Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Bajai halászlé recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 75 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 2 kg ponty
» 2 közepesnél nagyobb, érett vöröshagyma
» 2 púpos evőkanál házi, kalocsai paprika
» só
» paradicsom pűré, (Aranyfácán), vagy vörösbor
» Piros Arany
» megfelelő tűz
» víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk. Ez abból áll, hogy az élő pontyot agyonütjük úgy, hogy pontosan a szeme közé ütünk egy kalapáccsal. Ezt követően a pikkelyeket lekaparjuk, kiszedjük. Pontosan a nyaka tövén a kopoltyúnál, szorosan a fejhez körbevágjuk, és a fejet eltávolítjuk. Jobb, ha a fejet egyszerűen körbevágás után letörjük. Ekkor a fejből pontosan a keserű-fog fog kilátszani. Ezt kitörjük és eldobjuk. A kopoltyúkat a fejből eltávolítjuk és kidobjuk. A fejet kettévágjuk, és vékonyan besózzuk.

A törzsből kifolyó vért felhasználjuk a halászléhez. Alapszabály, hogy mindent felhasználunk, amit csak lehet, és a fej levágása után már többször nem szabad megmosni a halat. Nagyon óvatosan kell a törzset bontani, nehogy a belet vagy az epét megsértsük, mert akkor annyi. Először a kloákát kivágjuk, majd vékony, éles késsel a bőr alá nyúlunk és felhasítjuk a hasat. Széthúzzuk a ponty hasát, és lehetőleg egyetlen óvatos mozdulattal kiemeljük az egész belsőséget. A halat félretesszük, és a belsőségből nagyon óvatosan eltávolítjuk a belet és az úszóhólyagot. Különösen az epe eltávolítása nehéz. Ha egyetlen csepp is kifolyik az epéből, az egész belsőséget el kell dobni. Egyébként minden más felhasználható a belsőségből és ez kívánatos is a halászlé íze, sűrűsége miatt.

A halat beirdaljuk, ami abból áll, hogy éles késsel a halra sűrű keresztirányú bevágásokat végzünk. Ha lehet a bordákat is átvágjuk. Ezután a halat kb. másfél, kétujjnyi széles szeletekre vágjuk.

A halszeleteket vékonyan bedörzsöljük sóval úgy, hogy kívül, az irdalásba a vágási felületeken és belül is jusson mindenhová só. Vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, de azért egyenletes legyen a sózás. A belsőségeket is le kell sózni, és legalább 2 -3 órán át hagyni kell a sóban állni. Ha kevesebb sót használunk, később még utána lehet sózni.

A két fej vöröshagymát nagyon apró kockára vágjuk, és a bajai halfőző bogrács aljára tesszük. Erre rárakjuk a lesózott halfejeket, a farkakat, majd a többi halszeletet. Az edénybe, amibe a hal lesózva állt 2 liter vizet öntünk (abból az edényből, amiben a halat és belsőségeket sóztuk) és még annyit, ami a főzés közben elforr. Ezt a mennyiséget tapasztalati úton lehet megállapítani. Majd ezt a "mosogatólevet" óvatosan a bográcsba öntjük. Teszünk a tetejére egészben néhány száraz cseresznyepaprikát. Később a paprikát, majd aki akarja, szétnyomja magának.

Ha felforrt, akkor bele kell tenni a 2 evőkanál elsőrendű kalocsai, házi paprikát és 1 dl vörösbort. Ha nincs vörösbor, jó a paradicsompüré vagy egy paradicsom is. Ennek az a célja, hogy a hal ne főjön szét. Ha nem elég sós, kb. 15 perc múlva utána lehet kicsit sózni, de a végső só-beállítást hagyjuk az utolsó percekre. Nagyon finom lesz a hal húsa, ha pl. egy kis Piros Aranyat teszünk után-sózáskor bele.

A főzésre nagyon kell vigyázni. A bogrács magasságának szabályozásával, a bogrács hintáztatásával úgy kell a halászlét főzni, hogy az mindig nagyon erősen forrjon (!). Mintegy 20 perc múlva a paprika szétfő, de tovább kell főzni a halászlét kb. 35 - 40 percig úgy, hogy az összes enyvtartalom kifőjön belőle, de a hal ne essen szét.

Kb. 5 perccel azelőtt, hogy befejezzük a főzést, egy kávéskanálnyi piros őrölt paprikát még szórunk a halászlébe a paprika illata, aromája miatt. Ilyenkor meg lehet némi erős őrölt paprikával hinteni vigyázva a gyerekekre és azokra, akik nem bírják az erőset.

Fontos dolog, hogy 2 főre mindig egy kg halat, egy fej vöröshagymát, egy liter vizet, és egy púpos evőkanál őrölt, házi, kalocsai paprikát számoljuk. Végül, minél több halat főzünk a bográcsban, annál finomabb lesz. Lehet persze cifrázni, és apró halat tenni bele passzírozgatni is (amire egyáltalán nincs szükség mert csak zavaros lesz a lé), de az alaplé az pontyból áll.

Megjegyzés / tipp:

Nem vicc! Nagyon száraz és füstmentes fát kell használni. Pl. száraz hasábra vágott akácfát. Sem a tűzrakás, sem s fa milyensége, minősége és az, milyen fát használunk, nem mindegy. "Kis tábortüzet" kell rakni a bogrács alá, és láncos állványon a bográcsot a tűz fölé akasztani. Nem nagyon kell addig vele foglalkozni, amíg fel nem forr. Néha meg lehet forgatni óvatosan a bográcsot.
A halászléhez ne engedjünk nyúlni a vendégeknek, mert összezúzzák a halat. Óvatosan szedjük ki fehér leveses tálba a halászlevet és másik tálra a halszeleteket gusztusosan egymás mellé fektetve. Így tálaljuk.
A halászlé főzés közben kérjük meg párunkat, hogy főzzön a halászléhez rövid gyufatésztából főtt tésztát. A halászlé ami tulajdonképpen forró halkocsonya magában nem nagyon laktató, de a gyufatészta kitűnően kiegészíti a halászlé ízét és laktatóbb is. Mivel a halászlé nem túl laktató étel, ezért szoktak a halászlé után túrós csuszát is felszolgálni.
Mindezekhez vörösbort kell inni előtte, közben és utána is. Jó, ha a vendégek végigélvezik a halászléfőzést, mint eseményt, körülülik a bográcsot, mert akkor is jobban ízlik nekik, ha kevésbé volt sikeres munkánk. A társas együttlét jobban fűszerezi legjobban a halászlét. Különösen a vízparti estéknek szokott varázsa lenni, amikor a bogrács mellett vicceket mesélünk vagy énekelgetünk. Be szokott jönni az a tréfa, amit kóstolgatás közben gyakran eljátszunk, hogy titokban sót teszünk egy leveses kanálba, és arra merünk levet, majd naivan megkérdezzük, hogy tegyünk-e még bele sót. Persze a tréfa akkor jó, ha a társaság egy része tud a merényletről.
A bajai halászlé nem más, mint egy homogén kolloid diszperz rendszer, ami felett nem úszik zsír, nem válik el, ha eltesszük és másnapra halkocsonya lesz belőle. Ez a szakács kritikája, mert a mennyiség nem akkora, amit nem lehet azon nyomban elfogyasztani. A bajai halászlé abban különbözik a többitől, hogy viszonylag kevés vízben, az hal bőrében, fejében, csontjaiban lévő enyvtartalmat ki kell főzni úgy, hogy közben a hal se essen szét. Az sok mindentől függ, hogy mikor kell a főzést abbahagyni ezért nagyon figyelni kell 30 - 35 percnyi erős főzés végén.

0 komment 1 ember kedveli eslavitsek
2013.10.16 11:13
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
pontyot megtisztítjuk, szeme közé, pikkelyeket lekaparjuk, nyaka tövén, fejhez körbevágjuk, fejet eltávolítjuk, fejet egyszerűen, fejből pontosan, fejből eltávolítjuk, fejet kettévágjuk, törzsből kifolyó, törzset bontani, belet vagy, epét megsértsük, kloákát kivágjuk, ponty hasát, egész belsőséget, halat félretesszük, belsőségből nagyon, halat beirdaljuk, halra sűrű, halszeleteket vékonyan, vágási felületeken, sóban állni, bajai halfőző, lesózott halfejeket, többi halszeletet, főzés közben, mennyiséget tapasztalati, bográcsba öntjük, tetejére egészben, paradicsompüré vagy, végső só-beállítást, utolsó percekre, főzésre nagyon, bogrács magasságának, bogrács hintáztatásával, halászlét főzni, mindig nagyon, paprika szétfő, összes enyvtartalom, kávéskanálnyi piros, paprika illata, liter vizet, púpos evőkanál, halszeleteket gusztusosan, halászlé főzés, halászléhez rövid, gyufatészta kitűnően, halászlé ízét, halászlé után, vendégek végigélvezik, társas együttlét, vízparti estéknek, bogrács mellett, leveses kanálba, tréfa akkor, bajai halászlé, homogén kolloid, szakács kritikája, főzést abbahagyni, hintáztatásával, szabályozásával, passzírozgatni, tulajdonképpen, gyufatésztából, paradicsompüré, halászléfőzést, felhasználható, mosogatólevet, megtisztítjuk, enyvtartalmat, kávéskanálnyi, felhasználunk, keresztirányú, megállapítani, felhasználjuk, elfogyasztani, halszeleteket, halszeleteket, magasságának, vöröshagymát, eltávolítjuk, belsőségeket, merényletről, eltávolítjuk, eltávolítása, ponty, Piros Arany, megfelelő,
Kókuszos kölesgolyó
0 komment 1 ember kedveli
Vaníliás - marcipános Pókember torta (vega)
0 komment 2 ember kedveli
Vörösboros marhapörkölt
0 komment 1 ember kedveli
Bakonyi csirkeragu
0 komment 9 ember kedveli
Almás-túrós galuska mákos bundában
0 komment 4 ember kedveli
Pacalpörkölt-
0 komment 10 ember kedveli
Tonhalkrémmel töltött uborka !
0 komment 5 ember kedveli
Boszorkánykrém-geszenyével és almával-
0 komment 6 ember kedveli
Négerkocka...
2 komment 19 ember kedveli
Kinder Tejszelet
0 komment 5 ember kedveli
Babapiskótás csoda
0 komment 13 ember kedveli
Alexander szelet
0 komment 5 ember kedveli
hagymás pogácsa
0 komment 6 ember kedveli
Almatorta
0 komment 8 ember kedveli
Rántott hagyma
1 komment 13 ember kedveli
PULYKALEVES
2 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2023 TVN.HU Kft.