Fogás: főétel, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: könnyű
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Igazán a szép, nagy koranyári éticsiga alkalmas az elkészítésére. A csigákat tartsuk néhány napig fedeles kosárban, hogy a béltartalmuk eltávozzon, az első két napon folyó víz alatt gondosan mossuk le őket. Dobjuk a csigákat lobogó forró vízbe és főzzük öt percig, majd szűrjük le. Így a házukból könnyen kivehetőek. A feketés zsigerzsákot vágjuk le. A megmaradt izmos részt erősen sós vízbe áztatjuk egy fél órára és már felhasználásra kész a csigánk. Érdemes a mélyhűtőbe is tenni.
A hozzávalókból pörkölt alapot készítünk, de a fűszerpaprikát ne tegyük bele. Dobjuk bele a feldarabolt csigákat és öntsük fel vízzel. Az elfőtt vizet időnként pótolgatva, lassú tűzön főzzük 3 órácskát. Szórjuk rá a paprikát és még fél órát főzzük, ekkor öntsük nyakon a vörösborral és ha összeforrt elkészült.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Friss, puha kenyeret és kovászos uborkát adjunk hozzá.
Az éticsiga védett állat, de április 1-től június 15-ig gyűjthető. 3 centiméternél kisebb csigát tilos gyűjteni!
|
|
|
|
2 komment
|
22 ember kedveli
|
donaldduck
2011.12.11 17:03
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
          
|
|
|
gzax |
2011.12.21. 07:43 (#2) |
|
 |
Van már vagy 15 éve is, hogy utoljára csigát ettem.
Nem is értem, hogy a magyar konyhában miért sodródott ennyire perifériára.
Amikor megláttam a receptet, rögtön elhatároztam, hogy főzök is.
De nincs a fagyasztóban így kéntelen leszek megvárni a következő szezont.... :-) |
|
dnemethk |
2011.12.12. 17:16 (#1) |
|
 |
Szia Donald! A minap a kérdezősben írtam,hogy én megkóstolnám.
Még mindig tartom magam a tervemhez.
Ami késik az nem múlik. |
| |
|
|
|
csigákat tartsuk, béltartalmuk eltávozzon, csigákat lobogó, házukból könnyen, feketés zsigerzsákot, megmaradt izmos, hozzávalókból pörkölt, feldarabolt csigákat, elfőtt vizet, éticsiga védett, fűszerpaprikát, felhasználásra, elkészítésére, hozzávalókból, fűszerpaprika, centiméternél, zsigerzsákot, béltartalmuk, Csigapörkölt, feldarabolt, zöldpaprika, vörösborral, vöröshagyma, mélyhűtőbe, kivehetőek, paradicsom, pótolgatva, összeforrt, eltávozzon, elkészült, koranyári, fokhagyma, készítünk, megmaradt, gyűjthető, csigákat, éticsiga, száraz vörösbor, evőkanál zsír, vöröshagyma, gerezd fokhagyma, evőkanál fűszerpaprika, zöldpaprika, paradicsom, Izlés szerint bors,
|
|
|
|
|