Fogás: leves, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: könnyű
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk.
Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.Besózzuk,2-3 órát álljon a sóban,kerüljön az irdalásokba is.Ha a sózás megfelelő alapossággal történt,főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - ízlésnek megfelelően.
Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát,s a többi darabot is./A tejet, ikrát nem sózzuk,s később tesszük a lébe/
Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel.
Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál ,jó minőségű !! paprikát szórunk rá.
25 percig főzzük, lobogó forrással.
Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét.
Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot.
A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe.
Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését.
Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható.
Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.
A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa.
Aki szereti,cseresznyepaprikát is tehet bele
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Nagyon finom!
|
|
|
|
5 komment
|
6 ember kedveli
|
kicsimaszat
2012.12.06 23:21
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
    
|
|
|
idppp |
2016.12.24. 19:55 (#5) |
|
 |
Nem azért ne keverjük, hogy ne égjen le, hanem, hogy ne essen szét a hal húsa! A bor nem a halászlébe való! Bár ebből még sok minden hiányzik, ahhoz, hogy halászlé legyen belőle, elsősorban a hal! |
|
galambjani |
2012.12.12. 22:49 (#4) |
|
 |
A folyamatosan lobogó forrás a garancia, hogy nem fő szét a hal, szép "bársonyosan krémes" homogén lesz a lé.
|
|
galambjani |
2012.12.12. 22:46 (#3) |
|
 |
Én jobban szeretem a 2 kg-os, +- 20 dkg, pontyokat, keményebb a húsa, nem kell bele a bor, hogy összerántsa a rostokat. Az irdalásban teljesen osztom "halaskarcsi" véleményét. |
|
halaskarcsi |
2012.12.12. 10:10 (#2) |
|
 |
Amit írsz,az nem irdalás,csak bevagdalás!Az irdalás ütközésig(gerincig) 2 mm-enként történik.Csak így lesz szálkamentes a hal!(A szálkák 3-4 mm-nél mélyebben vannak,a4-5 mm-rel meg csak megsokszorozod az apró szálkákat)Az irdalás megnézhető:MTV1 szept.1." Balatoni nyár "műsorában. |
|
ftanko |
2012.12.08. 23:33 (#1) |
|
 |
Azért lehet,hogy a bort kihagynám... |
| |
|
|
|
sózás megfelelő, felkockázott vöröshagymát, keserű csontját, többi darabot, forrás kezdetét, halhús szétesését, paprika tekintetében, főzési időt, Kilogrammonként, megakadályozza, tekintetében, Legfontosabb, pirospaprika, alapossággal, felkockázott, vöröshagymát, irdalásokba, megfelelően, vöröshagyma, félbevágott, szétesését, beirdaljuk, belsőséget, megoldható, legfeljebb, bemetszést, minimális, rátesszük, kilónként, vörösbort, darabokra, megfelelő, forrással, minőségét, ponty, nagy vöröshagyma, evőkanálizlés szerint,
|
|
|
|
|
Csevap
|
0 komment
|
4 ember kedveli
|
|
|
|
|
|