Fogás: főétel, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A káposzta levéből egy pohárnyit féreteszünk, majd egy kis vízzel átöblítjük, kinyomkodjuk a káposztát.
A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
Egy nagy (4 literes) lábasba beleszórjuk a káposzta felét, rátesszük az oldalast és beterítjük a káposzta másik felével.
Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, és kb 2 óra alatt puhára főzzük.
Közben felkockázzuk a hagymát és a sertéscombot.
A hagymát a zsíron megdinszteljük.
A húst hozzáadjuk és fehéredésig saját levében dinszteljük.
Rászórjuk az őröltpaprikát, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Beletesszük a sót, a pirosaranyat, a felszeletelt zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot.
A pörköltet kb 90 perc alatt megfőzzük.
Összekeverjük a káposztával és kb 15 perc alatt összefőzzük.
Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk, rászórjuk az őröltpaprikát.
A rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a káposztát.
Hozzáadjuk a tejföl felét, összeforraljuk.
Amennyiben nem találjuk elég savanyúnak, a félretett káposztalével tovább ízesíthetjük.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
A tejföl másik felét tálaláskor használjuk.
|
|
|
|
3 komment
|
13 ember kedveli
|
brezdergott
2012.01.24 16:31
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
         
|
|
|
brezdergott |
2012.01.27. 14:17 (#3) |
|
 |
Kedves Varga Tibor!
Ha mind ezeket amiket leírtál beletesszük, akkor már nem ez a neve a receptnek ,hanem ez .
(Füstölt hússal készült Erdélyi kolozsvári Székelykáposzta) |
|
vargatibor |
2012.01.25. 20:38 (#2) |
|
 |
Bocs, nem komment vadászat lenne: de elírtam:
nem mennyi vacsi - hanem MENNYEI vacsi |
|
vargatibor |
2012.01.25. 20:36 (#1) |
|
 |
Ajánlok hozzá némi kolozsvári szalonnát, füstölt tarját és füstölt szárazkolbászt - legjobb ha mindegyikből apróra vágva is szórunk a pörköltbe, és a másik felét minden említett alapanyagnak nagyobb darabokban is belefőzzük.
Igaz így sokkal költségesebb- de teltebb ízt ad, és ha épp nem káposztára vágyunk- ebéd után, vacsorára - akkor a belefőtt szalonnát kenyérrel hagymával tálalva- mennyi vacsi lesz belőle.
(Persze a székelykáposzta részeként is felettébb laktató - talán így lesz belőle kolozsvári székelykáposzta, ha igaz.)
Ha a füstölt áruktól sósabb lenne, egy két fej krumplit egészben ha belefőzünk, elveszi a sós ízt , és teltebb lesz az íze - ám ha lefagyasztanánk , akkor a krumpliit vegyük ki belőle előzőleg, mert az felolvadva már nem az igazi.
Jó étvágyat |
| |
|
|
|
káposzta levéből, pohárnyit féreteszünk, csontok mentén, káposzta felét, káposzta másik, zsíron megdinszteljük, húst hozzáadjuk, felszeletelt zöldpaprikát, hámozott paradicsomot, zsiradékon zsemleszínűre, tejföl felét, félretett káposztalével, tejföl másik, Székelykáposzta, sertésoldalast, összeforraljuk, megdinszteljük, őröltpaprikát, őröltpaprikát, Összekeverjük, zsemleszínűre, káposztalével, feldaraboljuk, felkockázzuk, pirospaprika, paradicsomot, ízesíthetjük, kinyomkodjuk, sertéscombot, felszeletelt, pirosaranyat, zöldpaprikát, Beletesszük, beleszórjuk, káposztával, felengedjük, Elkészítjük, féreteszünk, összefőzzük, savanyú káposzta, sertés comb vagy lapocka, tejfel 20%-kos, közepes vöröshagyma, evőkanál pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, evőkanál liszt, kanál zsir vagy, paprika, bors,
|
|
|
|
|