Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Halászlé kiadósan, finoman recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 30 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 4 főre
» 4 kg ponty
» 1-2 kg apróhal
» 3-4 fej hagyma
» 6 db halászlékocka
» pirospaprika/só ,víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Én általában élőpontyot veszek, ugyanis ebben benne vannak a belsőségek is, és mi nem dobjuk ki a hal fejét sem, mert a férjem jó horgászhoz híven megeszi azt is. Szóval megpucoljuk a pontyot, a belsőségeitől megszabadulunk (gyomor/kopoltyú/bognár tüske, igaz ez már nem belsőség.) Az apró hallal nem kell ennyit vacillálni, mert azt mi is konyhakészen vesszük.
Ha kész a halpucolás, válogassuk ki azokat a részeket, amiket az alapléhez kívánunk adni. Mi a farokuszonytól kezdve jó pár szeletet belerakunk.
Megpucolunk olyan 4 nagyobb fej hagymát, felkockázzuk, majd olajon/zsíron szépen megpirítjuk.Ha kész, megszórjuk jó sok pirospaprikával, majd az apró halakat és a pontyból kiválogatott szeleteket beletesszük, és egy kb. 10 literes fazékba feltesszük főni (bőven lepje el a víz). Ez kb. olyan 3 órát vesz igénybe.
Addig jól átmossuk a többi részét a halnak, a fejére különös figyelmet fordítsunk, ugyanis ott elég sok minden van, ami elronthatja az ételt! Figyeljünk arra hogy a keserű foga ne maradjon benne, ezt nem nehéz szem elől téveszteni, mert igencsak nagy!
Mikor kész az alaplé, előveszünk egy szűrőt, egy turmixgépet és egy másik nagyobb edényt. Elkezdjük kimerni a halszeleteket a szűrőbe a lével együtt, majd elkezdjük passzírozni úgy, hogy lehetőleg ne sok szálka maradjon benne. Ugye a szűrőben maradnak a szálkák, a hús meg átpasszírozódik az edénybe. Ami a szűrőben marad szálka kidobjuk, majd a másik edénybe nyert lét/húst öntsük át a turmixba, merjük rá még levet, és mehet a turmixolás. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogy az alaplé passzírozás-turmixolás.
Ha ezzel készen vagyunk, rakjuk vissza az eredeti fazékba, és mehet bele a ponty. Fejjel, hal szeletekkel, mindennel együtt. Rakjunk bele olyan 6 db halászlékockát, és főzzük. Ha nem elég piros a színe, rakhatunk bele még pirospaprikát, de ezt csak akkor, amikor forr a leves, és csak oda szórjunk, ahol a lé forr. Lehetőleg mellőzzük a keverést, inkább rázogassuk a fazekat, ugyanis így elkerülhetjük a halszeletek törését. Ízesítsük sóval, erős paprikával. Mielőtt kész, 10 perccel előtte rakjuk bele a haltejet/halikrát.
Megjegyzés / tipp:

Jó étvágyat kívánok hozzá!
0 komment 1 ember kedveli fordgtr
2013.01.31 22:49
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
belsőségeitől megszabadulunk, apró hallal, alapléhez kívánunk, farokuszonytól kezdve, apró halakat, pontyból kiválogatott, többi részét, fejére különös, keserű foga, másik nagyobb, lével együtt, szűrőben maradnak, szűrőben marad, másik edénybe, halszeletek törését, átpasszírozódik, pirospaprikával, farokuszonytól, halászlékockát, megszabadulunk, belsőségeitől, pirospaprikát, halszeleteket, elkerülhetjük, halászlékocka, konyhakészen, kiválogatott, felkockázzuk, pirospaprika, passzírozni, halszeletek, elronthatja, megpucoljuk, passzírozás, turmixgépet, Megpucolunk, szeletekkel, beletesszük, megpirítjuk, téveszteni, turmixolás, ponty, apróhal, hagyma, halászlékocka, pirospaprika víz,
Kávés tekercs
0 komment 9 ember kedveli
Aszpikos tojás
0 komment 5 ember kedveli
Almafelfújt
0 komment 2 ember kedveli
Paradicsomos paprikás krumpli
0 komment 3 ember kedveli
Rántott ponty
0 komment 1 ember kedveli
Frankfurti leves krumplival
0 komment 3 ember kedveli
Túrós-barackos pite
0 komment 2 ember kedveli
Spagetti holland módra
0 komment 7 ember kedveli
Sajtkrémmel töltött csirkemell
1 komment 12 ember kedveli
Gyros tál salátával
0 komment 6 ember kedveli
Szilvás-rácsos
0 komment 1 ember kedveli
Burgonya főzelék
0 komment 2 ember kedveli
Pudingos csokoládés kockák
0 komment 4 ember kedveli
Gyöngytyúkleves...
0 komment 3 ember kedveli
Hagyma krémleves snidlinggel
1 komment 1 ember kedveli
Fügés-barackos sertéskaraj...
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.