Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A tölteléket készítem el először, ehhez a sütőtököt nagyságtól függően félbevágva 3/4-1 óra alatt puhára sütöm.
Az almákat meghámozom, nagyobb kockákra darabolom, 10 dkg cukorral közepes méretű lábosban 6-8 perc alatt puhára párolom. A párolási idő felénél hozzáadom a szintén felkockázott sütőtököt, a 2 dkg vajat, gyömbért, szerecsendiót. A puhára párolódott alma és tök párosát botmixerrel krémesre pürésítem. Hűlni hagyom.
Az élesztőt 40 fokra melegített, kevés cukorral elkevert tejbe morzsolom, 5 perc alatt felfuttatom. A tésztához a kétféle lisztet tálba szitálom, belekeverem a sütőport, majd hozzáadom az 5 dkg porcukrot, csipetnyi sót, a vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem. Az egészet zsemlemorzsa-állagúra morzsolom. A tojást kissé felverem, 2 teáskanálnyit hagyok az edény aljában, a többit a tésztához adom. A felfuttatott élesztővel lágy tésztát gyúrok a hozzávalókból. Pihentetés nélkül két részre osztom.
Ez egyik tésztából nagyjából 25 X 20 cm-es, 1/2 cm vastag téglalapot nyújtok, a lelógó széleket levágom, félreteszem. 1 evőkanál dióval hintem meg a tésztát, majd kb. 3-4 csapott evőkanál almás sütőtökös tölteléket terítek szét rajta úgy, hogy a szélein körben 1 cm-t szabadon hagyok. A réteshez hasonlóan feltekerem. A másik tésztával ugyanígy járok el. A maradék tésztát összegyúrom, 3-4 mm vékonyságúra nyújtom, majd kis kiszúróformával virágokat szaggatok a díszítéshez.
A félretett tojással megkenem a két süteményrudat, villával megszurkálom, feldíszítem a virágokkal, amelyeket szintén vékony tojásréteggel borítok. 10 percet konyhai hőmérsékleten pihentetem.
170 fokra állított sütőben 35-40 perc alatt világosra sütöm.
Még melegen meghintem porcukorral, de csak langyosan szeletelem - ha marad a töltelékből egy kevés, érdemes a sütemény mellé kínálni!
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
A sütésnél érdemes figyelni: könnyen megreped a tészta!
|
|
|
|
0 komment
|
1 ember kedveli
|
haaapci
2012.10.23 15:42
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
élesztő felfuttatásához1, tölteléket készítem, sütőtököt nagyságtól, almákat meghámozom, szintén felkockázott, puhára párolódott, kétféle lisztet, vajat nagylyukú, tojást kissé, edény aljában, tésztához adom, felfuttatott élesztővel, lelógó széleket, szélein körben, réteshez hasonlóan, másik tésztával, maradék tésztát, félretett tojással, sütemény mellé, sütésnél érdemes, kiszúróformával, felfuttatásához, mokkáskanálnyi, sütőtöktekercs, süteményrudat, hozzáreszelem, teáskanálnyit, tojásréteggel, hőmérsékleten, szerecsendiót, hozzávalókból, zsemlemorzsa, megszurkálom, felfuttatott, vékonyságúra, szerecsendió, felkockázott, botmixerrel, töltelékhez, felfuttatom, mokkáskanál, belekeverem, feldíszítem, töltelékből, porcukorral, mokkáskanál, tésztához, finomliszt, hideg, friss élesztő, mokkáskanál sütőpor, langyos, nagy csipet, tojás, zamatos alma, sütőtök előre megsütött, pocukor, teáskanál őrölt gyömbér, tálaláshoz, vaníliával kevert porcukor,
|
|
|
|
|