Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Szabolcsi almás máktorta recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» Egy közepes méretű szögletes tortához:
» 6 tojásfehérje
» 6 evőkanál cukor
» pici
» 1 mokkáskanál őrölt fahéj
» 1 citrom reszelt héja
» 18 dkg darált mák
» 2 evőkanál az almás töltelékből
» 6 dkg köles pehely
» Az almás töltelékhez:
» 80 dkg alma
» fél citrom leve
» 1 kiskanál őrölt fahéj
» 5 dkg cukor
» A vanília krémhez:
» 6 tojássárgája
» 7 evőkanál cukor
» 6 dl tej ,7 dkg étkezési keményítő
» 4 dl 32%-os habtejszín (állati)
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Először az almás tölteléket készítem el. Egy serpenyőbe reszelem a megpucolt és lereszelt almákat, meghintem a cukorral, citromlét facsarok rá, megszórom őrölt fahéjjal, és közepes lángon, a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le, addig párolom, amíg a levét elpárologja, ekkor átszedem egy tálra, és hagyom kihűlni.

Másodszor a vaníliás krémet készítem el, mert ennek is hűlnie kell. Egy tálban a tojások sárgáját géppel kikeverem a cukorral, a vanília-kivonattal, egy kevés tejjel és a keményítővel. A maradék tejet felforralom, majd lehúzom a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojássárgájás keveréket, amivel addig főzöm, amíg egy sűrű pudingszerű állagot érek el. Ekkor lehúzom a tűzről, és egy jéggel teli nagyobb edénybe teszem, hogy minél előbb lehűljön.

Amikor kihűlt összekeverem a 4 dl felvert habtejszínnel.

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verem, ezután adom hozzá a reszelt citromhéjat, a fahéjat, sót és a darált mákot, amit előtte összekevertem 2 evőkanál almás töltelékkel. Végül belekeverem a kölespelyhet.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő saját tepsijébe sütőpapírt teszek, erre egyengetem el a tészta 2/3 részét, betolom és megsütöm. A köles miatt a sütés tovább tart, mintha liszttel készülne, kb. 25 perc alatt sül meg. Ekkor kiveszem, a tésztát sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, rögtön keresztben és hosszában elfelezem (4 felé vágom), és új papírt teszek a tepsibe, ennek már csak a felére kenem el a maradék tésztát, és azzal is ugyanígy járok el.

A torta összeállítása: egy tálcára alulra rakok egy lapot, erre kenem a vaníliás krém 1/4 részét, majd egy újabb lap következik, erre az almás töltelék felét töltöm, azután megint egy mákos lap, erre megint vaníliás krém, majd megint mákos lap, és erre az almás krém maradéka, majd az utolsó krémmel töltött lap, krémmel fedem be a tetejét és az oldalát is. Darált mákkal meghintem az oldalait.

Megjegyzés / tipp:

Jó étvágyat kívánok.
0 komment 3 ember kedveli erzsikepuskas
2014.02.15 10:18
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
közepes méretű, almás töltelékből6, almás tölteléket, serpenyőbe reszelem, vége felé, levét elpárologja, vaníliás krémet, tojások sárgáját, kevés tejjel, maradék tejet, tojássárgájás keveréket, sűrű pudingszerű, jéggel teli, tojások fehérjét, cukorral keményre, reszelt citromhéjat, darált mákot, sütőt előmelegítem, sütő saját, köles miatt, sütés tovább, tésztát sütőpapírral, felére kenem, maradék tésztát, torta összeállítása, tálcára alulra, vaníliás krém, almás töltelék, almás krém, utolsó krémmel, hozzácsurgatom, tojássárgájás, habtejszínnel, összeállítása, összekevertem, keményítővel, kölespelyhet, sütőpapírral, előmelegítem, tojássárgája, összekeverem, tojásfehérje, elpárologja, töltelékkel, töltelékből, pudingszerű, töltelékhez, belekeverem, felforralom, citromhéjat, mokkáskanál, kevergetés, folyamatos, habtejszín, kivonattal, következik, tojásfehérje, evőkanál cukor, pici, mokkáskanál őrölt fahéj, darált, evőkanál almás töltelékből, köles pehely, almás töltelékhez, alma, citrom leve, kiskanál őrölt fahéj, cukor, vanília krémhez, tojássárgája, evőkanál cukor, étkezési keményítő, 32%-os habtejszín állati,
Kolbásszal töltött sajttekercs
0 komment 10 ember kedveli
Képviselő fánk
0 komment 6 ember kedveli
Hidegdara karamellöntettel
0 komment 5 ember kedveli
Csülök pékné módra
1 komment 30 ember kedveli
Lábtörlő
0 komment 3 ember kedveli
Húsgombóc paradicsommártásba
0 komment 4 ember kedveli
Savanyú káposztás sztrapacska...
0 komment 10 ember kedveli
Gesztenyés mascarponés sütemény
0 komment 3 ember kedveli
Kókuszos csokoládészelet sütés nélkül
0 komment 11 ember kedveli
Cigánytokány babbal
0 komment 2 ember kedveli
Almás Pite
0 komment 7 ember kedveli
Medvehagyma főzelék -csirkemellel.
0 komment 11 ember kedveli
Erdélyi káposztás libamell
0 komment 1 ember kedveli
Vilmoskörte-leves-
0 komment 4 ember kedveli
Ricottafánk
0 komment 2 ember kedveli
Cibereleves
0 komment 3 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.