Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Újházy tyúkhúsleves... recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
» 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
» 1 közepes fej hagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» kelkáposzta (10 dkg)
» 1 zöldpaprika
» 1 paradicsom
» 15 szem bors
» 2 csipet sáfrány
» 10 dkg sampinyon gomba
» 10 dkg karfiol vagy kelbimbó
» 20 dkg zöldborsó
» néhány szál petrezselyem
» cérnametélt
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány(os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.

Megjegyzés / tipp:

Az Újházy tyúklevest igaziból nem is tyúkból hanem kakasból főzik ,valami oknál fogva mégis tyúkhúslevesként ment be a köztudatba.
2 komment 5 ember kedveli szelidszeder
2011.12.29 14:42
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
idppp 2016.12.11. 23:22 (#2)
Ez egy tökéletes, ideális recept! Gratulálok a beküldőjének, látszik, hogy profi szinten műveli a főzést! Olyan ritka az ilyen nagy tudású háziasszony/háziférfi(?), mint a fehér holló!
tilojka 2011.12.30. 15:17 (#1)
Én úgy tudom, hogy a levesbe kell belefőzni a cérnametéltet, de én így is nagyon szeretem! Egytálételként is nagyon kiadós!
Címkék
tyúkot gondosan, tokokat kihuzigáljuk, összes zöldséget, leveszöldséget nagyobb, tyúkot megmossuk, levest kissé, paradicsomot egészben, egészet puhára, gombát megtisztítjuk, zöldborsóval együtt, megfőtt tyúkot, nagyobb csontokat, levesben főtt, külön párolt, teatojás tartalmát, leves tetejéről, kevés húslevesben, vizet kiöntjük, forró húslevest, petrezselymet finomra, leves tetejére, tyúkhúslevesként, merőkanalanként, letisztogatjuk, leveszöldséget, felszeleteljük, leveszöldséget, megtisztítjuk, cérnametéltet, megtisztítjuk, gyöngyöztetve, előmelegítünk, petrezselymet, megtisztítjuk, eltávolítjuk, paradicsomot, zöldségekhez, kelkáposztát, kihuzigáljuk, leperzseljük, zöldpaprikát, paradicsomot, petrezselyem, zöldborsóval, vágódeszkára, felforraljuk, levesestálat, szép hízott tyúk kg-os, közepes hagyma, gerezd fokhagyma, kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, szem bors, csipet sáfrány, sampinyon gomba, karfiol vagy kelbimbó, zöldborsó, néhány szál petrezselyem, cérnametélt,
Sertéskocsonya
0 komment 7 ember kedveli
Tárkonyos pulykaragu leves
0 komment 1 ember kedveli
Szedres muffin
0 komment 2 ember kedveli
Főtt marhahús -áfonyás szilvaszósszal-
0 komment 1 ember kedveli
Rókagombás máglyarakás gyermekláncfűvel
0 komment 1 ember kedveli
Zöldséges töltött káposzta !
0 komment 8 ember kedveli
Sonkás-sajtos szarvacska
0 komment 1 ember kedveli
Zöldséges tojásos rizs
0 komment 1 ember kedveli
Firenzei borjúkotlett.
0 komment 1 ember kedveli
Zöldséges baconos fánk !
0 komment 3 ember kedveli
Gesztenyés tekercs
0 komment 2 ember kedveli
Kati tészta
0 komment 16 ember kedveli
Ananászos pisztráng
0 komment 1 ember kedveli
Obatzer (bajor sajtkrém)
0 komment 2 ember kedveli
Pulykakocsonya
0 komment 1 ember kedveli
Jansson megkísértése
0 komment 1 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.