Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Bajai halászlé recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 5 főre
» 3 kg ponty
» 1/2 kg harcsa
» 1/2 kg csuka
» 1/2 kg kárász
» 4 db halászlékocka
» 1/2 tubus pirosarany (a kisebb fajtából)
» 1 dl paradicsomlé (natúr)
» 2 gerezd fokhagyma
» 4 nagy fej vöröshagyma (kb. 40 dkg)
» 4 púpos ek házi őrlésű pirospaprika
» (ennek híján a szegedi paprika is megfelel)
» 4-5 db erőspaprika
» só, 6 l víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, kívülről megmossuk (utána már nem szabad mosni). Majd felbontjuk, a belsőséget kiszedjük - ikrát-tejet, úszóhólyagot félretesszük, a többi mehet a szemétbe. A halat a gerinc mentén sűrűn beirdaljuk, és kb. 4-5 cm-es szeletekre felvágjuk a fejétől a farkáig. A fejből a keserűfogat és a kopoltyú mögötti szilványát kiszedjük, és hosszában kettévágjuk. (Ezeket a halas is megcsinálja, ha megkérjük)

Az összes halat alaposan lesózzuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára felvágjuk.

A bográcsba beletesszük a hagymát, fokhagymát, a halászlékockát, a halfejeket, a farkát és az összes kárászt, majd felöntjük a 6 liter vízzel. Feltesszük a tűzre, és erős lángon kezdjük főzni.

Mikor felforrt, a habját kanállal lesimogatjuk, s amikor 4-5 perc alatt elfőtt a hab, beletesszük az őrölt paprikát és a pirosaranyat. 20 percig folyamatosan erősen forraljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet, erős paprikát. Az erős paprikát nem kell belenyomni, egészben legyen benne, különben nagyon erős lesz a leves. Persze ha valaki szereti a csípőset, egyet-kettőt bele is darabolhat.

További 10 perc forralás után beletesszük a többi halszeletet, és még 10 percig forraljuk. Majd ezek után tesszük bele a belsőségeket (ikrát, tejet- ha van), amiket csak utolsó pillanatban sózunk.

Még 10 percig forraljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, de ha a halszeleteket alaposan sóztuk, akkor a levesbe már nem kell tenni. Ha jól sikerült a lé, akkor világos piros lett, krémes állagú.

Tálaláskor le kell szűrni. Én szeretem a hagymát is, így én magamnak nem szűröm le.

Bajai halászlétésztával (ennek híján gyufatésztával) tálaljuk. A halszeleteket külön a leves után fogyasztjuk, de lehet együtt is enni.

A maradékból lehet készíteni másnap reggelre isteni finom kocsonyát. (A Tüskevárból Matula bácsi ihlette a halkocsonya receptjét.) Ehhez teszünk egy lapos jénai tálba egy-két szelet halat, majd a léből merünk rá. Ha a halászlé jól sikerült, a hűtőben reggelre kocsonyás lesz. Fokhagymás pirítóssal mennyei.

Megjegyzés / tipp:

A halászlé csak akkor lesz igazi, ha tényleg beletesszük ezt a mennyiségű halat, mert egy kg halból nem lehet igazán jó halászlét főzni. Fontos, hogy a halászlé főzés közben végig erősen forrjon. Természetesen el lehet készíteni a tűzhelyen is lábasban, úgy is finom, de az igazi a bográcsos változat. Apukám szerint ez az adag 5 főre elég, szerintem többen is jóllakhatnak vele. Mi nagyétkűek vagyunk, ha halászléről van szó.
1 komment 1 ember kedveli szaszi98
2013.12.19 17:36
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
egybajai 2015.12.11. 15:14 (#1)
Csak néhány személyes megjegyzés: ez a halmennyiség öt főre, jelentős túlzásnak tartom! A csárdában 3 kg élő halból készül tíz adag halászlé. 5 kg élőhal felhasználásával készültek a csoportos, külön megrendelésre készített halvacsorák, tíz főre számolva! De ezeket csak a halmennyiség érzékeltetése miatt tettem hozzá, a jó étvágyú családok természetesen ennyiből is készíthetik. Egy a lényege: kitűnő halászlét csakis halból lehet készíteni: ez annyiban is igaz, hogy az egy kilóból is lehet, csak nem négy-öt-vagy akár több főre! Továbbá: én ennyi és ilyen remek összetételű élőhalból főzött halászléhez soha nem tennék tartósítószerekkel összeállított halászlékockát!! Azt hagyjuk meg azoknak, akik kevés halból akarnak jó halászlét főzni! Aztán: én fokhagymát soha nem használok a családi halászlékhez, a csárdában sem használtunk soha! A fokhagyma nem a halászlé ízesítője, de természetesen vannak halételek, melyekből kihagyhatatlanok: ilyen például egy remek csukapörkölt, csipetkével! Vagy a fokhagymával alaposan megspékelt, finoman beirdalt és paprikás lisztben megforgatott, és pirosra sütött roston csuka! Isteni eledel! Összegezve: kimondottan az erősebb, jellegzetes illatú halakból készült ételek kelléke a fokhagyma.
És végezetül, de az a hozzáfűzésem kifejezetten a szerkesztőkhöz szólnak, és véletlenül sem ehhez a halászléhez, mivel az igazán BAJAI! Az olyanokhoz, mint amihez már egy éve írtam kommentet, nem tudtam megállni szó nélkül! Szóval: azóta történt valami, valami nagyon lényeges dolog ezzel az étekkel kapcsolatban: HUNGARIKUM LETT!!! Védett étel a Bajai halászlé, minden eltérő, hevenyészett, silány utánzása HAMISÍTVÁNY! Szerintem ezért aztán nem szabadna közölni sem az ilyen, értelmezhetően is köze nincs bajai halászléknek BAJAI néven közzétenni!!!
És még valamit: téves jellemzése ennek az ételnek az, hogy: leves! Gondoljunk csak bele, amikor valaki az itt leírt recept alapján készített eledelt fogyasztja el, kell-e utána még valami neki?! Bár ugye, rendezvényekre készült halászlét elmaradhatatlanul kell, hogy kövesse a finom, szalonnatepertős túrós csusza; hát aki még bírja! A halászlé: egytál étel... mint ahogyan a bográcsgulyás, a bakonyi betyárleves, és van még jó néhány egytál-ételünk, amik után nem tartoznak úgymond főfogások, csak valamilyen kis kiegészítő gyomorigazító ételfélék!
Címkék
kisebb fajtából, szegedi paprika, halat megtisztítjuk, belsőséget kiszedjük, többi mehet, gerinc mentén, kopoltyú mögötti, összes halat, fokhagymát apró, bográcsba beletesszük, összes kárászt, habját kanállal, őrölt paprikát, erős paprikát, többi halszeletet, halszeleteket alaposan, halszeleteket külön, leves után, maradékból lehet, halkocsonya receptjét, lapos jénai, léből merünk, hűtőben reggelre, halászlé csak, mennyiségű halat, halászlé főzés, bográcsos változat, paradicsomlevet, gyufatésztával, halászlékockát, Természetesen, halszeleteket, halászlékocka, halszeleteket, megtisztítjuk, paradicsomlé, pirospaprika, belsőségeket, folyamatosan, pirosaranyat, félretesszük, úszóhólyagot, jóllakhatnak, lesimogatjuk, megcsinálja, beletesszük, beletesszük, beletesszük, keserűfogat, erőspaprika, kettévágjuk, vöröshagyma, halkocsonya, ponty, harcsa, csuka, kárász, halászlékocka, paradicsomlé natúr, gerezd fokhagyma, nagy vöröshagyma, erőspaprika,
Fincsi szelet - sütés nélkül készítendő
0 komment 16 ember kedveli
Hideg vörösboros eper leves tejszínhabbal, mentával
0 komment 4 ember kedveli
Kebabcsicsa .
0 komment 11 ember kedveli
Tejfölös sült sertésszelet
0 komment 11 ember kedveli
Sült Busa prémium kategória
0 komment 2 ember kedveli
Rafaello
0 komment 3 ember kedveli
Vilmoskörte-leves-
0 komment 4 ember kedveli
Csipkelekvárral töltött aranygaluska.
1 komment 7 ember kedveli
Székely libacomb
0 komment 3 ember kedveli
Rakott húsos padlizsán
0 komment 10 ember kedveli
Mandulás grízes szelet
2 komment 6 ember kedveli
Citromos sertésszelet
0 komment 3 ember kedveli
Paprikás csirkemell.
1 komment 11 ember kedveli
Tojásleves
0 komment 6 ember kedveli
Húsos-brokkolis rakott tészta
0 komment 4 ember kedveli
Kínai csirkeszárny
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.