Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Birkapörkölt bográcsban recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 10 kg birkahús és belsőség 2,5 kg hagyma
» 20 dkg füstölt szalonna 10-12 gerezd fokhagyma
» 4-5 paradicsom 4-5 zöldpaprika
» 1 db csípős paprika 4 kanál őrölt pirospaprika (édes)
» só őrölt bors
» köménymag pár szál kakukkfű
» 1 dl száraz vörösbor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta. A birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik. Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik (azért pörkölt). Sózzuk, borsozzuk, és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön sokáig főzzük. Nagyon fontos! Csak ugyanabból a birkából főzzünk. Kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad.

A belsőséget 1 óra főzés után adjuk hozzá. Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöldfűszert is. Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint más is tehető bele. Csípős paprikát ízlés szerint tegyünk bele.
Többször kóstoljuk meg!

Ha úgy érezzük, már majdnem megfőtt, a vörösborban elkeverjük az őrölt piros paprikát, és a pörköltre öntjük. A bor csersav tartalma a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett hogy különleges ízt ad pörköltünknek. Kevéssel a főzés vége előtt, nagyon vékonyra szelt vöröshagymát vagy újhagymát és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adok hozzá ismét. A friss ízek szintén feldobják ételünket.
Megjegyzés / tipp:

Tálaláskor vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprikaszeleteket kínáljunk, külön tányéron. Mindenki kedvére ízesítheti.
0 komment 4 ember kedveli 53ilona
2013.08.17 14:39
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
szalonnát csíkokra, nagyobb darabokra, fokhagymával együtt, birkahúst hozzáadva, birkából főzzünk, egyik húsdarab, másik kemény, kakukkfű illik, vörösborban elkeverjük, őrölt piros, pörköltre öntjük, főzés vége, friss ízek, megdinszteljük, eredményezheti, pörköltünknek, szétrobbantja, Birkapörkölt, vöröshagymát, korkülönbség, vöröshagymát, fokhagymával, pirospaprika, zöldpaprika, elfehéredik, vörösborban, zöldfűszert, köménymagot, különleges, bográcsban, ízesítheti, Tálaláskor, pörkölődik, ugyanabból, elkeverjük, paradicsom, fokhagymát, belsőséget, borsozzuk, birkahús belsőség hagyma, paradicsom zöldpaprika, őrölt bors, köménymag szál kakukkfű, száraz vörösbor,
Születésnapi palacsintatorta
0 komment 4 ember kedveli
Mustáros fűszeres pogácsa
0 komment 12 ember kedveli
Almás krémes vaníliás krémmel
1 komment 4 ember kedveli
Főtt marhahús -áfonyás szilvaszósszal-
0 komment 1 ember kedveli
Sertésragúleves gazdagon !
0 komment 18 ember kedveli
Málnás limonádé
0 komment 1 ember kedveli
Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával
0 komment 3 ember kedveli
Hurkával töltött burgonya!
0 komment 3 ember kedveli
Gesztenyés krémes szelet!
1 komment 23 ember kedveli
Szilveszteri mustáros lencsefőzelék
0 komment 7 ember kedveli
májjal töltött csirkecomb
0 komment 11 ember kedveli
Zempléni zöldbableves !
0 komment 15 ember kedveli
Rakott brokkoli
0 komment 5 ember kedveli
Sajtos-tejszínes szarvacska
0 komment 7 ember kedveli
Gyulai zöldségleves tarhonyával !
0 komment 4 ember kedveli
Tejszínes-currys lasagne
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.