Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Az élesztőt a cukorral, 1 kanál liszttel és egy deci langyos tejjel megfuttatjuk.
A lisztet a tojással, a kovásszal, evőkanál langyos zsírral és sóval, és szükség szerint adott langyos tejjel kemény rétestésztát dagasztunk.
Negyed órát kelesztjük, négyszögletesre nyújtjuk, fél cm vastagra.
Megkenjük langyos zsírral, sózzuk, 9 részre hajtogatjuk: magunktól elfele a tészta harmadát behajtjuk, a túlsó harmadot erre rá (magunk felé), aztán jobbról harmadot közép felé, majd balról középre, sodrófával lenyomjuk.
Negyed órát pihentetjük és ismételjük a nyújtást, kenést, sózást, hajtogatást.
A második hajtogatás után a langyos zsír maradékához keverjük a nagyon apróra vágott töpörtyűt és további két nyújtás, kenés (töpörtyűs zsírral), sózás, hajtogatás következik, mindig negyedórás pihenőket tartva közben.
Utoljára 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsákat szaggatunk, kizsírozott tepsibe tesszük legalább 2 centire egymástól.
Tojással kenjük a tetejét, forró sütőben sütjük.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Jó étvágyat kívánok!
|
|
|
|
1 komment
|
9 ember kedveli
|
feviroza
2014.12.10 10:02
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
|
|
|
magdusi |
2014.12.22. 13:42 (#1) |
|
|
Éppen most készítettem el,nagyon finom lett |
| |
|
|
|
deci langyos, tészta harmadát, túlsó harmadot, második hajtogatás, langyos zsír, nagyon apróra, négyszögletesre, mangalicazsír, megfuttatjuk, rétestésztát, hajtogatást, pihentetjük, hajtogatjuk, maradékához, kizsírozott, hajtogatás, következik, negyedórás, szaggatunk, ismételjük, kelesztjük, pogácsákat, dagasztunk, hajtogatás, finomliszt, sodrófával, Töpörtyűs, behajtjuk, töpörtyűt, kovásszal, pihenőket, töpörtyűs, tésztához, finomliszt, tojás, élesztő, mangalicazsír, tepertő mangalica, cukor, ízlés szerint, kenéshez, tojás,
|
|
|
|
|
Sólet
|
0 komment
|
3 ember kedveli
|
|
|
|
|
|