Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: könnyű
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
1. A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.
2. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.
3. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.
4.Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.
5. Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.
6. Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.
7. Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.
8. Kb. a feléig behajtom a tésztát.
9. Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
10. Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.
11. Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.
12. 200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
13. Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Manapság nagyon kevés helyen lehet jó minőségű, adalékanyag mentes kenyeret kapni. Ha lehet is, elég drága.
Ezért kezdtem magam sütni itthon a házi kenyeret.
Ez egy alap házi kenyér recept.
Természetesen más fajta liszttel és különböző magvak hozzáadásával is tökéletes kenyeret süthetünk.
Nincs is jobb annál, mint amikor a frissen sült kenyér illata járja át a lakást!
|
|
|
|
1 komment
|
27 ember kedveli
|
makara
2016.02.26 18:04
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
         
|
|
|
botka_eva |
2016.02.28. 19:13 (#1) |
|
 |
Megsütöttem. Nagyon finom kenyér. Köszi a receptet. |
| |
|
|
|
kovász hozzávalóit, tálba mérem, kovászra rámérem, tészta hozzávalóit, liszt minőségétől, kevés vizet, feléig behajtom, kenyér felületét, sütőt beteszek, sütő aljába, üres tepsit, kenyeret sülni, üres tepsibe, forró kenyér, házi kenyeret, alap házi, frissen sült, felforrósodik, Természetesen, kristálycukor, hozzáadásával, konyhapulton, megkelesztem, minőségétől, hozzávalóit, Megfordítom, Sütőtepsibe, lenyomkodom, Tenyeremmel, bekapcsolom, adalékanyag, Összegyúrom, hozzávalóit, mokkáskanál, bevágdosom, pihentetem, összezárom, gömbölyűre, házikenyér, finomított, Letakarom, dagasztom, szükséges, kovászhoz, búzaliszt BL55, víz, élesztő friss, tésztához, búzaliszt BL55, élesztő friss,
|
|
|
|
|
Házikó
|
0 komment
|
18 ember kedveli
|
|
|
|
|
|