Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Csülkös Bableves Update 100 recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 6 főre
» Kisebb füstölt hátsó csülök ill. nagyobb első csülök
» 1 cs. Száraz fehérbab
» 1kg leveszöldség vegyesen: répa, gyökér,zeller,v.hagyma,fokhagyma.
» 1cs zöldségzöldje
» zsír
» liszt
» 3-4 tojás
» lestyán
» só
» törött paprika
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Aki nem rendelkezik egy termetes leveses fazékkal az leülhet 1-es.
ugyanis ez nem gyerek adag lesz. :-)

Előkészítés:
A szárazbabot mossuk meg és áztassuk be hideg vízbe már előző este.
Mielőtt neki kezdenénk a főzésnek a csülköt mossuk meg alaposan majd tegyük egy fazékba és kezdjük el főzni.

Két közepes fej vöröshagymát és egy fél fej fokhagymát megpucolunk. A vöröshagymákat bevágom 4 felé de nem vágom át hanem csak 3/4-ig (nem a tönkje felől vágom), hogy egybe maradjon. A megpucolt leveszöldségeket nagy hasábokra vágom. Az egészet beteszem a méretes leveses fazékba és egy nagy kanál zsíron egy kicsit megpirítom. Nem kell feketére égetni! elég ha egy kis színt kap a zsiradék a sárgarépától. Ezután leöntöm a vizet a beáztatott babról és mehet a zöldségekre. Felöntöm vízzel, enyhén megsózom és egy erős kávéskanál lestyánnal megszórom.
Eközben ha nem kapkodtunk nagyon a csülkünk már jó ideje forrt A csülköt egy kicsit lehűtöm majd lefaragom a húst a csontról és a levesbe teszem. A csontot is bele lehet tenni ha valaki szereti lerágcsálni a csontról a cupákás részeket.

Amíg az elegyünk fő elkészíthetjük a rántást és a csipetkét.
Mert, hogy bablevesbe az való. esetleg ha minden kötél szakad és cigánygyerekek potyognak az égből megesheti a gyufametélt is( halászlé tészta).

A rántást szigorúan zsíron csináljuk. Méghozzá annyin, hogy felvegye a 3-4 ek. lisztet úgy, hogy ne tegyen túl sűrű. A maradék fokhagymából ízlés szerinti mennyiséget megpucolunk és apróra vágjuk. Ha a liszt már zsemleszínűre pirult hozzá adjuk és jól elkeverjük. Majd megszórjuk törött paprikával és jól elkeverjük. Ügyeljünk, hogy ne égessük meg mert a paprika megkeseredik. Célszerű a tűzről levenni.

Csipetke:
3-4 tojást felütünk egy keverőtálba és egy kávéskanál sóval jól felkeverem. Ezután addig adagolom hozzá a lisztet míg egy gyúrható tésztát kapok.( közel fél kiló liszt lesz)
Jól átgyúrom és le lisztezem, egy kicsit hagyom pihenni majd kicsipkedem.
Ezután sós vízben kifőzöm és leöblítem.

Ha a leves megfőtt hozzá adom a rántást és össze forralom.

Jöhet a tálalás. Jó étvágyat!
Megjegyzés / tipp:

Ha jófajta házi füstölt csülkünk van azt sem árt előző este beáztatnunk mert könnyen elsózhatja az ételt. A bolti gyors pácoltaknál kevésbé áll fenn ez a veszély de azért óvatosan sózzunk.

A tésztát azért nem főzőm bele mert ha véletlenül nem fogyna el tovább eltartható.

A lestyán egy méltatlanul a magyar konyhából eltűnt fűszernövényünk. Maggi fűszerként is emlegetik.
Ha nem szárított változatát használjuk hanem olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertből téphetünk Vigyázzunk vele mert elég intenzív az íze. Használjuk bátran levesekbe és krumplis ételekbe!

Tálaláskor Ízlés szerint tejföllel díszíthetjük és ízesíthetjük.
Valamint kenyér helyett fogyaszthatunk hozzá jófajta kovásszal készült kelt pogácsát.
0 komment 12 ember kedveli gzax
2012.12.11 20:15
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
termetes leveses, leülhet 1-es, szárazbabot mossuk, csülköt mossuk, vöröshagymákat bevágom, tönkje felől, megpucolt leveszöldségeket, egészet beteszem, méretes leveses, nagy kanál, kicsit megpirítom, beáztatott babról, erős kávéskanál, kicsit lehűtöm, levesbe teszem, cupákás részeket, égből megesheti, rántást szigorúan, maradék fokhagymából, paprika megkeseredik, tűzről levenni, kávéskanál sóval, gyúrható tésztát, kicsit hagyom, leves megfőtt, bolti gyors, tésztát azért, magyar konyhából, kertből téphetünk, leveszöldségeket, fűszernövényünk, cigánygyerekek, elkészíthetjük, vöröshagymákat, fogyaszthatunk, zöldségzöldje, zsemleszínűre, leveszöldség, fokhagymából, vöröshagymát, megkeseredik, ízesíthetjük, szerencsések, díszíthetjük, sárgarépától, keverőtálba, megpucolunk, mennyiséget, szárazbabot, zöldségekre, megpucolunk, lerágcsálni, kicsipkedem, Előkészítés, gyufametélt, Száraz fehérbab, zöldségzöldje, zsír, liszt, tojás, lestyán, törött paprika,
Babsaláta
0 komment 4 ember kedveli
Orosz sárgarépa saláta
2 komment 13 ember kedveli
Húsvéti rumos fonott kalács
0 komment 4 ember kedveli
Csokis muffin
0 komment 3 ember kedveli
Körtés kókuszos tortácska
1 komment 4 ember kedveli
Csirkés ratatouille
0 komment 5 ember kedveli
Magos fánk
0 komment 2 ember kedveli
A királynő tyúkhúslevese
0 komment 2 ember kedveli
Bolognai sertésborda !
0 komment 3 ember kedveli
SONKÁS, SAJTOS TEKERCS
1 komment 8 ember kedveli
KÁVÉKRÉMES DIÓTORTA
0 komment 3 ember kedveli
Cigánypecsenye.
0 komment 15 ember kedveli
Töltött káposzta
0 komment 4 ember kedveli
Fűszeres krémmel töltött haltekercsek.
0 komment 2 ember kedveli
Kakukkfüves " harmónika " burgonya!
0 komment 24 ember kedveli
Sült libamell
0 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2022 TVN.HU Kft.