Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Szabolcsi almás máktorta recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» Egy közepes méretű szögletes tortához:
» 6 tojásfehérje
» 6 evőkanál cukor
» pici
» 1 mokkáskanál őrölt fahéj
» 1 citrom reszelt héja
» 18 dkg darált mák
» 2 evőkanál az almás töltelékből
» 6 dkg köles pehely
» Az almás töltelékhez:
» 80 dkg alma
» fél citrom leve
» 1 kiskanál őrölt fahéj
» 5 dkg cukor
» A vanília krémhez:
» 6 tojássárgája
» 7 evőkanál cukor
» 6 dl tej ,7 dkg étkezési keményítő
» 4 dl 32%-os habtejszín (állati)
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Először az almás tölteléket készítem el. Egy serpenyőbe reszelem a megpucolt és lereszelt almákat, meghintem a cukorral, citromlét facsarok rá, megszórom őrölt fahéjjal, és közepes lángon, a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le, addig párolom, amíg a levét elpárologja, ekkor átszedem egy tálra, és hagyom kihűlni.

Másodszor a vaníliás krémet készítem el, mert ennek is hűlnie kell. Egy tálban a tojások sárgáját géppel kikeverem a cukorral, a vanília-kivonattal, egy kevés tejjel és a keményítővel. A maradék tejet felforralom, majd lehúzom a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojássárgájás keveréket, amivel addig főzöm, amíg egy sűrű pudingszerű állagot érek el. Ekkor lehúzom a tűzről, és egy jéggel teli nagyobb edénybe teszem, hogy minél előbb lehűljön.

Amikor kihűlt összekeverem a 4 dl felvert habtejszínnel.

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verem, ezután adom hozzá a reszelt citromhéjat, a fahéjat, sót és a darált mákot, amit előtte összekevertem 2 evőkanál almás töltelékkel. Végül belekeverem a kölespelyhet.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő saját tepsijébe sütőpapírt teszek, erre egyengetem el a tészta 2/3 részét, betolom és megsütöm. A köles miatt a sütés tovább tart, mintha liszttel készülne, kb. 25 perc alatt sül meg. Ekkor kiveszem, a tésztát sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, rögtön keresztben és hosszában elfelezem (4 felé vágom), és új papírt teszek a tepsibe, ennek már csak a felére kenem el a maradék tésztát, és azzal is ugyanígy járok el.

A torta összeállítása: egy tálcára alulra rakok egy lapot, erre kenem a vaníliás krém 1/4 részét, majd egy újabb lap következik, erre az almás töltelék felét töltöm, azután megint egy mákos lap, erre megint vaníliás krém, majd megint mákos lap, és erre az almás krém maradéka, majd az utolsó krémmel töltött lap, krémmel fedem be a tetejét és az oldalát is. Darált mákkal meghintem az oldalait.

Megjegyzés / tipp:

Jó étvágyat kívánok.
0 komment 3 ember kedveli erzsikepuskas
2014.02.15 10:18
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
közepes méretű, almás töltelékből6, almás tölteléket, serpenyőbe reszelem, vége felé, levét elpárologja, vaníliás krémet, tojások sárgáját, kevés tejjel, maradék tejet, tojássárgájás keveréket, sűrű pudingszerű, jéggel teli, tojások fehérjét, cukorral keményre, reszelt citromhéjat, darált mákot, sütőt előmelegítem, sütő saját, köles miatt, sütés tovább, tésztát sütőpapírral, felére kenem, maradék tésztát, torta összeállítása, tálcára alulra, vaníliás krém, almás töltelék, almás krém, utolsó krémmel, hozzácsurgatom, tojássárgájás, habtejszínnel, összeállítása, összekevertem, keményítővel, kölespelyhet, sütőpapírral, előmelegítem, tojássárgája, összekeverem, tojásfehérje, elpárologja, töltelékkel, töltelékből, pudingszerű, töltelékhez, belekeverem, felforralom, citromhéjat, mokkáskanál, kevergetés, folyamatos, habtejszín, kivonattal, következik, tojásfehérje, evőkanál cukor, pici, mokkáskanál őrölt fahéj, darált, evőkanál almás töltelékből, köles pehely, almás töltelékhez, alma, citrom leve, kiskanál őrölt fahéj, cukor, vanília krémhez, tojássárgája, evőkanál cukor, étkezési keményítő, 32%-os habtejszín állati,
Szilváslepény
0 komment 3 ember kedveli
Csokis-diós kocka
0 komment 1 ember kedveli
Sonkás kocka.
0 komment 18 ember kedveli
Zöldborsófőzelék rántott párizsival
0 komment 13 ember kedveli
Paradicsomos krumplileves
0 komment 5 ember kedveli
Juhtúrós burgonya sertéskarajjal.
0 komment 6 ember kedveli
Parajos tészta
2 komment 5 ember kedveli
Dulce de leche bonbon
0 komment 1 ember kedveli
Körözöttel töltött paradicsom
0 komment 2 ember kedveli
Rakott cukkini !
0 komment 8 ember kedveli
Avokádókrémes karfiolcsoda
0 komment 1 ember kedveli
Hajdúsági tokány !
1 komment 25 ember kedveli
Fokhagymás sertéssült zöldségekkel
0 komment 2 ember kedveli
Kolbászos-virslis rakott karfiol...
0 komment 10 ember kedveli
Fűszeres sütőtök leves pirított baconnal és tökmaggal
0 komment 6 ember kedveli
Bolognai rizsgolyók
0 komment 3 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2019 TVN.HU Kft.