Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 120 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
Hozzávalók 8 főre |
» Tésztához:1 kg liszt,
| » 1/2 kg margarin,
| » 10 dkg porcukor,
| » 2 dkg tejben megfuttatott élesztő,
| » 1 tojás, pici só, kávéskanál rum,
| » 4 dl tejföl.
| » Töltelék
| » Diós:
| » 1/2 kg darált dió,
| » 25 dkg porcukor,
| » kevés vanillia,
| » kicsi rum, 10 dkg baracklekvár is meg egy kis mazsola
| » reszelt citromhéja /vagy narancshéja/, 2,5 dkg vaj
| » annyi tej, amennyit felvesz.
| » Mákos:
| » 1/2 kg mák
| » 40 dkg cukor
| » 5 szem összetört szegfüszeg,
| » kb 3 dl tej
| » kicsi rum, 10 dkg baracklekvár is meg egy kis mazsola |
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A tésztához való anyagokat jól eldolgozzuk és összegyúrjuk
A tésztát a sütés előtti este készítjük el, négy cipót formálunk belőle, letakarjuk és másnapig betehetjük a hűtőbe is, mivel nincs hűvös éléskamrám.
Másnap kinyújtjuk, dió, vagy mák töltelékkel megtöltjük,kikent tepsiben rakva tetejét tojással megkenve, előmelegített forró sütőben megsütjük.
Töltelék
Diós:
1/2 kg darált dió, 25 dkg porcukor, kevés vanillia, kicsi rum, reszelt citromhéja /vagy narancshéja/, 2,5 dkg vaj összekeverve annyi tejjel, amennyit felvesz. Egyszer felfőzni, kihűteni és rákenni a kinyújtott tésztára, rátehetünk még kb 10 dkg baracklekvárt is meg egy kis mazsola is kerülhet rá ízlés szerint.
Mákos:
1/2 kg mák, 40 dkg cukor, a dióshoz hasonlóan tehetünk bele az ott leírtakat, meg 5 szem összetört szegfüszeget. Kb 3 dl tejjel rottyanásig összefőzni, hűteni, majd a dióshoz hasonlóan ráteszünk baracklekvárt, meg beáztatott mazsolát.
Ha nincs baracklekvár, akkor egy reszelt savanyú alma, vagy 20 dkg birsalma is megteszi.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Sütésnél nagyon jó ötletet láttam, mert sütőpapírt használ a beiglik köré, így nem ragadnak össze és ki tudja venni könnyen a tepsiből. Legközelebb én is így sütöm!
|
|
|
|
0 komment
|
20 ember kedveli
|
lilagondolatok
2014.11.16 14:42
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
          
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
tésztához való, sütés előtti, kinyújtott tésztára, dióshoz hasonlóan, reszelt savanyú, beiglik köré, baracklekvárt, előmelegített, baracklekvárt, megfuttatott, baracklekvár, szegfüszeget, baracklekvár, összekeverve, baracklekvár, összegyúrjuk, narancshéja, Legközelebb, töltelékkel, narancshéja, rottyanásig, eldolgozzuk, citromhéja, letakarjuk, éléskamrám, kinyújtott, rátehetünk, betehetjük, citromhéja, beáztatott, szegfüszeg, sütőpapírt, Tésztához liszt, margarin, porcukor, tejben megfuttatott élesztő, tojás pici kávéskanál rum, tejföl, Töltelék, Diós, darált dió, porcukor, kevés vanillia, annyi tej amennyit felvesz, Mákos, mák, cukor, szem összetört szegfüszeg, tej,
|
|
|
|
|
Bigos
|
0 komment
|
2 ember kedveli
|
|
|
|
|
|