Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Kb. 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd kb. 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és meleg helyen hagyjuk kelni.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a kovászt, a megmaradt langyos tejet, a langyos vizet, és hozzáadjuk a sót. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény oldalától. Ha kell, még adhatunk hozzá pici lisztet. Majd letakarva kb. 50 percig kelesztjük. Majd rúddá formázzuk, és 15 darabra osztjuk. Picit gömbölyítünk rajta, majd ismét 30 percet kelesztjük. Majd forró olajban kisütjük a tésztákat. Tejföllel megkenve és sajttal megszórva tálaljuk.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Készíthetünk hozzá fokhagymás kenegetőt, amit a következőképp készítünk: 4-5 gerezd fokhagymát lereszelünk vagy apró darabokra vágunk, felöntjük pici vízzel, megsózzuk, és már kenhetjük is vele a meleg lángost.
|
|
|
|
3 komment
|
13 ember kedveli
|
kenguru2
2013.01.16 09:07
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
          
|
|
|
idppp |
2016.12.10. 12:45 (#3) |
|
 |
Sajnálattal közlöm, hogy amit készítettek, az nem kovász! Ami nem baj, mert lángoshoz teljesen fölösleges is lenne!
"Kovász készítése
Egyre többen szeretnek otthon kenyeret sütni, amelyhez van, aki élesztőt használ és van, aki kovászt. Nem annyira bonyolult egy jó házi kovász készítése sem, igaz szükség van rá néhány napra, amíg jól összeérik, de utána folyamatosan lesz kovászunk otthon.
Első lépés
3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.
Második lépés
Adjunk a keverékhez, ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vizet, ekkor már kissé savanykás illata van, ismét zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.
Harmadik lépés
Utolsó lépésként 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet adjunk az eddig elkészült kovászunkhoz, jól keverjük el és ismét hagyjuk egy napot állni. Ezután már a kovász használható. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez.
Ha tovább nem szeretnénk szaporítani, megvárjuk míg lecsendesedik, azaz nem aktív a kovászunk (nem habzik, nem emelkedik) lefedjük és hűtőbe tesszük. Legalább hetente egyszer érdemes átkeverni, és időnként feléleszteni." |
|
cicero-c1 |
2016.07.09. 11:09 (#2) |
|
 |
Az első mondatban leírt, élesztőbőből készített, pár percig erjesztett masszát kovásznak nevezzük. Azért formázzuk rúddá, mert így könnyebben tudjuk egyenlő darabokra osztani. A kiszabott darabokat gömbbé formázzuk, majd rövid ideig kelesztjük. A sütés előtti pillanatban, a közben magától is lapuló gömböket korong alakra húzzuk ki, és zsírban vagy olajban kisütjük.
|
|
okos-mumus |
2016.06.20. 19:52 (#1) |
|
 |
A kovasz nem volt felsorolva a hozzavalok kozott. Mennyi kell es honnan vegyunk kovaszt ha nem Magyarorszagon elunk. Ki lehet-e hagyni vagy potolni valamivel?
A masik kerdes ami nem vilagos: a rudbol hogyan less kerek langos? Miert kell rudat formalin? Bovebb leirast megkoszonnem. |
| |
|
|
|
lisztet beleszitáljuk, közepébe mélyedést, megmaradt langyos, langyos vizet, edény oldalától, következőképp készítünk, meleg lángost, meglangyosítunk, belemorzsoljuk, következőképp, beleszitáljuk, gömbölyítünk, Készíthetünk, lereszelünk, kelesztjük, hozzáadjuk, dagasztjuk, fokhagymát, kelesztjük, fokhagymás, beleöntjük, megszórva, formázzuk, fokhagyma, megmaradt, letakarva, oldalától, Tejföllel, mélyedést, csinálunk, tésztákat, felöntjük, megsózzuk, lángoshoz, liszt, kiskanál, élesztő, Valamint, házi tejföl, reszelt sajt ízlés szerint, gerezd fokhagyma,
|
|
|
|
|