Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Kovászos házikenyér recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» A kovászhoz :
» 15 dkg búzaliszt (BL55)
» 1 csapott mokkáskanál kristálycukor
» 1 dl víz
» 0.5 dkg élesztő (friss)
» A tésztához :
» 50 dkg búzaliszt (BL55)
» 2 púpozott teáskanál só - jódozott, finomított
» 2 dkg élesztő (friss)
» 3 dl víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

1. A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.

2. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.

3. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.

4.Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.

5. Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.

6. Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.

7. Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.

8. Kb. a feléig behajtom a tésztát.

9. Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.

10. Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.

11. Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.

12. 200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.

13. Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.
Megjegyzés / tipp:

Manapság nagyon kevés helyen lehet jó minőségű, adalékanyag mentes kenyeret kapni. Ha lehet is, elég drága.
Ezért kezdtem magam sütni itthon a házi kenyeret.
Ez egy alap házi kenyér recept.
Természetesen más fajta liszttel és különböző magvak hozzáadásával is tökéletes kenyeret süthetünk.
Nincs is jobb annál, mint amikor a frissen sült kenyér illata járja át a lakást!
1 komment 27 ember kedveli makara
2016.02.26 18:04
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
botka_eva 2016.02.28. 19:13 (#1)
Megsütöttem. Nagyon finom kenyér. Köszi a receptet.
Címkék
kovász hozzávalóit, tálba mérem, kovászra rámérem, tészta hozzávalóit, liszt minőségétől, kevés vizet, feléig behajtom, kenyér felületét, sütőt beteszek, sütő aljába, üres tepsit, kenyeret sülni, üres tepsibe, forró kenyér, házi kenyeret, alap házi, frissen sült, felforrósodik, Természetesen, kristálycukor, hozzáadásával, konyhapulton, megkelesztem, minőségétől, hozzávalóit, Megfordítom, Sütőtepsibe, lenyomkodom, Tenyeremmel, bekapcsolom, adalékanyag, Összegyúrom, hozzávalóit, mokkáskanál, bevágdosom, pihentetem, összezárom, gömbölyűre, házikenyér, finomított, Letakarom, dagasztom, szükséges, kovászhoz, búzaliszt BL55, víz, élesztő friss, tésztához, búzaliszt BL55, élesztő friss,
Epres-gesztenyés falatok
0 komment 1 ember kedveli
Rakott tészta másként
0 komment 6 ember kedveli
Diós-habos sütemény
3 komment 86 ember kedveli
hagymás pogácsa
0 komment 6 ember kedveli
Epres pohárkrém
0 komment 2 ember kedveli
Sajttal és sonkával töltött csirkemell
0 komment 4 ember kedveli
Citromos keksz
0 komment 3 ember kedveli
Palóc tekercs !
0 komment 44 ember kedveli
Banános piskótatallér
0 komment 6 ember kedveli
Gombák
0 komment 3 ember kedveli
Fitness borsófőzelék csirkepörkölttel
0 komment 1 ember kedveli
Rakott mákos tészta
0 komment 5 ember kedveli
Máktorta meggylekvárral és citromhabbal
0 komment 4 ember kedveli
Fonott foszlós kalács
0 komment 18 ember kedveli
ZEBRA Süti
0 komment 1 ember kedveli
Tüzes bólé-ahogy én kínálom-
0 komment 4 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2022 TVN.HU Kft.