két hosszú csík lesz a krémekkel egymáshoz ragasztott piskótákból.
Ha ezzel készen vagyunk, elkészítjük a mázat.
A három kanál kakaót, négy kanál cukrot, a négy kanál tejet, és a púpozott evőkanál pudingport összekeverjük, kis tűzön rövid ideig összefőzzük. Ha híg, pudingport, ha nagyon sűrű, tejet tehetünk még bele. Elég jó sűrűnek, de kenhetőnek kell lennie. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a 8 dkg. vajat, és a két rudat bekenjük vele. Ha túl híg a máz, nagyon szétcsorog, ha túl sűrű, akkor nem lesz elég a két rúd tésztára. Ekkor érdemes a mázból még egy adagot készíteni, kicsit sűrűbbre, vagy hígabbra, hogy jól be vonhassuk mázzal az összes süteményt.
Szeleteléskor rézsútosan kell szeletelni a süteményt, hogy minden szeletben mindegyik krémből, és mindkét tésztából legyen, így dekoratív vendégváró süteményszeleteket kaphatunk.
Készíthetjük vanília és csoki ízű krémmel is, ekkor a puncs puding helyett csokipudingport használjunk. Így is nagyon finom sütemény.
Megjegyzés / tipp:

Ennek a süteménynek az elkészítése kicsit macerás, de az eredmény busásan kárpótol bennünket fáradságunkért.
Nagyon finom, nagyon kiadós süteményt kapunk. Ha nem is sikerül a legszebbre, a család akkor is nagyon örül neki, mert az íze végtelenül finom, és azt nem is lehet elrontani.
Itt az eredeti receptet írom le, de lehet piskóta tésztával is készíteni.
Sokáig úgy sütöttem, akkor azt tartottam nagyon finomnak, mostanában visszatértem az eredetihez, így is nagyon jó.
0 komment 3 ember kedveli lilagondolatok
2014.11.24 14:24
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
tészta elkészítése, sárgáját tesszük, nagyobb tálba, sütőporral elkevert, tojáshab maradék, másik őzgerincsütőt, felforrósított sütőbe, sütő ajtaját, sütés közben, tészta tetejét, kész felé, ujjunkra vigyázzunk, vaniliás pudingot, kicsivel kevesebb, pudingpor leírásán, pudingokat kihűtjük, maradék porcukorral, vaniliapudingba tesszük, tészta megsült, egyik darabot, következőt pucskrémmel, krémekkel egymáshoz, három kanál, négy kanál, púpozott evőkanál, adagot készíteni, összes süteményt, puncs puding, elkészítése kicsit, eredmény busásan, család akkor, eredeti receptet, ellenőrizhetjük, vaniliapudingba, ellenőrizhetjük, csokipudingport, elkészíthetjük, vaniliakrémmel, szétválasztjuk, fáradságunkért, őzgerincsütőbe, őzgerincformát, felforrósított, összekeverjük, Szeleteléskor, hozzákeverünk, Összekeverjük, felmelegedjen, őzgerincsütőt, őzgerincsütőt, kilisztezzük, visszatértem, Készíthetjük, Bekapcsoljuk, tésztamassza, pudingporból, pucspudingot, pucskrémmel, tésztához tojás, liszt, porcukor, étolaj evőkanál étolaj, csomag sütőpor, krémhez, liter tej, vaj, porcukor, mázhoz, evőkanál kakaó, cukor, evőkanál tej, vaj,
Krumplis pogácsa
0 komment 21 ember kedveli
Büfés Túrós
0 komment 6 ember kedveli
Fehércsokis áfonyás szelet
0 komment 4 ember kedveli
Gombás harcsapaprikás
0 komment 1 ember kedveli
Almás savanyúkáposzta
0 komment 1 ember kedveli
Repülő Csöröge
0 komment 5 ember kedveli
Gyümölcsrizses-gyümölcsös piskóta.
1 komment 3 ember kedveli
Bögrés pitakenyér
1 komment 6 ember kedveli
Spenótos-fokhagymás csíkos kalács
0 komment 3 ember kedveli
Vodka-tonic.
0 komment 1 ember kedveli
Mézes csirkeszárnyak
0 komment 1 ember kedveli
Zöldborsós jégsaláta
0 komment 3 ember kedveli
Tarka-barka sütik
0 komment 10 ember kedveli
Káposztás
0 komment 15 ember kedveli
Vakondtúrás muffin
0 komment 3 ember kedveli
Diós-vörös áfonyás süti
0 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2021 TVN.HU Kft.