Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Gőzgombóc recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 5 főre
» tésztához
» 500 g liszt
» 3 dl tej
» 2,5 dkg élesztő
» 1 tk kristálycukor
» csipet
» 1/2 citrom reszelt héja
» 1 tojás
» 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)
» töltelék
» kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár
» tetejére
» 10 dkg őrölt mák
» 5 dkg porcukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
Megjegyzés / tipp:

költség: 800 Ft
költség egy főre: 160 Ft
elkészítettem: 3 alkalommal
0 komment 3 ember kedveli tigerx27
2012.04.11 00:01
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
gombócok kenéséhez, langyos tejben, cukorral felfuttatjuk, tálba szitáljuk, felfutott élesztőt, megkelt tésztát, szűrőbetétbe vagy, megfelelő méretű, lábasban vizet, párolóbetét alja, kész gombócokat, ellenőrizhetjük, beleszúrásával, konyharuhával, kristálycukor, szilvalekvárt, tésztadarabok, elkészítettem, Elkészültüket, szűrőbetétbe, meglocsoljuk, szilvalekvár, teáskanálnyi, felfuttatjuk, rakosgatjuk, kényelmesen, gyöngyözzön, párolótálba, párolóbetét, mindegyiket, mérsékeljük, citromhéjat, olvasztott, letakarjuk, dagasztjuk, hozzáadjuk, véletlenül, tésztához, liszt, élesztő, kristálycukor, csipet, citrom reszelt héja, tojás, töltelék, sűrű szilvalekvár, tetejére, őrölt, porcukor,
PULYKALEVES
2 komment 2 ember kedveli
Kanalas fánk
1 komment 9 ember kedveli
Húsos -tejfölös savanyúkáposzta
0 komment 4 ember kedveli
Párizsi szelet
0 komment 8 ember kedveli
Lucskos káposzta-ahogy én szeretem-
0 komment 12 ember kedveli
Fehérrépa püré
0 komment 1 ember kedveli
Lencsekrémleves füstölt sajt kockákkal
0 komment 2 ember kedveli
Paradicsom saláta
0 komment 7 ember kedveli
Rántott fasírt
1 komment 2 ember kedveli
Epres tiramisu kehely
0 komment 7 ember kedveli
Májkrémes melegszendvics
0 komment 2 ember kedveli
Sonkás tojáslepény!
0 komment 12 ember kedveli
Sült burgonya mustárral !
0 komment 11 ember kedveli
Alma Torta
0 komment 8 ember kedveli
Sajtos húspogácsa
0 komment 5 ember kedveli
Light Karácsonyi Fatörzs
0 komment 5 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2021 TVN.HU Kft.