Fogás: főétel, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: könnyű
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Először a húst készítem elő, a felesleges zsírt levágom róla, s azután összekeverem a páchoz valókat.
A sót, pirospaprikát, borst, köménymagot, szegfűborsot, rozmaringot kikeverem , majd mozsárban összetöröm s a balzsamecetet most keverem bele.
A húsba pici mélyedéseket vágok, s a páccal köröskörül bekenem , de úgy , hogy a vágásokba is kerüljön a fűszerből.
Becsomagolom a húst egy fóliába és 2-3 órára a hűtőbe teszem.
Addig míg a hús pácolódik, elkészítem a zöldségeket is, a hagymát, répát, zellert egyforma nagyságúra / kb: 2-3 cm- re / felkockázom .
A húst kiveszem a hűtőből és olajon minden oldalról megpiritom , hogy kérget kapjon
Kiveszem a húst és a maradék olajon megpirítom a zöldségeket.
Ez kb : 3-4 percig tart.
Ezután az elősütött húst egy kiolajozott tepsibe rakom , mellé rendezem el a zöldségeket is.
Mellé dobom a babérlevelet, rozmaringot és kevés vízzel oldott paradicsompürét is .
A tepsibe annyi vizet öntök, hogy majdnem félig ellepje a húst, s a tepsit letakarom fóliával.
A 190 fokra előmelegített sütőbe rakom a tepsit és kb : 1.5 órán át sütöm a húst, közben időnként meglocsolom a szaftjával.
Amikor már kész a húst kiveszem a tepsiből egy tányérra.
Az alján maradt zöldséges szaftot, / babért kiveszem / összeturmixolom ,.
Ha kicsit sűrű a mártás akkor kevés vízzel hígítva kicsit felfőzöm .
Szépen felszeletelve tálalom és burgonyapürét adok mellé.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Talán egy kicsit hosszúnak tűnik az elkészítése, de megéri a fáradságot, nagyon finom lesz.
Lapocka helyett pulykamellből is elkészíthető, de akkor rövidebb a sütési idő.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
|
|
|
|
2 komment
|
7 ember kedveli
|
ibolya58
2012.12.19 22:04
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
|
|
|
ibolya58 |
2015.02.05. 15:49 (#2) |
|
|
köszi , hogy szóltál, akkor kell a sört ráönteni ,, amikor a hús, a zöldség a tepsibe van . |
|
uznach8730 |
2013.01.06. 19:14 (#1) |
|
|
és mikor adom hozzá sört??? |
| |
|
|
|
húst készítem, felesleges zsírt, páchoz valókat, balzsamecetet most, húsba pici, páccal köröskörül, hűtőbe teszem, húst kiveszem, maradék olajon, elősütött húst, kiolajozott tepsibe, tepsibe annyi, tepsit letakarom, alján maradt, mártás akkor, kicsit hosszúnak, paradicsompürét, összeturmixolom, paradicsompüré, pulykamellből, előmelegített, balzsamecetet, felszeletelve, burgonyapürét, pirospaprikát, sertéslapocka, babérlevelet, összekeverem, mélyedéseket, szegfűborsot, Becsomagolom, elkészíthető, pirospaprika, zöldségeket, rozmaringot, köménymagot, felkockázom, kiolajozott, rozmaringot, meglocsolom, elkészítése, zöldségeket, sertéslapocka, nagyobb hagyma, sárgarépa, szárzeller, gerezd fokhagyma, paradicsompüré, olaj, balzsamecet, őrölt bors, pirospaprika, szegfűbors, köménymag, babérlevél, rozmaring,
|
|
|
|
|