Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Kovászos házikenyér recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» A kovászhoz :
» 15 dkg búzaliszt (BL55)
» 1 csapott mokkáskanál kristálycukor
» 1 dl víz
» 0.5 dkg élesztő (friss)
» A tésztához :
» 50 dkg búzaliszt (BL55)
» 2 púpozott teáskanál só - jódozott, finomított
» 2 dkg élesztő (friss)
» 3 dl víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

1. A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.

2. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.

3. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.

4.Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.

5. Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.

6. Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.

7. Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.

8. Kb. a feléig behajtom a tésztát.

9. Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.

10. Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.

11. Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.

12. 200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.

13. Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.
Megjegyzés / tipp:

Manapság nagyon kevés helyen lehet jó minőségű, adalékanyag mentes kenyeret kapni. Ha lehet is, elég drága.
Ezért kezdtem magam sütni itthon a házi kenyeret.
Ez egy alap házi kenyér recept.
Természetesen más fajta liszttel és különböző magvak hozzáadásával is tökéletes kenyeret süthetünk.
Nincs is jobb annál, mint amikor a frissen sült kenyér illata járja át a lakást!
1 komment 27 ember kedveli makara
2016.02.26 18:04
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
botka_eva 2016.02.28. 19:13 (#1)
Megsütöttem. Nagyon finom kenyér. Köszi a receptet.
Címkék
kovász hozzávalóit, tálba mérem, kovászra rámérem, tészta hozzávalóit, liszt minőségétől, kevés vizet, feléig behajtom, kenyér felületét, sütőt beteszek, sütő aljába, üres tepsit, kenyeret sülni, üres tepsibe, forró kenyér, házi kenyeret, alap házi, frissen sült, felforrósodik, Természetesen, kristálycukor, hozzáadásával, konyhapulton, megkelesztem, minőségétől, hozzávalóit, Megfordítom, Sütőtepsibe, lenyomkodom, Tenyeremmel, bekapcsolom, adalékanyag, Összegyúrom, hozzávalóit, mokkáskanál, bevágdosom, pihentetem, összezárom, gömbölyűre, házikenyér, finomított, Letakarom, dagasztom, szükséges, kovászhoz, búzaliszt BL55, víz, élesztő friss, tésztához, búzaliszt BL55, élesztő friss,
Gulyásleves paradicsommal ízesítve
0 komment 3 ember kedveli
Kötött galuskaleves
0 komment 8 ember kedveli
Bögrés diós süti
0 komment 5 ember kedveli
Töltött krumpli
0 komment 15 ember kedveli
Fanta szelet
0 komment 5 ember kedveli
Ananászos csirkemell mazsolás rizzsel
0 komment 3 ember kedveli
Rántott zeller
0 komment 2 ember kedveli
Kéksajtos baconos csirkemell !
0 komment 6 ember kedveli
Jeges paradicsomleves
1 komment 4 ember kedveli
Tésztabatyu leves
0 komment 2 ember kedveli
ropogó tárkonyvajas csirkefalatok
0 komment 3 ember kedveli
Csevap
0 komment 4 ember kedveli
Párizsi szelet
0 komment 8 ember kedveli
Malacnyelv lencsével...
0 komment 5 ember kedveli
Csirkésrétes sajtkrémmel.
0 komment 4 ember kedveli
Macikrémes szelet
0 komment 3 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2020 TVN.HU Kft.