Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Halászlé recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» kb.3 kg ponty
» 3 nagy fej vöröshagyma
» finomra őrölt házi pirospaprika,kb.10-12 dkg
» só kb.4 evőkanál,izlés szerint
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk.
Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.Besózzuk,2-3 órát álljon a sóban,kerüljön az irdalásokba is.Ha a sózás megfelelő alapossággal történt,főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - ízlésnek megfelelően.

Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát,s a többi darabot is./A tejet, ikrát nem sózzuk,s később tesszük a lébe/
Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel.
Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál ,jó minőségű !! paprikát szórunk rá.
25 percig főzzük, lobogó forrással.
Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét.

Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot.
A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe.
Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését.
Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható.
Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.
A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa.
Aki szereti,cseresznyepaprikát is tehet bele
Megjegyzés / tipp:

Nagyon finom!
5 komment 6 ember kedveli kicsimaszat
2012.12.06 23:21
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
idppp 2016.12.24. 19:55 (#5)
Nem azért ne keverjük, hogy ne égjen le, hanem, hogy ne essen szét a hal húsa! A bor nem a halászlébe való! Bár ebből még sok minden hiányzik, ahhoz, hogy halászlé legyen belőle, elsősorban a hal!
galambjani 2012.12.12. 22:49 (#4)
A folyamatosan lobogó forrás a garancia, hogy nem fő szét a hal, szép "bársonyosan krémes" homogén lesz a lé.
galambjani 2012.12.12. 22:46 (#3)
Én jobban szeretem a 2 kg-os, +- 20 dkg, pontyokat, keményebb a húsa, nem kell bele a bor, hogy összerántsa a rostokat. Az irdalásban teljesen osztom "halaskarcsi" véleményét.
halaskarcsi 2012.12.12. 10:10 (#2)
Amit írsz,az nem irdalás,csak bevagdalás!Az irdalás ütközésig(gerincig) 2 mm-enként történik.Csak így lesz szálkamentes a hal!(A szálkák 3-4 mm-nél mélyebben vannak,a4-5 mm-rel meg csak megsokszorozod az apró szálkákat)Az irdalás megnézhető:MTV1 szept.1." Balatoni nyár "műsorában.
ftanko 2012.12.08. 23:33 (#1)
Azért lehet,hogy a bort kihagynám...
Címkék
sózás megfelelő, felkockázott vöröshagymát, keserű csontját, többi darabot, forrás kezdetét, halhús szétesését, paprika tekintetében, főzési időt, Kilogrammonként, megakadályozza, tekintetében, Legfontosabb, pirospaprika, alapossággal, felkockázott, vöröshagymát, irdalásokba, megfelelően, vöröshagyma, félbevágott, szétesését, beirdaljuk, belsőséget, megoldható, legfeljebb, bemetszést, minimális, rátesszük, kilónként, vörösbort, darabokra, megfelelő, forrással, minőségét, ponty, nagy vöröshagyma, evőkanálizlés szerint,
Baileys nutellával
0 komment 1 ember kedveli
Húsos tészta
0 komment 2 ember kedveli
Túrós barackos narancskrémes süti
0 komment 1 ember kedveli
Gyros
0 komment 13 ember kedveli
Matyóföldi gulyásleves
0 komment 5 ember kedveli
Korhelyleves
0 komment 8 ember kedveli
Cappuccino-muffin-
0 komment 4 ember kedveli
Piritott kolbászkarikákkal készült kevert saláta.
0 komment 1 ember kedveli
Göngyölt marha !
0 komment 3 ember kedveli
Habos mákos szelet
0 komment 5 ember kedveli
Kocsonya hagyományos módon
3 komment 10 ember kedveli
Főzött sajtos tallér
0 komment 2 ember kedveli
Csokoládés molnárka
0 komment 6 ember kedveli
Kókuszos kagylók
0 komment 2 ember kedveli
Csülök pékné módra
1 komment 30 ember kedveli
Lecsó
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.