Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Bajai halászlé recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 45 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 2 kg ponty
» 2 fej hagyma
» só
» 4 evőkanál pirospaprika
» 25 dkg gyufatészta
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Aki tudja az otthon megpucolhatja és szeletekre vághatja a halat, Aki viszont fél vagy nem tudja megkérheti
ismerősét vagy ha boltba vette akkor ott megkérheti az eladót hogy végezze el ő.

A feldarabolt halat feltesszük a bográcsba főzni annyi vízzel hogy ellepje. Majd megsózzuk. Kb 1 ek sót
teszünk bele. Meg kell várni még a hab feljön a tetejére, majd kanállal leszedni. Ekkor jöhet bele a feldarabolt
hagyma .Majd kb 20 perc után mehet bele a paprika. Majd további 20-25 percig főzzük.Közben kifőzzük a gyufatésztát. Azzal tálaljuk a levest.
Megjegyzés / tipp:

Aki szereti tehet bele még 1 dl vörösbort is, de aki még az erőset is szereti beletehet egy két darab csípős paprikát is.
3 komment 4 ember kedveli leonard22
2013.07.23 20:27
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
idppp 2017.02.26. 16:11 (#3)
egybajai hozzászólónak üzenem, hogy aki a halászlébe disznózsírt tesz, az merényletet követ el a jó ízlés ellen, és óriási bűnt követ el! Ami a lényeg, fogalma sincs a jó halászléről, és "ez úgy hülyeség. ahogy van"!
egybajai 2014.11.12. 16:04 (#2)
Ez úgy hülyeség, ahogy van! Aki erre azt mondja, finom, annak fogalma sem lehet az igazi bajai halászlé utólérhetetlenségéről!
Először is: a megtisztított halat beirdalva kb két ujjnyi szeletekre vágjuk és a félbevágott fejjel együtt besózva, legalább 2 óráig állni hagyjuk: ez egyrészt azért szükséges, hogy a só jól átjárja, másrészt így nem fog szétesni az erős forralás közben. Ameddig ez áll a sóban, megtisztítunk kb 25 dkg vöröshagymát, finomra vágjuk, és ezt a bográcsban alulra rakva, plusz két-három cseresznye vagy gyufapaprikát, és erre helyezzük rá a halakat. Két liter vízzel felöntjük, és mehet a bogácsállványra. Ha biztos, egyenletes forralást szeretnénk, akkor gázzsámolyon főzzük, de ha valódi ízekhez ragaszkodunk, akkor karóvastagságú száraz akácfával fűtünk alatta. (A szabad tűzön készült ételeknek csakis a fatüzelés adja meg az utánozhatatlan finom ízét!) Amikor feldobja a habját (soha nem szabad leszedni!) kissé félrevonva a tűzről beletesszük a minőségi magyar pirospaprikát: két liter a vizünk, fél literenként egy jó evőkanállal. Aztán jöhet a forralás, állandó felügyelet mellett, mert eleinte hajlamos a felhabzásra, és nem szerencsés, hogyha éppen a paprikaszín futna le róla. Amikor már csökken a habzásveszély, megkóstoljuk, ha kell utána sózzuk, de én én ezt a végső beállításánál szoktam megtenni. A forralás hangján is érezni, mikor közeledünk a készhez: ekkor nyáron egy szép nagy, jó érett, négyfelé vágott paradicsomot, télen a házilag befőzött paradicsomléből két-három evőkanállal teszünk bele, és ha a pontyunk nem volt elég zsíros, egy kanálfej sertészsír hozzáadásával egészítjük ki. És ekkor tesszük bele az esetleges belsőséget: ikrát, vagy tejet. Még egy hat-nyolc percnyi, csendesebb forralás, és már vehetjük is le a tűzről. Az így elkészült halászlé levének egyneműen sűrűnek, és pirosas-aranybarna színűnek kell lenni!! Tálalás előtt leszűrjük, külön tálban a levet, és egy másik tálon az ízlésesen elhelyezett halszeleteket adjuk fel, természetesen a fejjel együtt, hiszen vannak ám olyanok is, akiknek kimondottan eza csemegéjük! (Én speciel egy kis kocsonyás tálban kevés lében eltéve a hűtőbe, másnap reggelire imádom!) Melléje házilag készült, frissen gyúrt, úgynevezett gyufametéltet adunk, ez teszi még inkább ízkavalkáddá ezt a csodálatos, jellegzetesen magyar eledelt-
eslavitsek 2013.10.16. 11:21 (#1)
Bocsi! Én is feltettem ezt a receptet néhány szakmai aprósággal kiegészítve. Nagyon jó elírás.
Címkék
otthon megpucolhatja, eladót hogy, feldarabolt halat, bográcsba főzni, megpucolhatja, gyufatésztát, pirospaprika, gyufatészta, feldarabolt, feldarabolt, megkérheti, feltesszük, megkérheti, szeletekre, ismerősét, vörösbort, beletehet, megsózzuk, bográcsba, tetejére, leszedni, tálaljuk, kanállal, kifőzzük, vághatja, paprikát, evőkanál, halászlé, végezze, további, ponty, hagyma, evőkanál pirospaprika, gyufatészta,
Debreceni tokány
0 komment 15 ember kedveli
Hatlapos süti
0 komment 25 ember kedveli
Nem lehet abbahagyni csirke
2 komment 10 ember kedveli
Magyaros burgonyakrémleves
0 komment 1 ember kedveli
Fokhagymás dagadó
0 komment 11 ember kedveli
Chilis koktélrákos tészta
0 komment 2 ember kedveli
Egyszerű krumplis tészta
0 komment 6 ember kedveli
Legényhódító búbos hús
0 komment 7 ember kedveli
Meggyes süti
0 komment 39 ember kedveli
Kakaós csiga
0 komment 1 ember kedveli
Aranygaluska
3 komment 79 ember kedveli
Padlizsánkrém
1 komment 1 ember kedveli
Kolbászos leves!
0 komment 9 ember kedveli
Bounty kocka
0 komment 9 ember kedveli
Mediterrán muffin
0 komment 1 ember kedveli
Mákos puliszka meggymártással
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.