Fogás: desszert, Alkalom: születésnap, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
Hozzávalók 8 főre |
» Tésztához: | » 120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, | » 40 g vaj, | » 1/4 l víz, | » csipet tengeri só, | » 2-3 tojás, | » vaj a forma kenéséhez, | » Töltelékhez: | » 500 g sötétszemű cseresznye, | » 75 g hársvirágméz, | » 1/4 kávéskanál vaníliapor, | » 3 lap zselatin, | » 1/2 l tejszín. |
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A korpát szitáljuk ki a lisztből. Forraljuk fel a vizet a vajjal és a sóval, húzzuk le az edényt a tűzről és szórjuk bele a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük, amíg a tészta összeáll és az edény alján vékony réteg képződik. Öntsük a tésztát tálba és keverjünk bele egy egész tojást. Állandó keverés közben hűtsük testhőmérsékletűre. Ekkor keverjük bele a második tojást, a harmadikat pedig csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már teljesen felvette. Alaposan keverjük át a tésztát. Akkor jó, ha a kanálon megáll. Kenjünk ki vajjal és szórjunk be kevés korpával egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Töltsük bele a tészta harmadát, és 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat), középmagasra állított rácson 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta pehelyszerűen felemelkedik. A sütési idő első 10 perce alatt a sütő ajtaját tilos kinyitni! A tortalapot rácson hűtsük ki. A másik két lapot ugyanúgy készítjük el. Közben mossuk, tisztítsuk meg, és magozzuk ki a cseresznyét. Melegítsük fel a gyümölcsöket 50 g mézzel és vaníliaporral, hogy a méz teljesen felolvadjon. Áztassuk hideg vízbe a zselatint, csöpögtessük le, melegítve oldjuk fel és adjuk a cseresznyéhez. Tegyük a masszát hűtőszekrénybe. Amíg hűl, verjünk kemény habot a tejszínből, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék mézet is. Keverjük a habot a lehűlt cseresznyéhez. Két tortalapot kenjünk meg a cseresznyés tejszínnel, a harmadikat daraboljuk fel és szórjuk a torta tetejére. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.
Másképpen: Cseresznye helyett készíthetünk pehelytortát párolt és szeletelt barackból vagy körtéből is.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Én ananász & felezett barackkompótból is készítettem már, így is nagyon finom.
A harmadik lapot nem mindig törtem össze, hanem nagyon vékonyan megkentem a tálból kiszedett maradék tejszínnel, és a tetejére őrölt fahéjat szórtam.
|
|
|
|
1 komment
|
1 ember kedveli
|
szalai0913
2012.10.07 09:39
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
|
|
|
tvnati |
2012.11.18. 13:53 (#1) |
|
|
Ez is jöhet |
| |
|
|
|
forma kenéséhez, korpát szitáljuk, tészta összeáll, edény alján, tésztát tálba, egész tojást, második tojást, harmadikat pedig, kanálon megáll, tészta harmadát, tészta pehelyszerűen, sütő ajtaját, tortalapot rácson, masszát hűtőszekrénybe, maradék mézet, lehűlt cseresznyéhez, cseresznyés tejszínnel, harmadikat daraboljuk, torta tetejére, harmadik lapot, tálból kiszedett, tetejére őrölt, tönkölybúzaliszt, barackkompótból, hűtőszekrényben, hűtőszekrénybe, cseresznyéhez, vaníliaporral, előmelegített, készíthetünk, hársvirágméz, gyümölcsöket, pehelytortát, csöpögtessük, aranybarnára, felemelkedik, középmagasra, készítettem, cseresznyés, fokozatosan, Pehelytorta, cseresznyét, tortaformát, Töltelékhez, gázsütőnél, daraboljuk, Cseresznye, harmadikat, Tésztához, vaj, víz, csipet tengeri, tojás, forma kenéséhez, Töltelékhez, sötétszemű cseresznye, hársvirágméz, kávéskanál vaníliapor, zselatin, tejszín,
|
|
|
|
|