Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 75 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kifőzzük.
Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni. Félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. A zsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve. Közben egy fazékban vizet forralunk. A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint) és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, akkor nekikezdhetünk. A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródesztkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Nagyon gyorsan dolgozzunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák lenyenek a gombócok.
Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragandni, és akkor nem jön fel a gombóc. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Aki szereti meghintheti porcukorral! Jó étvágyat kívánok!!
|
|
|
|
1 komment
|
12 ember kedveli
|
biga26
2016.08.03 22:28
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
          
|
|
|
daradzx |
2016.08.07. 09:05 (#1) |
|
 |
Ezt kipróbálom!!! |
| |
|
|
|
legfinomabb Szilvás, krumplit meghámozzuk, nagy serpenyőben, fazékban vizet, cukrot összekeverjük, szilvával együtt, gyúródeszka közelébe, krumpli olyan, lisztet rászitáljuk, vastagon lisztezett, négy sarkát, fővő vízbe, krumplis tészta, gombócok feljönnek, pirított morzsába, tésztanégyzetet, összedolgozzuk, nekikezdhetünk, gyóródesztkára, összekeverjük, felolvasztjuk, szűrőkanállal, Megforgatjuk, túllisztezve, felkockázzuk, folyamatosan, meghintheti, meghámozzuk, összetörjük, Félbevágjuk, beleszórjuk, rászitáljuk, gyúródeszka, négyzeteket, porcukorral, serpenyőben, legfinomabb, kényelmesen, hozzáadunk, kimagozzuk, finomliszt, burgonya, finomliszt, csipet, közepes szilva, cukor, fahéj ízlés szerint, zsír lehet, zsemle ledarálva,
|
|
|
|
|