Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Töpörtyűs pogácsa recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» A tésztához:
» 50 dkg finomliszt
» 1 db tojás
» 3 dkg élesztő
» 5 dl tej
» 10 dkg mangalicazsír
» 20 dkg tepertő (mangalica)
» 1 ek cukor
» só ízlés szerint
» A kenéshez:
» 1 db tojás
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral, 1 kanál liszttel és egy deci langyos tejjel megfuttatjuk.
A lisztet a tojással, a kovásszal, evőkanál langyos zsírral és sóval, és szükség szerint adott langyos tejjel kemény rétestésztát dagasztunk.
Negyed órát kelesztjük, négyszögletesre nyújtjuk, fél cm vastagra.
Megkenjük langyos zsírral, sózzuk, 9 részre hajtogatjuk: magunktól elfele a tészta harmadát behajtjuk, a túlsó harmadot erre rá (magunk felé), aztán jobbról harmadot közép felé, majd balról középre, sodrófával lenyomjuk.
Negyed órát pihentetjük és ismételjük a nyújtást, kenést, sózást, hajtogatást.
A második hajtogatás után a langyos zsír maradékához keverjük a nagyon apróra vágott töpörtyűt és további két nyújtás, kenés (töpörtyűs zsírral), sózás, hajtogatás következik, mindig negyedórás pihenőket tartva közben.
Utoljára 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsákat szaggatunk, kizsírozott tepsibe tesszük legalább 2 centire egymástól.
Tojással kenjük a tetejét, forró sütőben sütjük.
Megjegyzés / tipp:

Jó étvágyat kívánok!
1 komment 9 ember kedveli feviroza
2014.12.10 10:02
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
magdusi 2014.12.22. 13:42 (#1)
Éppen most készítettem el,nagyon finom lett
Címkék
deci langyos, tészta harmadát, túlsó harmadot, második hajtogatás, langyos zsír, nagyon apróra, négyszögletesre, mangalicazsír, megfuttatjuk, rétestésztát, hajtogatást, pihentetjük, hajtogatjuk, maradékához, kizsírozott, hajtogatás, következik, negyedórás, szaggatunk, ismételjük, kelesztjük, pogácsákat, dagasztunk, hajtogatás, finomliszt, sodrófával, Töpörtyűs, behajtjuk, töpörtyűt, kovásszal, pihenőket, töpörtyűs, tésztához, finomliszt, tojás, élesztő, mangalicazsír, tepertő mangalica, cukor, ízlés szerint, kenéshez, tojás,
Csirkeleves gourmand módra.
0 komment 3 ember kedveli
Tejszínes-gombás csirkeragu
0 komment 5 ember kedveli
Rakott tészta
0 komment 1 ember kedveli
Aszalt gyümölcsös csirkemell
0 komment 1 ember kedveli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
0 komment 7 ember kedveli
Morgós csúcs
0 komment 3 ember kedveli
Bolognai ragu
0 komment 1 ember kedveli
Édesburgonyás penne
0 komment 1 ember kedveli
Medvehagymás pogácsa !
0 komment 16 ember kedveli
Hatlapos csokis !
1 komment 14 ember kedveli
Kapribogyós csirkemell
0 komment 2 ember kedveli
Burgonya rétes
1 komment 2 ember kedveli
Langalló
0 komment 28 ember kedveli
Kétszínű csokoládé torta
0 komment 1 ember kedveli
Mézes körte
0 komment 3 ember kedveli
Habos emeletes mákos
0 komment 5 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2021 TVN.HU Kft.