Fogás: desszert, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: nehéz
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A tésztához a lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsoljuk,beletesszük a sót,cukrot,az összemorzsolt élesztőt,és vízzel összegyúrjuk Ragacsos marad,nem válik el az edény falától, de ez így jó.Letakarva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk,ahogyan a többi maradékot is., ebből lesz a tészta oldala,ehhez kell a többi tészta.. Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben,közepes lánggal (180 fokos,,légkeveréses sütőben 165 fokos) kb.10 perc alatt elősütjük.Ugyanúgy még egy lapot sütünk.
A máktöltelékhez a cukrot vízzel felforraljuk beletesszük a mákot,mazsolát, a tűzről levéve,hűlni hagyjuk..A diótölteléket is így készítjük el..
Egy 25 cm átmérőjű,szétszedhető tortaformát,a maradék margarinnal kikenjük Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. a legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket vizes kézzel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék,amit a másik elősütött tésztával beborítunk. Az alma töltelékhez meghámozzuk az almát ,durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk, s mielőtt levet engedne(ezért is nem készítettük el előbb ),az előzőkre rétegezzük és az utolsó tésztalapot ráfektetjük,. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással bekenjük. Előmelegített sütőben,nagy lánggal (220 fokon, légkeveréses sütőben 200 fokon) kb.35 percig sütjük.Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel, ekkor a tetejét porcukorral is behintjük.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Sütőpapírt használva ,könnyebben tudunk az elősütött lappal bánni
|
|
|
|
0 komment
|
5 ember kedveli
|
erzsikepuskas
2013.10.16 22:25
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
   
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
lekenéshez2dl hideg, összemorzsolt élesztőt, edény falától, egyiket lisztezett, tortakarikát ráfektetjük, tésztát körbevágjuk, leeső részeket, egyik tésztacipóhoz, többi maradékot, tészta oldala, többi tészta, lapot sütünk, cukrot vízzel, tűzről levéve, maradék margarinnal, kerekre nyújtott, alját kibéleljük, legducibb cipót, forma oldalához, diótölteléket vizes, elősütött tésztakorongot, másik elősütött, alma töltelékhez, többi hozzávalóval, előzőkre rétegezzük, utolsó tésztalapot, tetejét felvert, tetejét alufóliával, formában hagyjuk, tetejét porcukorral, elősütött lappal, tésztaszéleknél, összenyomkodjuk, összedolgozzuk, máktöltelékhez, hűtőszekrénybe, máktöltelékhez, tésztakorongot, diótölteléket, Előmelegített, kristálycukor, tésztacipóhoz, összemorzsolt, megszurkáljuk, előmelegített, diótölteléket, kristálycukor, zsemlemorzsa, légkeveréses, Sütőpapírral, felforraljuk, elmorzsoljuk, szétszedhető, tésztalappal, tortakarikát, légkeveréses, sütőmargarin, tésztához Ráma sütőmargarin, 1dbtojás lekenéshez, hideg, élesztő, kristály cukor, finomliszt, máktöltelékhez mazsola, őrölt, kristálycukor, töltelékhez mazsola, őrőlt, Alma töltelékhez őrölt fahéj, zsemlemorzsa, kristálycukor, 125kg alma, citrom reszelt héja,
|
|
|
|
|