Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: könnyű
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A zöldségeket tisztítsuk meg, a paprikákat csumázzuk ki, hogy mag ne maradjon bennük. A hagymát, a paprikákat, a fokhagymát, a zellert, a zöld fűszereket (a babérlevél kivételével) zöldségaprítón pépesítsük, majd mehet egy lábasba a vegyes pép. A paradicsomot paradicsom paszírozón nyomjuk át, így megszabadulhatunk a héjtől és a magoktól. Akinek nincs ilyenje, az forró vízben meghámozhatja a paradicsomokat a lecsónál leírtak szerint. Ez esetben a paradicsomot is pépesítsük a zöldségaprítóban, majd hozzákeverhetjük a többi péphez. Lassú tűzön főzzük össze az egészet. Minél több levet elfőzünk róla, annál sűrűbb lesz. Mi nagyjából másfél órát főztük. Ezt követően halásszuk ki belőle a babérleveleket, és már tölthetjük is forrón az előzőleg tisztára mosott üvegekbe. Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a száraz dunsztból, ellenőrizzük, hogy minden kupak homorú-e. Ha nem, akkor ugyanis nem alakult ki az üvegben a tartóssághoz elengedhetetlenül fontos vákuum. Ez azt jelentheti, hogy a kupak nem zár rendesen. Az ilyen üvegekről vegyük le a kupakot, majd mikróban, vagy aki azt nem szereti, lábasban forralja újra a gulyákrémet, majd töltse vissza az üvegbe és egy másik kupakkal lezárva újra tegye száraz dunsztba. Ha minden kupak szépen be van horpadva, akkor mehetnek a kamra polcára.
Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol egy-két hónapot ki kell bírnia, de ha megfelelő méretű üvegekbe töltöttük, akkor nem kell ennyi ideig felbontva állnia. Ami az erős paprikát illeti: mi kihagytuk, mert nem mindenki bírja a családban. De természetesen ha hozzáadjuk, akkor még közelebb fog állni az igazi gulyás ízhez. Ha mégis tartósítószerrel szeretnénk eltenni, akkor nátrium benzoátot tegyünk hozzá a tasakon megjelölt adagolás szerint. Mi nem tettünk bele tartósítószert. Nekünk ezekből a hozzávalókból kicsit több, mint két liter házi gulyáskrémünk lett, amit 4 db 500 ml-es üvegbe tettünk el.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
A paprikához: mi kápia paprikát tettünk bele, így elég édes lett. A bolti gulyáskrém tubusára az van írva, hogy fűszerpaprika van benne. Azonban ennek köszönhetően a bolti gulyáskrémen két íz érezhető: a só, és a kesernyés fűszerpaprika, mi úgy gondoljuk, ezzel a recepttel sokkal finomabb gulyáskrém készíthető. Akinek pedig több fűszerpaprika íz kell bele, az adagolhat hozzá többet. Kóstolgassa mindenki főzés közben és pótolja, ami neki hiányzik belőle. De cukrot, ha nem muszáj, ne tegyünk bele. Így is nagyon sok a cukor az élelmiszerekben...
|
|
|
|
1 komment
|
26 ember kedveli
|
lilagondolatok
2015.10.09 17:27
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
          
|
|
|
misike65 |
2015.10.10. 19:13 (#1) |
|
 |
Ezt kifogom próbálni!! |
| |
|
|
|
zöldségeket tisztítsuk, paprikákat csumázzuk, zöld fűszereket, babérlevél kivételével, paradicsomot paradicsom, forró vízben, lecsónál leírtak, többi péphez, előzőleg tisztára, száraz dunsztból, ilyen üvegekről, másik kupakkal, kamra polcára, erős paprikát, igazi gulyás, tasakon megjelölt, hozzávalókból kicsit, bolti gulyáskrém, bolti gulyáskrémen, kesernyés fűszerpaprika, recepttel sokkal, adagolhat hozzá, tartósítószerrel, hozzákeverhetjük, zöldségaprítóban, élelmiszerekben, tartósítószert, paradicsomokat, babérleveleket, zöldségaprítón, fűszerpaprika, gulyáskrémünk, természetesen, tartósítószer, fűszerpaprika, hozzávalókból, meghámozhatja, fűszerpaprika, fűszerpaprika, gulyáskrémhez, petrezselyem, paradicsomot, köszönhetően, ellenőrizzük, paradicsomot, gulyáskrémen, tartóssághoz, gulyákrémet, liter házi gulyáskrémhez, befőző paradicsom, kápia paprika, vöröshagyma, közepes zeller, nagyobb fokhagyma, mokkáskanál őrölt bors, mokkáskanál őrölt kömény, mokkáskanál fűszerpaprika, babérlevél, evőkanál konyhasó,
|
|
|
|
|