Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Első lépésként a káposztát egy nagyobb fazék vízben, melybe mikor felfő, ecetet és kb. 1 evőkanál sót teszünk, megfonnyasztjuk. A torzsáját kivágva a megfőtt levelek a fejről könnyen leválnak. A megfonnyadt levelekről a középen futó erős szárat (eret) levágjuk, úgy könnyebb lesz beletekerni a tölteléket.
A töltelék a 2. lépés: A darált húst összekeverük a rizzsel, a fűszerekkel, a tojással. A tojás elhagyható, errefelé nem is teszik bele sokan. Nélküle megfőlve lazább lesz a töltelék. Ki hogy szereti. Édesanyám a hagymát mindig összefonnyasztja zsíron a pirospaprikával, borssal, sóval. Én ilyenekkel nem bajlódok: csak összekeverjük a tölteléket, és miután megkóstoltuk, hogy nem igényel-e egy kis plusz fűszert, beletekerjük a megfonnyadt levelekbe. Mifelénk a káposztának csak az egyik végét nyomják be, így lesz ilyen tölcsér alakú.
Az edény alját kizsírozzuk, aztán megszórjuk apró káposztával. Nálam ez mindig a káposzta torzsa körüli levelei összevágva. Azokból úgysincsenek szép levelek, amibe tölteni lehet.
Az apró káposztára aztán körbe-körbe kirakjuk az edényt a megtöltött káposztákkal. Én úgy tanultam, hogy jó szorosan. 2-3 sor is mehet az edénybe, a lényeg az, hogy ne tegyük tele az edényt, számítsunk arra, hogy dagadni fog elég sokat.
A felső sort szorítsuk le egy kissebb tányérral vagy fedővel. Öntsük fel vízzel. A kistányér felett kb. 2 cm víz legye.
Tegyük oda főni. Mikor felfő, tegyük bele a sűrített paradicsomot és egy csipet sót. Ezután kb. fél óra lassú főzés után vegyünk ki egyet a káposztákról, és kóstoljuk meg. Ha kell, utánaízesíthetjük, és egyúttal meggyőződhetünk róla, hogy elkészült-e az étel. Számítsunk rá, hogy a melegben a rizs még tovább fog puhulni, miután már a tűzről levettük az ételt.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Szabolcsban ez tradícionális étel. Nincs összejövetel, sőt hétvége sem töltött káposzta nélkül. Mi kelkáposztával szeretjük igazán, de általában sima káposztából készítik. A paradicsom erre alapvető a levében. Nélküle nem készítik.
Próbálják ki kacsahússal, azzal igazán verhetetlen.
|
|
|
|
0 komment
|
3 ember kedveli
|
fordgtr
2013.01.09 12:17
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
 
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
nagyobb fazék, torzsáját kivágva, megfőtt levelek, fejről könnyen, megfonnyadt levelekről, középen futó, darált húst, tojás elhagyható, hagymát mindig, megfonnyadt levelekbe, káposztának csak, egyik végét, edény alját, káposzta torzsa, apró káposztára, megtöltött káposztákkal, felső sort, kissebb tányérral, kistányér felett, sűrített paradicsomot, tűzről levettük, paradicsom erre, összefonnyasztja, megfonnyasztjuk, pirospaprikával, meggyőződhetünk, kelkáposztával, kelkáposztával, tradícionális, összekeverjük, pirospaprika, káposztákkal, megkóstoltuk, összejövetel, káposztákról, beletekerjük, úgysincsenek, összekeverük, paradicsomot, verhetetlen, káposztának, káposztából, beletekerni, fűszerekkel, megfonnyadt, kacsahússal, kizsírozzuk, megfonnyadt, káposzta 10%-os ecet, darált rizs, nagyobb hagyma tojás, csipet bors pirospaprika,
|
|
|
|
|