Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Meggyes-mákos rétes recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: nehéz
Hozzávalók 4 főre
» 250 g tönköly rétesliszt
» 1/2 ek búzasikér
» 1 tk zsír
» csipet
» 1/2 tk ecet
» 200 ml langyos víz
» olaj és tejföl a tészta kenéséhez
» meggyes-mákos töltelékhez
» 350 g magozott meggy (nyáron friss, egyébként mirelit..)
» 100 g mák
» 3 ek cukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet és a liszt közepén készített mélyedésbe öntjük. Elkezdjük gyúrni a tésztát, egészen addig tesszük ezt, míg a rétestészta ruganyos és selymes nem lesz. Ez a folyamat körülbelül 20 verejtékes percet vesz igénybe. (Nagymamám erre vonatkozó megjegyzése: akkor kész a rétestészta, ha megjelennek a homlokon az izzadtságcseppek.. Mennyire igaz!
Előkészítjük az asztalt, ahol a rétest nyújtani fogjuk: leterítjük egy tiszta vászonlepedővel, egyenletesen meghintjük rétesliszttel. A sima tapintású rétestésztát két részre osztjuk és a lepedővel fedett asztalra helyezzük, ügyelve, hogy se az alján, se a tetején gyűrődés ne legyen. Mindkét bucit vékonyan megkenjük olajjal és egy-egy tálat borítunk rá. Így hagyjuk pihenni fél órán át.
A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, légkeverésen. Közben elkészítjük a töltelékeket: a meggy levét lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a mákkal és a cukorral. A túrós töltelékhez pedig egy tálban villával jól összetörjük a túrót, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a mazsolát és a citromhéjat.
A fél óra leteltével az egyik bucit félretesszük a lepedőről és hozzáfogunk a rétes nyújtáshoz: nem az ujjainkkal kell dolgozni, hanem a rétestészta alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk kifelé a tésztát (csökkentve ezáltal a kiszakadás esélyét). Körben haladunk és húzzuk kifelé, az asztal széleinek irányába, mígnem elérve azt, egy kicsit túlhúzzuk rajta, és hagyjuk hogy néhány centire lelógjon. A lelógó részeket a kézfejünkre körkörösen tekerve leszedjük, félretesszük.
A kinyújtott rétestésztát langyos olajjal megspricceljük, nem kell, hogy mindenhol érje az olaj, főleg nem szabad eláztatnia azt. És jön a töltelék, a széleken öt centit elhagyva, kezünkkel rászórjuk a kinyújtott tésztára, majd a lepedőt megfogva visszahajtjuk a felénk lévő részt, és segítségével felcsavarjuk a rétest. Így, ha mindent jól végeztünk, egy hosszú rétest kapunk, amiből S, avagy kígyó alakot formálunk és ügyesen megfogva átemeljük egy olajjal vékonyan kikent tepsire. Tejföllel elkevert olajjal megkenegetjük a réteskígyó tetejét és oldalát, és mehet is a sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül. Addig folytatjuk a rétesnyújtást, amíg van tésztánk. (A szélekről leszedett tésztát is újra össze lehet gyúrni, kicsit lefedve pihentetni kell utána és ki lehet nyújtani, bár ez már nem lesz olyan selymes.)

Megjegyzés / tipp:

költség:
500 Ft
költség egy főre:
125 Ft
elkészítettem:
2 alkalommal
0 komment 1 ember kedveli dorcih
2012.03.30 18:41
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
tálba szitáljuk, zsírt elmorzsoljuk, langyos vízben, liszt közepén, rétestészta ruganyos, folyamat körülbelül, rétest nyújtani, tiszta vászonlepedővel, sima tapintású, lepedővel fedett, tetején gyűrődés, sütőt előmelegítjük, meggy levét, túrós töltelékhez, tálban villával, egyik bucit, rétes nyújtáshoz, ujjainkkal kell, kézfejünkkel húzzuk, kiszakadás esélyét, asztal széleinek, kicsit túlhúzzuk, lelógó részeket, kézfejünkre körkörösen, kinyújtott rétestésztát, kinyújtott tésztára, lepedőt megfogva, felénk lévő, hosszú rétest, olajjal vékonyan, réteskígyó tetejét, szélekről leszedett, izzadtságcseppek, vászonlepedővel, lecsöpögtetjük, megspricceljük, előmelegítjük, megkenegetjük, összekeverjük, visszahajtjuk, rétesliszttel, összekeverjük, rétesnyújtást, elkészítettem, segítségével, felcsavarjuk, félretesszük, elmorzsoljuk, légkeverésen, rétestésztát, töltelékeket, kézfejünkkel, belekeverjük, aranyszínűre, egyenletesen, Előkészítjük, félretesszük, rétestésztát, tönköly rétesliszt, búzasikér, zsír, csipet, ecet, langyos, olaj tejföl tészta kenéséhez, meggyes-mákos töltelékhez, cukor,
Konyakmeggy bon-bon házilag
0 komment 7 ember kedveli
Habos teasütemény
0 komment 3 ember kedveli
Töltött Zsömle
0 komment 6 ember kedveli
Kapribogyós csirkemell
0 komment 2 ember kedveli
GYORS MÁLNABOR
0 komment 2 ember kedveli
Chilis sütötök leves
0 komment 1 ember kedveli
Káposztás rétes, borsos mártással
0 komment 6 ember kedveli
Fűszeres hal
0 komment 1 ember kedveli
Habos mákos
0 komment 4 ember kedveli
Csirkés pite
0 komment 2 ember kedveli
Pataki tálban sült nyúl zöldségekkel
0 komment 3 ember kedveli
Sonkás-sajtos-tojásos tekercs
0 komment 28 ember kedveli
Erdélyi borjútokány
0 komment 3 ember kedveli
Márvány-kalács
1 komment 5 ember kedveli
Vörösboros marhapörkölt
0 komment 1 ember kedveli
Sajtos,sonkás buci
1 komment 9 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.