Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Kovászos házikenyér recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» A kovászhoz :
» 15 dkg búzaliszt (BL55)
» 1 csapott mokkáskanál kristálycukor
» 1 dl víz
» 0.5 dkg élesztő (friss)
» A tésztához :
» 50 dkg búzaliszt (BL55)
» 2 púpozott teáskanál só - jódozott, finomított
» 2 dkg élesztő (friss)
» 3 dl víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

1. A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.

2. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.

3. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.

4.Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.

5. Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.

6. Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.

7. Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.

8. Kb. a feléig behajtom a tésztát.

9. Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.

10. Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.

11. Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.

12. 200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.

13. Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.
Megjegyzés / tipp:

Manapság nagyon kevés helyen lehet jó minőségű, adalékanyag mentes kenyeret kapni. Ha lehet is, elég drága.
Ezért kezdtem magam sütni itthon a házi kenyeret.
Ez egy alap házi kenyér recept.
Természetesen más fajta liszttel és különböző magvak hozzáadásával is tökéletes kenyeret süthetünk.
Nincs is jobb annál, mint amikor a frissen sült kenyér illata járja át a lakást!
1 komment 27 ember kedveli makara
2016.02.26 18:04
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
botka_eva 2016.02.28. 19:13 (#1)
Megsütöttem. Nagyon finom kenyér. Köszi a receptet.
Címkék
kovász hozzávalóit, tálba mérem, kovászra rámérem, tészta hozzávalóit, liszt minőségétől, kevés vizet, feléig behajtom, kenyér felületét, sütőt beteszek, sütő aljába, üres tepsit, kenyeret sülni, üres tepsibe, forró kenyér, házi kenyeret, alap házi, frissen sült, felforrósodik, Természetesen, kristálycukor, hozzáadásával, konyhapulton, megkelesztem, minőségétől, hozzávalóit, Megfordítom, Sütőtepsibe, lenyomkodom, Tenyeremmel, bekapcsolom, adalékanyag, Összegyúrom, hozzávalóit, mokkáskanál, bevágdosom, pihentetem, összezárom, gömbölyűre, házikenyér, finomított, Letakarom, dagasztom, szükséges, kovászhoz, búzaliszt BL55, víz, élesztő friss, tésztához, búzaliszt BL55, élesztő friss,
Somlói
0 komment 2 ember kedveli
Fűszeres sajtos spagetti !
0 komment 8 ember kedveli
Mézes mustáros csirke szezámos bundában
0 komment 8 ember kedveli
Jogász falat
0 komment 5 ember kedveli
Otthoni fondant
0 komment 8 ember kedveli
Levelestésztában sült borda !
0 komment 19 ember kedveli
Habkönnyű sóskifli
0 komment 19 ember kedveli
Pikáns sült csirke
0 komment 1 ember kedveli
Citromos szelet
0 komment 1 ember kedveli
Macskatiprás
0 komment 10 ember kedveli
Tejfölös Csodabogár
0 komment 9 ember kedveli
Milánói sertésborda
0 komment 7 ember kedveli
Vegyes saláta csirkemell csíkokkal, tojással, pirítóssal
0 komment 1 ember kedveli
Banános krémtúró
0 komment 3 ember kedveli
Krémes, pirított hagymás burgonyapüré
1 komment 2 ember kedveli
Sütőtök krémleves
0 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2019 TVN.HU Kft.