Fogás: főétel, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A pulyka bőre alá sós vajat labdákba betöltünk, leginkább a mellehúsát érdemes így előkészíteni. De nem árt a combjának sem. Akár a töltött csirkénél, felfejtjük a bőrét és alátöltjük a sós vajlabdákat. A pulykát kívülről és belülről is besózzuk, a máját és a zúzáját kivesszük és az aprólékkal, valamint a plusz vásárolt májjal és zúzával feltesszük főni, mint egy húslevest. Bezöldségeljük angol zellerdarabokkal, hagymával, póréhagymával, és addig főzzük, amíg a pulykaszív és a máj meg nem puhul. Ha megpuhult, apró kockára vágjuk és elkeverjük a pirított zsemlekockával, ezt követően az aprólékról is leszedjük a húst, apró darabokra vágjuk és elkeverjük a zsemlekockában. A pulykát ahány kg, annyi óráig kell sütni 140 fokon folyamatosan locsolgatva olvasztott vajjal. Ha erősen sülne, takarjuk le alufóliával, hogy minden oldala egyenlegesen süljön. A töltelékhez 1 köteg apróra vágott petrezselymet adjunk és sóval, borssal fűszerezzük. Egy fej vöröshagymát apró kockára vágunk és a szintén kockára vágott bacon szalonnával üvegesre pirítunk, és ezt is hozzáadjuk a töltelékhez. A megmaradt főzőlében a száraz pirított zsemlekockát átitatjuk. Olyan állagúra kell ,,áztatnunk", mint egy zsemlegombócot. Ezt egy kiolajozott serpenyőbe öntjük, gazdagon meglocsoljuk a tetejét zsiradékkal és sütőben a pulykával együtt piros, ropogósra sütjük. A megmaradt főzőléből készíthetjük el a mártását visszaforralással, vagy kevés keményítővel besűríthetjük. Ez a gravey szósz.
Köretként burgonyapürét kínáljunk és megsült tölteléket. A húst szeletelhetjük, így megkülönböztethetünk a melléből vágott fehér hús szeleteket, vagy a combjából vágott barnahús szeleteket. Nagyon finom az ételhez az almából, birsalmából készült befőtt vagy kompót, de feltálalhatunk áfonyalekvárt is.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Nagyon finom az ételhez az almából, birsalmából készült befőtt vagy kompót, de feltálalhatunk áfonyalekvárt is.
|
|
|
|
0 komment
|
11 ember kedveli
|
zsoka08
2011.12.12 12:47
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
         
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
pulyka bőre, mellehúsát érdemes, töltött csirkénél, pulykát kívülről, zúzáját kivesszük, plusz vásárolt, pirított zsemlekockával, pulykát ahány, szintén kockára, megmaradt főzőlében, száraz pirított, kiolajozott serpenyőbe, tetejét zsiradékkal, pulykával együtt, megmaradt főzőléből, mártását visszaforralással, gravey szósz, húst szeletelhetjük, melléből vágott, combjából vágott, petrezselyemzöld, zellerdarabokkal, zsemlekockával, szeletelhetjük, Bezöldségeljük, feltálalhatunk, feltálalhatunk, zsemlegombócot, zsemlekockában, póréhagymával, petrezselymet, besűríthetjük, áfonyalekvárt, Személyenként, áfonyalekvárt, burgonyapürét, egyenlegesen, vöröshagymát, folyamatosan, készíthetjük, keményítővel, zsemlekockát, meglocsoljuk, előkészíteni, vajlabdákat, alufóliával, kg-os bébi pulyka, köteg angol zeller, szál póréhagyma, pulykazúza pulykamáj, köteg petrezselyemzöld, szelet bacon szalonna, minőségi, bors ízlés szerint, pulyka aprólékja, vöröshagyma,
|
|
|
|
|