Fogás: főétel, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A darált húst érdemes 1-2 órával korábban bekeverni, hogy alaposan átvegye az ízeket. Az eredeti receptben darált marhát használnak, de én disznóval szoktam csinálni. A lényeg, hogy minél frissebb legyen. Sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a sütésre már szoba hőmérsékletű legyen.
A tésztához az élesztőt 2 dl tejjel és 2 csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a csapott evőkanál sót. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez, további kb. 1,5 dl tejjel összedolgozva. Ezt vízzel is helyettesíthetjük. Addig hígítsuk, míg sűrűbb lángos tésztát kapunk. Ekkor kellene rátenni a 2 evőkanál olajat, hogy ne ragadjon, ahogy dolgozunk vele, de én nem szeretem, mert később a tészta saját magához is nehezen fog tapadni. 1/2-1 órát kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, 1 liter olajat felforrósítunk.
Egy tojásnyi tésztamennyiséget olajos kézzel az egyik kezünkre lapítunk. Az én férfi kezemből hosszában csak a felső ujjperceim szoktak kilátszani, de lehet kisebbet is készíteni. Beleteszünk 1 evőkanálnyi húst, és a négy oldaláról felhajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a tetején egy kis lyuk maradjon. Én férfi precizitásommal nem szoktam azonos méretűeket készíteni, olyan 1 cm-es szokott lenni. Előre meg szoktam 5-6 darabot tölteni, aztán rakom a forró olajba. Hőfokra mint a fánk sütésekor, olyan legyen az olaj.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Jelenleg tzatzikit és sült krumplit készítettem hozzá, de magában és simán tejföllel is nagyon finom, még másnap is.
|
|
|
|
2 komment
|
7 ember kedveli
|
alex58
2012.10.30 15:16
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
     
|
|
|
alex58 |
2014.12.08. 16:08 (#2) |
|
 |
Ezen recipét szőr "sirmax"saját tulajdona én csak ollóztam(plagizáltam) utólagosan bocsika.... de gondoltam ha a recipe jó akkor ismerje meg más is....azért tettem a köz tárgyává....tisztelettel alex58 |
|
sirmax |
2013.05.12. 13:03 (#1) |
|
 |
Köszönöm szépen alex58-nak, hogy egyik kedvenc receptemet, amit a mindmegette.hu-n közzétettem, kiposztolta ide is.
Bizonyára ízlett neki, mert mint látom saját képet tett fel hozzá, mindazonáltal jólesett volna, ha a saját szavait is olvashattam volna. Így viszont érdekes volt a saját receptemet a saját szavaimmal, (és az én tenyeremmel) alex58 név alatt olvasni. Félreértés ne essék, nem kívánom korlátozni a megjelenést, hiszen azért tettem közzé, mert véleményem szerint finom és nem láttam még sehol, de vegyük a fáradtságot és írjuk át a saját szavainkkal az elkészítést, és persze az eredeti oldalon sem árt jelezni, hogy meg kívánjuk jelentetni más oldalon.
Köszönöm szépen.
Sirmax |
| |
|
|
|
darált húst, eredeti receptben, lisztet tálba, csapott evőkanál, élesztő felfutott, tészta saját, tojásnyi tésztamennyiséget, egyik kezünkre, felső ujjperceim, négy oldaláról, forró olajba, fánk sütésekor, precizitásommal, felforrósítunk, felhajtogatjuk, összedolgozva, felfuttatjuk, hőmérsékletű, töltelékhez, evőkanálnyi, készítettem, Beleteszünk, méretűeket, kilátszani, kelesztjük, hozzáadjuk, hozzáadjuk, ujjperceim, használnak, élesztőpor, lereszelve, majoranna, hosszában, készíteni, oldaláról, tejföllel, disznóval, tésztához, liszt, kevés cukor, csapott evőkanál, evőkanál olaj, töltelékhez, darálthús sertés marha, teáskanál, bors majoranna ízlés szerint, hagyma lereszelve, sütéshez étolaj,
|
|
|
|
|