Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!
Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.
Forrázott mák- vagy diótöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!
A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, s gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, második soron is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
A szép beigli márványozott, egyenletes formájú, tartós sütemény.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Édesanyám receptje
|
|
|
|
6 komment
|
231 ember kedveli
|
zsoka08
2011.12.12 14:36
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
          
|
|
|
frenco69 |
2013.10.20. 16:20 (#6) |
|
 |
Nagyon ügyes! |
|
53ilona |
2013.08.22. 15:53 (#5) |
|
 |
Én is szoktam csináni minden karácsonyra,csak azzal a különbséggel,hogy 1 kg.liszttel... |
|
csobyzoli |
2013.03.10. 14:01 (#4) |
|
 |
... én annyit tennék még hozzá, hogy a töltelék készítés karamell készítéssel kezdődik. A karamellt tejjel felengedjük, és többi összetevővel össze főzzük. Víz nem kell bele. Viszont fontos a rumba áztatott mazsola, kis méz, a mákhoz egy kis magozott meggy és eper lekvár is mehet... Az igazi bejgli soha nem marad egyben, mindig kihasad! (Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom) |
|
tvnati |
2012.11.18. 12:42 (#3) |
|
 |
A mákos jöhet, meg egy kis diós is |
|
kondacsistvanne |
2011.12.24. 13:14 (#2) |
|
 |
Néhány technikai dolgot kivéve,ez egy jó recept! 1:Milyen kémiai folyamat által lesz a mézből cukor,amelyből szirupot kell főzni?":2:Érdekes a matematikai végeredmény,nem egyezik a töltelék,és a tészta súlya.Tehát nem egyenlő a súly.Amúgy tényleg jó recept! |
|
szelidszeder |
2011.12.12. 15:25 (#1) |
|
 |
Nagyon tetszik,kár hogy én ezt már néhány nappal ezelőtt a blogomba felraktam....Karácsonyi beigli... 2011-12-07 07:41:04
szerda. |
| |
|
|
|
margarinnal elmorzsoljuk, tojás sárgáját, tejben feloldott, forrázott tölteléket, cukorral feltesszük, tűzről lehúzva, őrölt fahéjat, diótöltelék hasonló, forrázott töltelékek, megfelelő súlyúra, töltelék súlya, tészta súlyával, pihentetett tésztát, tésztára helyezzük, tészta három, tojás megszáradt, szép beigli, megszurkáljuk, Hurkapálcával, linzertésztát, mozdulatokkal, megszórhatjuk, sütőcukorral, elmorzsoljuk, aranysárgára, egyenletesen, márványozott, feltekerjük, eligazítjuk, meglapítjuk, Sütőlemezre, diótöltelék, margarinnal, Kivirgoljuk, felfuttatni, diótöltelék, pihentetett, Hozzáöntjük, eldolgozott, elkészítjük, készítenénk, töltelékhez, pihentetjük, liszt, porcukor, élesztő, margarin, mazsola, édes morzsa, őrölt fahéj, reszelt citromhéj,
|
|
|
|
|